Ezt már nehéz lesz kimagyaráznom, de tényleg nem lettem paleolista, pontosabban a filozófiát (“csak azt, amit az ősember evett”) nem tettem magamévá.
A teremtésben hiszek.
Ugyanakkor, ha a bibliai táplálkozást vesszük szemügyre, tulajdonképpen oda lyukadunk ki, ahova az evolucionista irányból közelítők, tehát az biztos, hogy a jelenlegi táplálkozási szokásaink messze esnek a normálistól.
Tulajdonképpen ez a paleolit életmód sarokköve is: a civilizációs betegségek fő okozója a helytelen táplálkozás.
Azzal kísérletezem, hogy ha most egy ideig megvonom magamtól a tejet, a gabonát (lisztet) és a cukrot, milyen változásokat tapasztalok magamon. Egyelőre a kihívást látom benne, ami mindig alkotásra sarkall, azt pedig élvezem. A kávézóban is, mondhatom, hogy sikere van a paleo sütiknek – például ennek az almás mákosnak -, de voltam már fültanúja ilyesféle rendelésnek:
Vendég: Az milyen az a süti?
Felszolgáló: Almás-mákos. Paleo.
Vendég: Boáá, ne má’ bakker, a sógornőm is paleós, tisztára meg van zizzenve, nem eszik meg semmi normális kaját, csak ilyen sz@rokat…
Felszolgáló: Nincs benne semmi rossz. Alma, mák, tojás. Meg nyírfacukor.
Vendég: Nyírfacukor… mer’ nem jó nekik a rendes… Na jó, akkó aggyá’ eggyet…
És persze ízlik neki.
Fotó én, effektek: Bence |
Ez a leves is ilyen – ha megmondom, hogy paleo, sokan elhúzzák a szájukat, tudom, de nagyon finom. A levesbetét meg különösen: füstölt sonkakockák dióval együtt pirítva.
A hozzávalók:
1 kg brokkoli
1 ek szárított zöldségkeverék (tudjátok, amit vegeta helyett lehet használni, nincs benne ízfokozó, csak a szárított zöldségek)
1,5-2 dl kókusztej
só, bors
reszelt szerecsendió
Levesbetétnek:
5 dkg füstölt sonka
1 marék dió
A rózsáira szedett brokkolit annyi vízben tesszük fel főni, amennyi ellepi. Rádobjuk a szárított zöldségkeveréket, és fedő alatt puhára főzzük. Amikor puha, botmixerrel simára turmixoljuk, belekeverjük a kókusztejet (mer’ má’ jódógukba’ asse tuggyák, mit egyenek), ízesítjük sóval, borrsal, szerecsendióval.
A füstölt sonkát apró kockákra vágjuk, a diót megtörjük úgy, hogy a sodrófát végiggurítjuk rajta egyszer-kétszer. Száraz serpenyőben együtt pirítjuk, majd hagyjuk kihűlni.
Ennyi.
Fotó: én, effektek: Bence |
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)