Nem bírod a kötöttséget? Fogyj alacsony glikémiás indexű ételekkel!

Nem  fizetett hirdetés ez, hanem alternatíva felkínálása azoknak, akik megállapították az utóbbi egy-két hónapban, hogy hú, aztakutyafáját, híztam.

Kipróbáltam valamit, ami működik, és gondoltam, felhívom rá a figyelmeteket – hátha valaki éppen azon tűnődik, hogyan szabaduljon meg a rárakódott úszógumitól.

Mitől fogynak a paleósok? Vagy a norbisok? Vagy a szénhidrátszegény diétások? Attól, hogy alacsony glikémiás indexű ételeket esznek.

A glikémiás index (GI) nem valami újabb hókuszpókusz, hanem azt mutatja meg, hogy egy étel milyen gyorsan alakul át cukorrá a szervezetben. A szőlőcukor a viszonyítási alap, annak 100 a GI-je.

A magas GI-jű ételekben a szénhidrát gyorsan alakul át cukorrá, hirtelen megemeli a vércukorszintet, ami után aztán gyorsan lezuhan, és arra kényszeríti az embert, hogy csipegessen még valamit. Minél alacsonyabb ez az érték, annál inkább hosszan tartó jóllakottság-érzést nyújt az adott élelmiszer. Ráadásul, ha valaki alacsony glikémiás indexű ételeket eszik, annak

– felgyorsul az anyagcseréje;

– csökken az étvágya;

– a teste fizikai teljesítőképessége nő.

Amellett, hogy az életminősége jobb lesz az embernek, még fogy is.

Többféle osztályozás van, általában a következőt használják:

MAGAS a glikémiás index 70 felett (ide tartoznak például: kristálycukor, szőlőcukor, cukros üdítőitalok és gyümölcslevek, szörpök, édesített tejes italok, alkoholos italok, fehérlisztből készült pékáru és tészta, torták, sütemények, édességek, édes és sós kekszek, müzli, gabona- és kukoricapehely, fehér rizs, burgonya, szőlő, banán, datolya, aszalt gyümölcsök, 70%-osnál alacsonyabb kakaótartalmú csoki).

KÖZEPES 56-tól 69-ig (teljes őrlésű pékáru, kukorica, borsó, barna és basmati rizs, quinoa, bulgur, kuszkusz, mangó, édesburgonya).

ALACSONY 55 alatt (csicsóka, zabpehely, árpa,bab, lencse, csicseriborsó,  dió, kesudió, joghurt, kefir, a zöldségek többsége, a gyümölcsök többsége – kivéve a banán, a mangó, az ananász, a datolya, a szőlő -, min. 70%-os étcsoki, nyírfacukor).

Jó táblázatot találhattok ITT.

Nagyon sok finom ételt el lehet készíteni alacsony glikémiás indexszel, ezen az angol nyelvű weboldalon  sok ilyen ötletetet kaphattok, itt pedig magyarul is. Itt a blogon a paleo receptek mind alacsony GI-űek. Szabadon variálhatóak az alapanyagok, tehát nem kell előre beosztott szigorú étrendet tartani (azt én is utálom), hanem lehet válogatni.

Ne feledkezzetek meg a mozgásról sem – de akkor is: a fogyás 70 százalékban az étkezésen múlik, a mozgás 30 százalékban számít.

Innentől már csak elhatározás kérdése!

Címkék: , , ,

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »