A házi készítésű likőrök szintén népszerű ajándékok, emlékszem, gyerekkoromban a tojáslikőr divatja dúlt, anyukám is gyártotta ilyentájt. Egyszer én is megpróbáltam, hogy meglepetést szerezzek neki, de nem volt benne a receptben, hogy tilos felforralni, és persze ikrás borzalom lett az egész, vagy 15 tojás bánta a kísérletet. Meg anyu, mert azt hitte, bőven van otthon tojás.
Ennél a Baileys-nél még ez a veszély sem fenyeget, mert nem kell bele tojás. És komolyan mondom, van olyan jó, mint az eredeti.
Hozzávalók:
5 ek cukor
4 dl tejszín
2 tubus sűrített tej*
1 kk vanília esszencia (vagy vaníliás cukor)
4 dl whiskey**
A cukrot karamellizáljuk, azaz száraz edényben addig hevítjük, amíg borostyánszínű , átlátszó folyadék nem lesz. Ekkor szinte cseppenként, folyamatos kevergetés mellett elkezdjük hozzáadni a tejszínt. Ha így teszünk, nem lesz darabos a karamell, és nem kell még egy csomó ideig forralnunk azért, hogy azok a darabok feloldódjanak. (Értelemszerűen tehát, ha karamelldarabok keletkeznek a felöntés során, forralni kell, amíg el nem tűnnek.) Ha a tejszín megvolt, belenyomjuk a sűrített tejet, hozzáadjuk a vaníliát, felforraljuk, és elzárjuk alatta a lángot. Hagyjuk kihűlni, majd ekkor adjuk hozzá a whiskey-t.
Töltsük csinos üvegekbe – ezt nem is muszáj vennünk: kis kérdezősködéssel kincsekre bukkanhatunk baráti, rokoni körben, de ha van vendéglátóhelyet működtető ismerősünk, az főnyeremény. Ha nincs… hát, üveget akkor is egész jó áron kaphatunk.
*Amikor ezt készítettem, a boltban, ahol vásároltam, egy tubus kakaós sűrített tej volt, így az egyik helyett azt használtam, ezért van enyhén kakaós színe a kész likőrnek. Szerintem kifejezetten jót tett neki, egyébként.
** Sógornőm a rokonságtól kapott pálinkából is szokta készíteni, állítása szerint úgy is kiváló. Ugyanakkor egy olvasói hozzászólás szerint a pálinka elviszi a likőr ízét, így ha más nincs, legyen vodka.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Kár lenne a pálinkáért! De whisky-ből vagy vodkából mindenképp ki fogom próbálni! 😀
Ezt mindenképpen ki fogom próbálni. Elkészült a mákos zebra-túrótorta is, tényleg nagyon finom volt. Ez kicsit kevésbé diétás…
Tavaly karàcsonykor jóféle házipálinkából készült. A sűrített tejet én csináltam hozzá. Tejforraló, tej, cukor, vanilia aroma. Békés ünnepeket! Böbe
Viszont! 🙂
Na egy ilyentől én például békésen merengő hangulatban fogok ünnepelni. Kipróbálom.