A sajttorták kegyetlenek. Egyszerűen annyira jól néznek ki, hogy szinte ellenállhatatlanok – mint ez itt. Karamellás. 26 centis kapcsos tortaformában készítettem, ezért nem túl magas. Ha magasabbat szeretnénk, kisebb átmérőjű formát válasszunk.
Hozzávalók az aljához:
215 g zabkeksz (Győri Édes, egy guriga)
6 dkg vaj
A sajtkrémhez:
3 doboz 20 dkg-s natúr sajtkrém
1 nagy tejföl (45 dkg)
15 dkg cukor
4 tojás
fél rúd vanília/ vagy 1 tk vaníliakivonat /vagy 1 vaníliás cukor
A karamellöntethez:
12 dkg cukor
2 dl habtejszín
Díszítés:
pl. csokiforgács 1. A sütőt melegítsük elő 180 fokosra.
2. A kekszet daráljuk le, dolgozzuk össze a vajjal, és nyomkodjuk a sütőpapírral (legjobb, ha szilikonos) borított kapcsos formába. Süssük 15 percig, utána vegyük ki, hagyjuk hűlni. A sütőt vegyük vissza 170 fokra.
3. Keverjük össze a sajtokat, a tejfölt, a cukrot, a vaníliarúd kikapart magjait (vagy a kivonatot/vaníliás cukrot), majd a tojásokat is adjuk hozzá. A legjobb, ha a sajt közepébe ütjük a tojást, először csak egyet, géppel kicsit keverjük, de csak egyhelyben, majd lapáttal forgatjuk össze a tojásos keveréket a többi sajtmasszával azért, hogy minél kevesebb levegőbuborék keletkezzen benne. Utána a többi tojással ugyanígy járunk el. Ez amúgy csak egy afféle úri passzió ez esetben, mivel a karamellszósz úgyis eltakarja a buborékokat, ha netán lesznek.
4. A tortaformát bugyoláljuk be alufóliával kívülről több rétegben úgy, hogy nyugodtan vízfürdőbe állíthassuk, ne folyjon be a víz a formába sehol. Öntsük a sajtos masszát a kekszalapra, a formát ütögessük oda valamihez, igen, ez már megint a buborékok miatt van, és ami feljön a a tetejére, azt valami tűfélével böködjük ki.
6. Állítsuk a formánkat egy magasabb falú tepsibe, és öntsük körbe forró vízzel addig, amíg a fóliát biztonságosnak érezzük. Mehet a sütőbe 60 percre. Akkor jó, amikor még kicsit remeg a massza, ha megrázzuk a formát. Ha kész, hagyjuk kihűlni teljesen. Az a legjobb, ha a hűtőben éjszakázhat egyet. Másnap, vagy hát amikor már hideg, vegyük ki a formából, szedjük le az aljáról a sütőpapírt, és helyezzük arra a tálcára, tálra, amelyen szervírozni szeretnénk.
7. Karamellszósz: olvasszuk fel a cukrot egy száraz edényben, kissé karamellizáljuk, de ne sötétre, mert akkor nagyon sötét lesz a kész öntet is. Adjuk hozzá lassan, eleinte tényleg szinte cseppenként a tejszínt, folyamatos kevergetés mellett, így elkerülhetjük, hogy darabosra álljon össze a cukor. Amikor már érezzük, hogy ha kicsit többet öntünk, akkor is folyékony marad, nem szilárdul, nos, ekkor öntsük hozzá a maradék tejszínt. Forraljuk addig, amíg be nem sűrűsödik: ha csíkot húzunk az edény aljára a fakanállal, nem zárul össze a karamell azonnal. Zárjuk el alatta a lángot, kész. Ezt is ki kell hűtenünk, ha nem is jéghidegre, de minimum langyosra, mert akkor már kezelhetően folyós csak, vagyis, a tortáról lefolyva nem képez hatalmas tócsákat, csupán diszkrét csíkot húz a süti oldalán.
8. Díszítsük a tortánkat, és legyünk boldogok.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Milyen sajtkrémet használsz?
Zsuzsa, az Aldiban vagy a Lidl-ben veszem, ugyanolyan dobozos csomagolás, mint a Philadelphia, csak nagyjából feleannyiba kerül.
Szia!
Sajtkrémről vagy mascarponéről van szó?Én is a Lidl-ből szeretném venni,csak nem tudom,hogy a sima natur sajtkrémet vagy a mascarponét vegyem?Köszi a segitséget!
Sajtkrém. De csináltam már mascarponéból is – szerintem sajtkrémmel finomabb.
Utánanézek én is, bár még soha nem álltam neki sajttortának. A karamell helyett nem lehet valami mást?…olyan bonyolultnak tűnik. Pl gyümölcszselét. Lehet, hogy már volt ilyen is a blogodon?
Szia, volt, igen, sima sajttorta, nem feltétlenül kell hozzá karamell.
http://maimoni.cafeblog.hu/2010/05/06/cheesecake-azaz-sajttorta/
Szia Móni! Más cheesecake recepteknél keményítőt is tettek a tésztába. Anélkül is összeáll?
Szia, igen, a keményítőre semmi szükség.