Ismét egy klasszikus sütemény, egyik kedvenc szezonális gyümölcsömmel: őszibarackkal. Persze, befőttel is jó, úgyhogy szezonon kívül sem kell lemondanunk róla. 29 centis piteformában készítettem, eredetileg közepes tepsiben szokták sütni, és kockára vágják – ha így szeretnénk, duplázzuk a mennyiségeket. Ebből 12 szelet vágható.
Azért hívják reszelt túrósnak, mert úgy szokták készíteni, hogy az összegyúrt tésztát hűtőbe teszik, hogy a benne levő vaj miatt megkeményedjen, majd nagylyukú reszelőn reszelik le. Ez a lépés szerintem teljesen kihagyható, mert ugyanolyan jó lesz hűtés nélkül, bár így inkább a klasszikus angol morzsasütire, a crumble-ra hajaz a kész mű, de mit számít az, jó legyen.
(Egyébként, erdei gyümölcsös crumble recept itt, rozmaringos-szilvás meg itt.)
Hozzávalók a tésztához:
20 dkg liszt
12 dkg vaj
2 ek kakaópor
10 dkg porcukor
1 kk sütőpor
A töltelékhez:
50 dkg túró
3 tojás
3 ek búzadara
10 dkg cukor
3-4 szem őszibarack
1.Melegítsük elő a sütőt 180 fokosra.
2. A tészta száraz hozzávalóit keverjük össze, majd morzsoljuk el a vajjal. Nem fog összeállni gyúrható tésztává, akkor jó, ha egynemű morzsás tésztát kapunk. Felét szórjuk a piteformába, jól lapítsuk le a kezünkkel, hogy mindenhova elég legyen a tészta, sőt, a forma oldalára is jusson. Nyomkodjuk oda.
3. A túrót keverjük össze a tojássárgákkal, a cukorral és a búzadarával, verjük habbá a fehérjéket, és forgassuk bele a túrós krémbe. Öntsük a tölteléket a tésztára.
4. A barackokat hámozzuk meg, és a húsukat aprítsuk apróbb kockákra. Rakjuk a gyümölcsöt a túrós töltelékre.
5. Szórjuk meg a maradék morzsával a gyümölcsös túrót, majd tegyük a sütőbe 40 percre.
Hagyjuk kihűlni, mielőtt szeletelnénk.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Most sül. 🙂
Finom lett. Nagyon finom.
Köszi a receptet. Tényleg gyors és nagyon finom.
Nekem magasabb lett a túrós rész valamiért. Talán kisebb pités tálban sütöttem, de a tészta éppen elég lett.