Bár egyszer már feltettem ennek a sütinek a receptjét a blogra, azóta ésszerűsítettem, egyszerűsítettem, és megérett az idő arra, hogy újra közzétegyem, immár a jól bevált verziót. Ez az egyik legnépszerűbb paleo sütim a kávézóban, tuti választás, mindig elfogy. Mákos tészta, közte párolt reszelt alma és kókuszkrém.
Hozzávalók a tésztához – egy 26 centi átmérőjű tortához (12 szeletes):
12 tojás – vagyis, ebből 5-nek csak a fehérjéje, a sárgák kellenek a krémbe
5 dkg nyírfacukor
20 dkg darált mák
1 kk szódabikarbóna
Az almás réteghez:
1 kg finom alma
1 tk őrölt fahéj
4-5 dkg nyírfacukor
A krémhez:
a tésztából elvett 5 tojássárga
1 doboz (2 dl) Cocomas kókuszkrém
3-4 dkg nyírfacukor
A csokimázhoz:
5 dkg nyírfacukor
5 dkg víz (nem vicc)
5 dkg kókuszzsír
5 dkg kakaópor
1. Készítsük el a kétféle tölteléket azért, hogy mire a tésztalapokat megsütjük, kihűljenek. Hámozzuk meg, reszeljük le az almákat, majd pároljuk meg a nyírfacukorral és a fahéjjal.
2. Az öt tojássárgát keverjük el a kókuszkrémmel és a nyírfacukorral egy kis nyeles lábasban, és folyamatos keverés mellett addig hevítsük, amíg be nem sűrűsödik. Ne forraljuk, mert a tojássárga összeugrik, és a krém “ikrás” lesz.
3. Jöhet a tészta: válasszuk szét a tojásokat, a fehérjéket gyűjtsük egy nagy edénybe, a sárgák mehetnek egy bögrébe akár (ugye az öt kivételével, amiből a krémet készítettük). Verjük nagyon habosra a fehérjéket a nyírfacukorral, majd adjuk hozzá a sárgákat, a mákot és a szódabikarbónát. Készítsünk elő egy jó nagy palacsintasütőt (ha van kettő, az még jobb). Mert a tésztából palacsintákat kell sütni, összesen ötöt. Kapcsos tortaformában, egyben is süthetjük a tésztát, de azt nem lehet öt lapba elvágni, az tuti. Hát ezért készítem én inkább így.
4. A sütőt előmelegítjük forróra, 230 fokosra. A palacsintasütő nyelét betekerjük több réteg alufóliával.
A serpenyőbe tortagyűrűt teszünk, 26 centisre állítva. Belesimítjuk a massza ötödét (szemre), a teljes tartaléknál kicsit állítjuk csak feljebb a hőt, és 2 percig sütjük. Mutatom.
A két perc elteltével levesszük a tortagyűrűt. Késsel óvatosan megemeljük a tészta szélét, és ha úgy látjuk, hogy már pirul, betesszük a sütőbe a palacsintasütőt.
Így. Két-három percig sütjük, amíg épp csak pirulni nem kezd. Ha pedig megnyomjuk a tésztát az ujjunkkal, érezzük, hogy már nem nyers. Mondjuk, ehhez némi tapasztalat kell. Szokták kérdezni, hogy nem lehet-e simán úgy sütni a tésztát, mint a palacsintát, hát, meg lehet próbálni, nekem szakad, amikor fordítani próbálom. Ha mondjuk van két ilyen nagy palacsintasütőnk, akkor talán át tudjuk fordítani az egyikből a másikba, és akkor kimaradhat a sütő.
Ha kész, rátesszük a rácsot a palacsintasütőre, és arra fordítjuk a tésztalapot. Hűlni hagyjuk.
Na most ez a mutatvány jön még négyszer.
5. Hamar hűlnek a lapok, így aztán, amikor már a harmadik sül, általában el lehet kezdeni a töltést: az első lapot a tálalásra kiszemelt tálcára tesszük, és megkenjük az almatöltelék felével.
Rátesszük a következő lapot, és megkenjük a krém felével.
Újabb lap, arra az almatöltelék másik fele, újabb lap, arra a krém másik fele jön.
6. Aztán rátesszük az utolsó lapot, és elkészítjük a csokimázat:
A nyírfacukrot kimérjük egy kisebb edénybe, hozzámérjük pontosan a vizet. Mikróba tesszük fél percre, felforrósítjuk, majd kevergetjük, hogy a nyírfacukor teljesen feloldódjon. Hozzáadjuk a kókuszolajat és a kakaóport, majd gépi habverővel egy percig verjük. Sűrű és fényes mázzá kell összeállnia, nekem mindig ilyen, amióta pontosan betartom ezeket a mennyiségeket.
Bevonjuk a torta tetejét a mázzal, és kész.
Nem mondom, hogy ez a legegyszerűbb sütim. De hogy az egyik legfinomabb (a paleók között), az tuti!
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Úgy nem próbáltad még, mint a doboslapokat, a sütőben. Ma megsütöm és tudósítok 😀
Elkészítettem, család véleménye, eddig ez volt a legfinomabb paleós süti, még a diós almásat is übereli 😀
De örülök! Úgy sütötted,mint a doboslapokat?
ÉN MEG SÜTÖTTEM HATALMAS SIKER VOLT ,BÁR ÉN NEM EHETEK CSOKIS ÉS KAKAÓPOROS DOLGOKAT,DE KAROBBAL MEGOLDOTTAM ÉS SZUPER LETT ÚGY IS . KÖSZÖNÖM A RECEPTET.
Életem első tortája, azokat nem számítva, amit a nagyival készítette, kb 20 éve. Isteni lett! a csoki rajta eszméletlen jó. nem volt cocobigyóm ezért egy tojássárgás citromleves reszelékes vaníliás tejfölös (habár ez utóbbi nem paleo) sűrű krémet kavartam ki gőz felett, lehet h vajat is tettem bele, azt már nem is tudom, de nagyon markáns lett. Sokmindent tanított nekem ez a recept, köszönet érte!!! Ja, és a lapokat palacsintasütőben forgatva csináltam, kicsit tényleg szakadt, de mivel annyi rétegű ez a torta, nem vot kicsit sem zavaró az összhatásban, Ma minitortákat fogok gyártani belőle, a csokis mázat emiatt kb megduplázom, nyami.
Nekünk,most kell diétásat sütni.az ünnepek előtt,illetve a “használat” előtt mennyivel kell.lehet.megsütni.Köszönettel:veronika
Kedves Veronika, ezt a sütit legfeljebb 1-2 nappal előbb lehet elkészíteni.