– Túl szép – mondta fanyalogva a kávézó tulaja, amikor először meglátta. – Minek tetted rá azokat a diókat?
– Hát valamit csak kellett rá tennem…
– Na mindegy, majd valahogy szétdöntöm.
Ugyanis azt mondja, hogy az az igazi süti, az igazán gusztusos, ami kicsit szétdől. Ami nem lézerrel van elvágva,hanem esetenként kissé csálé. Igaza is van, egyébként, de a diótorta esetében nem tudtam ennél háziasabbat. A marcipán bevonat úgyis mindent eltakar.
Először két hete készítettem, szülinapi tortaként kérték tőlem, most pedig megismételtem; nem annyira bonyolult, mint amilyennek első ránézésre tűnik, bátran álljatok neki, ugyanis eddig minden vélemény egyöntetűen az volt, hogy még ha szép is, de NAGYON finom!
A diót darálás előtt érdemes száraz serpenyőben megpirítani, sokkal jobb lesz.
Hozzávalók a tésztához:
7 tojás
15 dkg cukor
10 dkg darált dió
2 ek liszt
2 ek zsemlemorzsa
A krémhez:
20 dkg cukor
1 dl tej
10 dkg darált dió
1 ek liszt
15 dkg vaj
0,3 dl rum
A borításhoz:
50 dkg marcipán
A marcipán alá:
15 dkg vaj
15 dkg porcukor
1. Készítsük el a tésztát. Melegítsük elő a sütőt 180 fokosra, majd üssük egy nagyobb tálba a tojásokat, adjuk hozzá a cukrot, és gépi habverővel keverjük magas fokozaton legalább 4 percig, hogy jó sok levegő jusson bele. Keverjük össze a diót a liszttel és a zsemlemorzsával, és adjuk a cukros tojáshoz. Öntsük a masszát sütőpapírral bélelt 26 centis kapcsos tortaformába, és süssük a tésztát kb. 30 percig. Ha megsült, vegyük ki a formából és rácson hagyjuk kihűlni.
2. Amíg sül a tészta, főzzük meg a krémet. Egy kis edénybe öntsük a cukrot és a tejet, főzzük fel, majd keverjük bele a liszttel elvegyített darált diót és a rumot. Zárjuk el a hőt az edény alatt, majd keverjük bele a vajat. Hagyjuk hűlni, és amikor kihűlt, habverővel jól keverjük át, habosítsuk fel.
3. Amikor minden kihűlt, vágjuk háromba a tésztát, töltsük meg a krémmel. Hagyjunk valamennyit a díszítéshez. Keverjük össze a marcipán alá kerülő “szigetelő vajkrémet”, azaz a porcukrot és a vajat. Vékonyan vonjuk be vele kívülről a tortát, és tegyük hűtőbe dermedni.
4. Marad a marcipán bevonás: ahhoz, hogy szép legyen a tortánk, jóval több marcipánra van szükségünk, mint amennyi ténylegesen a tortán marad. Ez van. Hintsük meg a gyúrólapot porcukorral, nyújtsuk ki a marcipánt, majd a sodrófára feltekert “tésztát” szépen engedjük rá a tortára. Igazítsuk el, vágjuk le a felesleges darabokat, formázhatunk belőle díszítést, vagy eltehetjük máskorra.
5. Díszítsük a tortát ízlés szerint;a maradék diós krémbe keverjünk kakaóport, majd adagoljuk a szeletekre, és ragasszunk bele száraz serpenyőben pirított fél gerezd diókat.
Egyébként nem döntötte szét. Így maradt, ahogy volt.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)