Marcipános diótorta

– Túl szép – mondta fanyalogva a kávézó tulaja, amikor először meglátta. – Minek tetted rá azokat a diókat?

– Hát valamit csak kellett rá tennem…

– Na mindegy, majd valahogy szétdöntöm.

Ugyanis azt mondja, hogy az az igazi süti, az igazán gusztusos, ami kicsit szétdől. Ami nem lézerrel van elvágva,hanem esetenként kissé csálé. Igaza is van, egyébként, de a diótorta esetében nem tudtam ennél háziasabbat. A marcipán bevonat úgyis mindent eltakar.

Először két hete készítettem, szülinapi tortaként kérték tőlem, most pedig megismételtem; nem annyira bonyolult, mint amilyennek első ránézésre tűnik, bátran álljatok neki, ugyanis eddig minden vélemény egyöntetűen az volt, hogy még ha szép is, de NAGYON finom!

A diót darálás előtt érdemes száraz serpenyőben megpirítani, sokkal jobb lesz.

Hozzávalók a tésztához:

7 tojás

15 dkg cukor

10 dkg darált dió

2 ek liszt

2 ek zsemlemorzsa

A krémhez:

20 dkg cukor

1 dl tej

10 dkg darált dió

1 ek liszt

15 dkg vaj

0,3 dl rum

A borításhoz:

50 dkg marcipán

A marcipán alá:

15 dkg vaj

15 dkg porcukor

1. Készítsük el a tésztát. Melegítsük elő a sütőt 180 fokosra, majd üssük egy nagyobb tálba a tojásokat, adjuk hozzá a cukrot, és gépi habverővel keverjük magas fokozaton legalább 4 percig, hogy jó sok levegő jusson bele. Keverjük össze a diót a liszttel és a zsemlemorzsával, és adjuk a cukros tojáshoz. Öntsük a masszát sütőpapírral bélelt 26 centis kapcsos tortaformába, és süssük a tésztát kb. 30 percig. Ha megsült, vegyük ki a formából és rácson hagyjuk kihűlni.

2. Amíg sül a tészta, főzzük meg a krémet. Egy kis edénybe öntsük a cukrot és a tejet, főzzük fel, majd keverjük bele a liszttel elvegyített darált diót és a rumot. Zárjuk el a hőt az edény alatt, majd keverjük bele a vajat. Hagyjuk hűlni, és amikor kihűlt, habverővel jól keverjük át, habosítsuk fel.

3.  Amikor minden kihűlt, vágjuk háromba a tésztát, töltsük meg a krémmel. Hagyjunk valamennyit a díszítéshez. Keverjük össze a marcipán alá kerülő “szigetelő vajkrémet”, azaz a porcukrot és a vajat. Vékonyan vonjuk be vele kívülről a tortát, és tegyük hűtőbe dermedni.

4. Marad a marcipán bevonás: ahhoz, hogy szép legyen a tortánk, jóval több marcipánra van szükségünk, mint amennyi ténylegesen a tortán marad. Ez van. Hintsük meg a gyúrólapot porcukorral, nyújtsuk ki a marcipánt, majd a sodrófára feltekert “tésztát” szépen engedjük rá a tortára. Igazítsuk el, vágjuk le a felesleges darabokat, formázhatunk belőle díszítést, vagy eltehetjük máskorra.

5. Díszítsük a tortát ízlés szerint;a maradék diós krémbe keverjünk kakaóport, majd adagoljuk a szeletekre, és ragasszunk bele száraz serpenyőben pirított fél gerezd diókat.

Egyébként nem döntötte szét. Így maradt, ahogy volt.

Címkék: , ,

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »