Paleo kolbászos karfiollepény

Aki próbálta már követni a paleo étrendet, az tudja, hogy az egyik legnagyobb kihívás a pékáruk nélkülözése. Egy finom pizza, vastagon megrakva mindenféle jóval…hát, kinek nem teszi próbára az akaraterejét?

De a paleósok nagyon leleményesek, mindent elkészítenek valami másból, nem mondanak le a fantasztikus ízkombinációkról, ráadásul nem híznak tőle, mivel sem liszt, sem cukor nincs az ételekben. Meg tejtermék sincs (néhány kivételtől eltekintve), bár tudom, sokan pont ezt fogadják el a legnehezebben.

Ja, egyébként a kávézóban, amelyiknek a cukrásza vagyok, a múltkor egy hölgy valami diétás sütit kért. A pincérlány ajánlotta a neki a paleo süteményeket, mivel az ugye diétába is illeszthető: liszt helyett valamilyen magőrlemény, vagy kókuszreszelék van benne, sok tojás, és valami természetes édesítő, általában nyírfacukor vagy méz. Tehát, a kolléganő átadta ezeket az információkat, mire a hölgy azt mondta:

– Nekem azt ne mondja, én abban nem hiszek.

Mármint, abban nem hitt, hogy liszt nélkül is összeállhat egy sütemény. Régebben én is azt gondoltam, hogy a paleo sütik csakis laposak és rondák lehetnek, de aztán több paleós oldalt megismerve, illetve a fészbukos paleós csoportban látott ételfotók alapján teljes bizonyossággal mondhatom, ezek a sütemények is kinézhetnek ugyanolyan jól, mint azok. Sőt, azt hiszem, a blogon bemutatott saját verzióim miatt sem kell szégyenkeznem. 

No, de a pizzával kezdtem, nem véletlenül: ez a karfiollepény a pizza-érzést hivatott visszaadni, és azt mondhatom, egészen jól sikerült. Esztétikailag nem nagy élmény, mert a kolbász csak szakadt a kés alatt, nem lettek szép karikák, de pillanatok alatt elfogyott.

 

Hozzávalók:

1 kisebb fej (kb. 40 dkg) karfiol

2 tojás

5 dkg reszelt parmezán

só, bors



feltétnek amit csak akarunk – kolbász, sonka, zöldségek, ki mit szeret



a tetejére parmezán sajt



1. A karfiolt aprítógéppel morzsásra aprítjuk, nekem az elromlott, viszont van ez a klassz kis Moulinex Fresh Express gépem, aminek a nagylyukú reszelőjével gyönyörűen lereszeltettem az egészet. A szárát is.

2. A karfiolmorzsát nagyon kevés vízben, kis sóval egy edényben fedő alatt 5 percig pároljuk. Leöntjük róla a vizet, és hagyjuk kihűlni.

3. A kihűlt karfiolt összekeverjük a tojással, a sajttal és a sóval, borssal, majd sütőpapírral borított pizza(torta)formába egyengetjük a masszát. (Az enyém 30 centi átmérőjű.) 10 percig sütjük 200 fokos sütőben.

4. Megrakjuk a feltéttel, és még visszatesszük a sütőbe, nagyjából 10 percre.



Kész.





Címkék: , , ,

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »