Mai Móni

Karácsonyi ajándékötlet: házi Baileys

A házi készítésű likőrök szintén népszerű ajándékok, emlékszem, gyerekkoromban a tojáslikőr divatja dúlt, anyukám is gyártotta ilyentájt. Egyszer én is megpróbáltam, hogy meglepetést szerezzek neki, de nem volt benne a receptben, hogy tilos felforralni, és persze ikrás borzalom lett az egész, vagy 15 tojás bánta a kísérletet. Meg anyu, mert azt hitte, bőven van otthon tojás.

Ennél a Baileys-nél még ez a veszély sem fenyeget, mert nem kell bele tojás. És komolyan mondom, van olyan jó, mint az eredeti.

baileys3

Hozzávalók:

5 ek cukor

4 dl tejszín

2 tubus sűrített tej*

1 kk vanília esszencia (vagy vaníliás cukor)

4 dl whiskey**

 

A cukrot karamellizáljuk, azaz száraz edényben addig hevítjük, amíg borostyánszínű , átlátszó folyadék nem lesz. Ekkor szinte cseppenként, folyamatos kevergetés mellett elkezdjük hozzáadni a  tejszínt. Ha így teszünk, nem lesz darabos a karamell, és nem kell még egy csomó ideig forralnunk azért, hogy azok a darabok feloldódjanak. (Értelemszerűen tehát, ha karamelldarabok keletkeznek a felöntés során, forralni kell, amíg el nem tűnnek.) Ha a tejszín megvolt, belenyomjuk a sűrített tejet, hozzáadjuk a vaníliát, felforraljuk, és elzárjuk alatta a lángot. Hagyjuk kihűlni, majd ekkor adjuk hozzá a whiskey-t.

Töltsük csinos üvegekbe – ezt nem is muszáj vennünk: kis kérdezősködéssel kincsekre bukkanhatunk baráti, rokoni körben, de ha van vendéglátóhelyet működtető ismerősünk, az főnyeremény. Ha nincs… hát, üveget akkor is egész jó áron kaphatunk.

 

*Amikor ezt készítettem, a boltban, ahol vásároltam, egy tubus kakaós sűrített tej volt, így az egyik helyett azt használtam, ezért van enyhén kakaós színe a kész likőrnek. Szerintem kifejezetten jót tett neki, egyébként.

** Sógornőm a rokonságtól kapott pálinkából is szokta készíteni, állítása szerint úgy is kiváló. Ugyanakkor egy olvasói hozzászólás szerint a pálinka elviszi a likőr ízét, így ha más nincs, legyen vodka.

baileys

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Éva Radványi says:

    Kár lenne a pálinkáért! De whisky-ből vagy vodkából mindenképp ki fogom próbálni! 😀

  2. annie says:

    Ezt mindenképpen ki fogom próbálni. Elkészült a mákos zebra-túrótorta is, tényleg nagyon finom volt. Ez kicsit kevésbé diétás…

  3. Erzsébet Csepecz says:

    Tavaly karàcsonykor jóféle házipálinkából készült. A sűrített tejet én csináltam hozzá. Tejforraló, tej, cukor, vanilia aroma. Békés ünnepeket! Böbe

  4. Nóra Székely-Árkosy says:

    Na egy ilyentől én például békésen merengő hangulatban fogok ünnepelni. Kipróbálom.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!