Igaz, lassan vége a szilvaszezonnak, de azért aki ügyes, még egy ilyen sütire valót össze tud szedegetni…
A helyzet az, hogy amikor elkészültem vele, nagyon elégedett voltam. Aztán bevittem a kávézóba, amelynek a cukrásza vagyok, és a tulaj azt mondta, hát, ezen még dolgozhatnál kicsit.Aztán jöttek a vendégek, kóstolták, és csak áradoztak. Hogy milyen szuper. Hogy hát ez valami…valami eszméletlen – meg hasonlók. Úgyhogy a recept változatlan maradt, csak éppen fotóm nem volt róla egészen mostanáig – most is egy kedves olvasómnak köszönhetően lett csak, úgyhogy tulajdonképpen az ő érdeme, hogy felkerül ez a recept is.
Hozzávalók (29 centis piteformához – kisebbhez arányosan kevesebb hozzávaló kell):
25 dkg darált mandula (az Aldiban most jó áron kapható!)
8 dkg kókuszolaj
1,5 kg szilva
nyírfacukor ízlés szerint, illetve a szilva édességétől függően
2 dkg zselatin
A csokimázhoz:
5 dkg nyírfacukor
5 dkg víz (igen, deka…)
5 dkg kókuszolaj
5 dkg kakaópor
1. A szilvát megmossuk, kimagozzuk, és egy megfelelő edényben feltesszük főni, mintha lekvárt készítenénk. Sőt, nem is mintha, mert tulajdonképpen azt készítünk. Főzzük a szilvát addig, amíg a nedvességtartalma elég jól el nem párolog, de azért ne égessük oda. Közben adjunk hozzá nyírfacukrot az ízlésünknek megfelelően, de akár el is maradhat, ha jó édes a gyümölcs. Járassuk meg benne a botmixert – ha jobban szeretjük darabosan, ne nagyon, de ha inkább a homogén állag hívei vagyunk, akkor alaposan. Ha kész, hagyjuk hűlni.
2. A sütőt melegítsük elő 180 fokosra. Dolgozzuk össze a mandulát a kókuszzsírral és kb. 2 ek. vízzel (kell bele a víz!), majd nyomkodjuk a masszát vékonyan a piteformába, ne csak az aljára, az oldalára is. Süssük 13-15 percig, amíg a széle kicsit pirulni nem kezd. Hagyjuk hűlni, ha kész.
3. Ha már csak langyos a szilva, keverjük bele a zselatint (én ebből is az aldisat használom, ami instant, a klasszikot fel kell oldani). Öntsük a masszát a piteformába, és tegyük hűtőbe a sütit.
4. Ha már megszilárdult a szilvatöltelék, készítsük el a csokimázat: egy kisebb edénybe mérjük bele a nyírfacukrot és a vizet. Mikróban forrósítsuk fel, majd addig kevergessük, amíg a cukorszemcsék fel nem oldódnak. Ekkor adjuk hozzá a kókuszolajat, ha szilárd, hagyjuk felolvadni benne, majd a kakaóport, és gépi habverővel addig keverjük, amíg szép fényes mázat nem kapunk. Ezt kenjük a szilvakrém tetejére. Dermesszük hűtőben.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Szívesen 🙂 Ez a süti a brutálfinom kategória 🙂
Az egész család átállt paleora?
(Nálunk a gyerekek szakaszosan. Néha hónapokig paleoznak,aztán elkezdenek hazahordani kenyeret, mindenféle tejtermékeket, egy-két hét után pattanásosak lesznek, vagy fáj a hasuk, akkor visszaállnak. Én nem nagyon főzök nem paleo ételt, de ha véletlenül igen, akkro rávetik magukat…)
Nálatok hogy van? Minden gyerek egyetért?
Zeller Levél, nem, nem paleózunk – én elkezdtem, de megbuktam:)) De azért mindig kacérkodom a gondolattal, hogy rá kellene állni rendesen.
Szia! Nemrég fedeztem fel a blogodat és csak ámulok és bámulok… Szuper receptek! Már többet ki is próbáltam és a “mégnempaleos” 😉 barátaink is falták a desszerteket… Ezzel a szilvással viszont vmit elrontottam. A mandulát magam daráltam, elvileg mindent a leírás szerint csináltam, de egyszerűen nem állt össze, morzsalékos maradt. Mandulalisztet kellett volna használnom? Végül tettem bele tojássárgáját és azzal újrasütöttem. Kérlek, ha van ötleted, áruld el. Köszönöm előre is és további örömteli munkát kívánok!
Szia!
Köszönöm a kedves szavakat:)
Sajnos, ezzel a sütialjjal én is küzdök; az utóbbi időben nekem is többször lett nehezen kezelhető, és nem jövök tá, hogy miért. A tojás segített?
Bocsi, gondoltam jön mail, ha válaszolsz, de most jöttem rá, hogy talán be kellett volna ezt állítani vhol… Szóval igen, a tojás segített, sőt, azóta már mindig így készítem, sztem nagyon finom. Amit még nálam más, az a szilva. Valószínűleg nem sűrítem elég sokáig, mert a receptben szereplő 2 dkg zselatin mindig kevésnek bizonyul és így kiskanállal kell enni. (hozzáteszem nekem így tökéletes)
Ja és készült már 25 dkg mandula helyett mandula és törökmogyoró keverékével is, fele-fele arányban.