Mai Móni

Szedres paleo

Bevallom, kicsit kezdek már fáradni az olyan típusú kritikáktól, hogy az ősember nem küldte ki a gyerekeit meggyet, vagy szedret szedni, továbbá nem evett kókuszosat, pláne nem zselatinozta a krémet, nem verte habbá a kókusztejszínt, meg hasonlók.

Ismét mondom: ebből az egész paleo diétából az ősemberes szöveg engem nem érdekel.

Az viszont tetszik, hogy liszt-, cukor- és tejtermék-mentes, így például a paleo sütiket olyan emberek is megehetik, akik különböző ételallergia, cukorbetegség vagy fogyókúra miatt a klasszik lisztes-cukrosat nem. Mint cukrász, kötelességemnek tartom, hogy az imént említetteknek, illetve az egészséges(ebb) táplálkozás híveinek is kínáljak alternatívát. Mivel egyre többen tudják, mi az a paleo, egyszerűbb nekem is ezt a paradigmát használni, mint állandóan kiírattatni, hogy liszt-, cukor- és tejtermékmentes sütemény.

Hát röviden ennyi.

Most pedig jöjjön a legújabb, a szedres süti!

szedres k

Hozzávalók a tésztához:

7 tojás

4 ek nyírfacukor

5 ek amarántliszt

3 ek kókuszreszelék

1 kk szódabikarbóna

1,5 ek kakaópor

 

A krémhez:

4 dl (2 kis doboz) Cocomas kókuszkrém

1 cs zselatin fix

3 ek nyírfacukor

 

50 dkg szeder

4-5 ek nyírfacukor

2 tk almapektin*

 

1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokosra (légkeverés: 170 fok).

Verjük kemény habbá a 7 tojás fehérjét a nyírfacukorral, gépi habverővel, majd keverjük bele a sárgákat, utána az amarántlisztet, a kókuszreszeléket, a kakaóport és a szódabikarbónát is. Öntsük a masszát sütőpapírral borított 26 centis kapcsos tortaformába, és kb. 35 perc alatt süssük meg. Hagyjuk kihűlni a kész tésztát.

2.  A szedret főzzük fel a nyírfacukorral és a pektinnel. Pár percig forraljuk csak, aztán hagyjuk hűlni.

3. A két Cocomast verjük annyira habosra, amennyire csak tudjuk, közben adagoljuk bele a nyírfacukrot és a zselatint.

4. Összeállítás: a tésztát félbe vágjuk, a felső felet félretesszük. Az alsót körbesszük tortagyűrűvel, ráöntjük a kókuszkrém felét, majd mélyhűtőben dermesztjük úgy tíz percig. Ha  a krém kicsit már megszilárdult, akkor elhelyezzük rajta a szeder harmadát, és befedjük a tészta másik felével. Jöhet a maradék krém, és újabb tíz perc dermesztés, majd a szeder. Hűtőben hagyjuk összeállni legalább 2-3 órán át, csak utána szeleteljük.

 

*Almapektin bioboltokban kapható általában.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. nbernadett says:

    Szia, szerintem ne foglalkozz ezekkel a kritikákkal, mert aki ezt a fegyvert tudja csak puffogtatni annak lövése sincs az egész paleo lényegéről. Én izgatottan várom mindig az újabb paleos alkotásaidat. Köszi a receptet és minden jót kívánok!

  2. nbernadett says:

    Még annyit, hogy gondolom az almapektin sűrítés miatt szükséges. Ezt nyílgyökérliszttel is lehet helyettesíteni.

  3. maimoni says:

    Köszi Berni; a nyílgyökérliszt is zselésít? A pektin igen.

  4. Krisztina Kriszti says:

    Szia Móni!Nagyon köszönöm a recepteket!!Szerintem az egyik leghasznosabb közzétételed!Cukros vagyok és most már nyugodtan sütizhetek a családommal és egészségesen!Sajnálom,hogy egyesek nem értik mennyire fontosak az ilyen receptek és csak kritizálni tudnak:(!További sok-sok örömöt és sikereket a sütéshez!!!!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!