Mai Móni

Marcipános-szilvás kelt pite

A jó hír az, hogy kezdődik a szilvaszezon.

A rossz meg az, hogy lassan lejár, ha még nem járt le kedvenc gyümölcseim ideje.

Az, hogy holnap már augusztus van, kinek jó, kinek rossz; persze, búslakodni hülyeség rajta, hisz az idő közben is vánszorog tovább, aztán csak elmúlik a nyár. Maholnap karácsony.

Még előtte, most, szilvaszezonban süssétek meg ezt a sütit, hívjatok vendégeket, és söpörjétek be az elismerő hümmögéseket. Én tegnap este végeztem a sütéssel, gondoltam, reggel majd szépen lefotózom a pitét, ám meglepetésemre, mire hazaértem reggel 9-kor a boltból, mindössze két szeletet találtam a piteformában.

Kettőt.

Hát ezek szerepelnek itt.

fotó 5(3)

29 centis piteformában sütöttem, de érdemesebb dupla adagot készíteni, mert nagyon gyorsan elfogy. A dupla adag alatt a nagy tepsit értem, és akkor persze nem szeleteket kapunk, hanem kockákat.

Hozzávalók 29 centis piteformához (nagy tepsihez duplázzuk a mennyiségeket):

25 dkg liszt

1,2 dl tej

1 dkg élesztő

1 tojás

5 dkg olvasztott vaj

1 ek cukor

fél kk só

Töltelék:

40-50 dkg szilva

5 dkg marcipán

1 dl tejszín

1 tojás

1 kk fahéj

5 dkg szeletelt mandula

cukor a szóráshoz

fotó 2(8)

1. Szórjuk tálba a lisztet, a közepében alakítsunk ki mélyedést, és öntsük bele a langyosított tejet. Morzsoljuk bele az élesztőt, tegyünk rá egy evőkanál cukrot, és várjuk meg, hogy az élesztő felhabosodik. Ekkor adjuk hozzá a tészta többi alkotórészét, és gyúrjuk össze.

fotó 1(7)

2. Tíz perc pihentetés után nyújtsuk ki vékonyra a tésztát, helyezzük a formába, a széleit is rendezzük el.

fotó 4(3)

 

 

 

 

 

 

3. Pihentessük a tésztát, közben melegítsük elő a sütőt 180 fokosra. Mossuk meg, magozzuk ki és vegyük ketté a szilvákat. Rendezzük el jó sűrűn a tésztán a gyümölcsöt.

fotó 5(2)

 

 

 

4. Reszeljük a marcipánt a szilvára, majd tegyük a formát sütőbe. 20 percig süssük 180 fokon.

fotó 2

 

 

 

 

 

5. Keverjük össze a tejszínt a tojással és a fahéjjal. Vegyük ki a formát a sütőből, szórjuk meg a szilvákat egy kis cukorral, ha még nem voltak túl édesek, és öntsük rá a tejszínes keveréket. Szórjuk meg reszelt mandulával is, és tegyük vissza a sütőbe újabb húsz percre.

fotó 3(8)

Hagyjuk kihűlni, úgy lesz a legjobb.

 

 

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Gáspárné Süttő Anna says:

    Elkészítettük a pitét. Illetve folyamatban van. Viszont a 25 dkg liszt a 2,5 dl tejjel egy híg tésztát eredményezett és nem pedig gyúrható állagút. Kb 40 dkg-ra ki kellett egészítenünk, hogy gyúrható legyen. Lehet, hogy elírtad? Köszi.

  2. maimoni says:

    Ó, köszönöm az észrevételt… igen, az még az 50 dkg liszthez volt, de valahogy kimaradt a felezésből…! Elnézést, és köszönöm!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!