Szilvakrémes paleo süti

Igaz, lassan vége a szilvaszezonnak, de azért aki ügyes, még egy ilyen sütire valót össze tud szedegetni…

A helyzet az, hogy amikor elkészültem vele, nagyon elégedett voltam. Aztán bevittem a kávézóba, amelynek a cukrásza vagyok, és a tulaj azt mondta, hát, ezen még dolgozhatnál kicsit.Aztán jöttek a vendégek, kóstolták, és csak áradoztak. Hogy milyen szuper. Hogy hát ez valami…valami eszméletlen – meg hasonlók. Úgyhogy a recept változatlan maradt, csak éppen fotóm nem volt róla egészen mostanáig – most is egy kedves olvasómnak köszönhetően lett csak, úgyhogy tulajdonképpen az ő érdeme, hogy felkerül ez a recept is.

Előtérben a szilvás, mögötte szerényen meghúzódik a homályban az almás-mákos paleo süti.

Köszi, Noémi!

Hozzávalók (29 centis piteformához – kisebbhez arányosan kevesebb hozzávaló kell):

25 dkg darált mandula (az Aldiban most jó áron kapható!)

8 dkg kókuszolaj

1,5 kg szilva

nyírfacukor ízlés szerint, illetve a szilva édességétől függően

2 dkg zselatin

A csokimázhoz:

5 dkg nyírfacukor

5 dkg víz (igen, deka…)

5 dkg kókuszolaj

5 dkg kakaópor

1. A szilvát megmossuk, kimagozzuk, és egy megfelelő edényben feltesszük főni, mintha lekvárt készítenénk. Sőt, nem is mintha, mert tulajdonképpen azt készítünk. Főzzük a szilvát addig, amíg a nedvességtartalma elég jól el nem párolog, de azért ne égessük oda. Közben adjunk hozzá nyírfacukrot az ízlésünknek megfelelően, de akár el is maradhat, ha jó édes a gyümölcs. Járassuk meg benne a botmixert – ha jobban szeretjük darabosan, ne nagyon, de ha inkább a homogén állag hívei vagyunk, akkor alaposan. Ha kész, hagyjuk hűlni.

2. A sütőt melegítsük elő 180 fokosra. Dolgozzuk össze a mandulát a kókuszzsírral és kb. 2 ek. vízzel (kell bele a víz!), majd nyomkodjuk a masszát vékonyan a piteformába, ne csak az aljára, az oldalára is. Süssük 13-15 percig, amíg a széle kicsit pirulni nem kezd. Hagyjuk hűlni, ha kész.

3. Ha már csak langyos a szilva, keverjük bele a zselatint (én ebből is az aldisat használom, ami instant, a klasszikot fel kell oldani). Öntsük a masszát a piteformába, és tegyük hűtőbe a sütit.

4. Ha már megszilárdult a szilvatöltelék, készítsük el a csokimázat: egy kisebb edénybe mérjük bele a nyírfacukrot és a vizet. Mikróban forrósítsuk fel, majd addig kevergessük, amíg a cukorszemcsék fel nem oldódnak. Ekkor adjuk hozzá a kókuszolajat, ha szilárd, hagyjuk felolvadni benne, majd a kakaóport, és gépi habverővel addig keverjük, amíg szép fényes mázat nem kapunk. Ezt kenjük a szilvakrém tetejére. Dermesszük hűtőben.

Címkék: , , ,

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »