Mielőtt folytatom az őrült diéták bemutatását, az alacsony glikémiás indexű étrendhez szeretnék ötletet adni. Meg kell azonban jegyeznem (és ez itt a továbbképzés a GI témakörében), hogy a glikémiás index mellett szerepel egy másik érték, ez pedig a glikémiás telítettség (GL). Ez arról tájékoztat, mekkora összcukorterhelést jelent az adott táplálék elfogyasztása, vagyis mennyire lesz tartós a vércukor- és inzulinszint emelkedés. Vannak bizonyos élelmiszerek (tej, tejtermékek), amelyeknek alacsony ugyan a GI-jük, de magas a GL-szintjük. Ahhoz, hogy teljesen jól működjön a diétánk, ezt is érdemes figyelni. Ide kattintva olyan táblázatot találhattok, amelyben mindkét érték szerepel az egyes élelmiszerek mellett.
Most egy minden tekintetben kiváló ételt szeretnék mutatni nektek. Lehet önálló vacsorafogás, vagy köret valami finom hús mellé.
Hozzávalók – tetszőleges arányban:
sárgarépa
fehér répa
zeller
póréhagyma
(tehetünk bele céklát, akkor szép lila lesz az egész)
3 gerezd fokhagyma összenyomva
só
bors
A diós pestóhoz:
10 dkg dió
2 ek reszelt parmezán sajt
2-3 db olajban eltett szárított paradicsom
3 ek olívaolaj (a paradicsomról is lehet leönteni)
1 ek balzsamecet
fél citrom leve
só
bors
A zöldségeket hasábokra vágjuk, a póréhagymát szeleteljük, egy tepsibe tesszük az összeset, a fokhagymát is beledobjuk, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk olívaolajjal és két-három evőkanál balzsamecettel. Kézzel jól összeforgatjuk, majd alufóliával lefedjük, és 200 fokon 40 percig sütjük.
A diós pesto hozzávalóit aprítógépbe tesszük, és pépesre aprítjuk. Összeforgatjuk a megsült zöldségekkel, és tálaljuk.
Az ötletet Meiszner Katitól vettem.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)