Egyik közvetlen családtagom, akinek két hónapja javasoltam, hogy próbálja ki a paleolit étrendet tekintettel a tavasszal rendszeresen előkerülő allergiájára, s aki ezt nagyjából meg is tette, a minap megállapította, hogy bár nem gondolta volna, de határozottan jobban érzi magát, fogyott vagy négy kilót (ami nem igazság, mert neki nem is lett volna muszáj), és meglepődött saját erőnléti állapotán, amikor mostanában újra futni kezdett. És kikötötte, hogy azért erről ne írjak – hát őrzöm inkognitóját.
Egyébként Nemmondommegki allergiája is rövid idő alatt, és egészen “halkan” levonult.
Hangsúlyozom: jelenleg kísérletet folytatok magamon, magunkon, milyen hatással van a szervezetünkre, ha mellőzzük a lisztet, a cukrot, a keményítő-tartalmú ételeket, illetve a tejet. Nem tartom magam paleósnak, mivel nem tudom szívemből azt mondani a padlizsánra, hogy nem jó, miközben az egyik kedvencem. Nem mondok le a paradicsomról sem, vagy a mézről, és nem tettem magamévá az ősemberes filozófiát.
A kávézóban viszont, amelynek cukrásza vagyok, nagy sikere van a paleo sütiknek, ami folyamatos kísérletezésre és újításra sarkall engem. Eddig hiányzott a paleo sorból a szaftos, piteszerű süti. Hát, most már van az is. A pite kialakításában óriási segítséget jelentett a tapasztalt paleós, Alexandra receptje.
Hozzávalók az alaphoz:
20 dkg finomra őrölt mandula
8 dkg kókuszolaj
csipet só
2 ek víz (csak annyi, amennyitől összeáll a “tészta”)
Töltelék:
6 közepes alma hámozva, kis kockákra vágva
2 dl kókuszkrém (cocomas márkájút használom, 300 forintba kerül)
5 tojás sárgája
kb. 8 dkg eritrit (vagy más természetes édesítő)
1 ek útifűmaghéj*
fahéj
A tetejére:
5 dkg szeletelt mandula
Az alap hozzávalóit összegyúrjuk, annyi vízet adunk hozzá, hogy összeálljon a “tészta”. Az én piteformám 29 cm átmérőjű, ebbe nyomkodtam a mandulás keveréket. 180 fokos sütőben 12 perc alatt megsütjük.
Az almakockákat megpároljuk kevés vízben egy kis fahéjjal, eritrittel.
A kókuszkrémet összekeverjük 1 dl vízzel, a tojássárgákkal, az eritrittel, és folyamatos kevergetés mellett sűrűsödésig forrósítjuk, majd belekeverjük az útifűmaghéjat is, ettől teljesen pudingszerű lesz.
Beleforgatjuk az almakockákat a krémbe, és az egészet a piteformába öntjük. A végén megszórjuk száraz serpenyőben megpirított mandulával.
*Ez a hozzávaló nem olcsó ugyan, de ha valaki komolyan gondolja az életmódváltósdit, vagy a paleózást, érdemes beszerezni, mert süteménykrémek, mártások készítésénél nagy segítséget jelent.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)