Belejöttem. Vagyis, kezdek, azt hiszem.
A kávézóban igény mutatkozott a paleo sütikre, én pedig ismerkedem a számomra új tereppel, és élvezem a kihívást; a tanulásban óriási segítséget jelent Pocak Panna paleo konyhája, ahonnan ehhez a recepthez merítettem az ötletet.
Nekem nagyon ízlik a végeredmény.
Ráadásul, kezd tetszeni ez a paleo-dolog…na jó, az ősemberes szöveg nem. De hogy tegyünk egy próbát, pár hónapra iktassuk ki a tejet, a gabonaféléket, nos, azzal úgy vagyok, hogy miért ne? Nem mondom, hogy belevágok, még mindig csak ismerkedem az egésszel, de aki életmódváltásban gondolkodik, annak például ezek a receptek maradéktalanul hasznosíthatóak.
Hozzávalók a tésztához:
8 nagy tojás (nekem kicsik voltak, abból 10 kellett)
6 dkg nyírfacukor/eritritol
25 dkg mák
2 közepes alma lereszelve
Az almás töltelékhez:
5 közepes alma
6 dkg nyírfacukor/eritritol
1 kk fahéj
A banános krémhez:
4 tojás sárgája
2 dl kókusztej
2 banán
ízlés szerinti nyírfacukor/eritritol
A tetejére, a csokimázhoz:
5 dkg kókuszzsír
5 dkg nyírfacukor/eritritol
2 ek kakaópor
1-2 ek víz
1. A tojásokat kb. öt percig verjük a cukorral, hogy jó habos legyen. Hozzáadjuk a mákot, majd a reszelt almát, és tíz percig állni hagyjuk. Egy nagy palacsintasütőben tortakarika segítségével egymás után négy darab 26 centis palacsintát sütünk a masszábólközepes, illetve alacsony lángon. Én úgy láttam, hogy nem fogom tudni megfordítani a palacsintákat, ezért miután az aljuk megsült, a sütőben, felső sütéssel pár perc alatt készre sütöttem a tetejüket is.
2. Közben az almás töltelékhez összepároljuk az almát a cukorral és a fahéjjal. Hűlni hagyjuk.
3. A krémet is elkészítjük: a kókusztejből kiveszünk fél decit, azzal összekeverjük a tojássárgákat. A többi kókusztejet felforraljuk, és amikor forr, lehúzzuk a tűzről, folyamatos keverés közben beleöntjük a sárgákat, majd visszatesszük, és sűrűsödésig forrósítjuk. Ne csináljunk belőle rántottát! Amint ezzel megvagyunk, turmixoljuk bele a banánokat.
4. Állítsuk össze a sütit: az első lapot tegyük a tálra, kenjük meg az almatöltelék felével. erre jön a második lap és a krém fele, majd a harmadik lap, almatöltelék és krém.
5. A tetején eloszlatjuk a csokimázat: olvasszuk meg a kókuszzsírt, keverjük benne addig a nyírfacukrot és a kakaóport, amíg egyszer csak össze nem áll fényes masszává. Ehhez türelmesnek kell lennünk, kb 2-3 perc folyamatos keverésre lesz szükségünk, meg arra az 1-2 evőkanálnyi hideg vízre. De megéri!
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Tömény lehet…vagy?
Nekem a tejtermékek, legfőképp a tej és a tejföl olyan szervesen létszükségletem, hogy semmilyen “egészségesebb leszek” elmélet miatt sem tudnám mellőzni. Ezen kívül persze vannak nagyon szimpatikus vonalai a paleonak…
Nagyon jónak tűnik a recept. A paleóról azt gondolom, egy divatos irányzat, jön és majd megy is. Ma, amikor az emberek élete annyira megváltozott, hogy alig végeznek fizikai munkát, az utcán belül is autóval mennek (50 évvel ezelőtt nem esett nehezünkre 3km-re gyalog járni iskolába, és senki se kísért el bennünket, 5-tagú családként heti 1 csirkét ettünk, az volt az összes húsfogyasztásunk és sütemény csak ünnepnap volt, nem minden étkezés után), amikor a levegő hihetetlen szennyezett az ipar, és az autók miatt, amikor (tegnapi hír szerint) egy nemrég vett alma mintán 28-féle vegyszert találtak, amikor a Pó vizéből kimutatták, hogy 10-szer annyi drogos van, mint gondolták, amikor minden vizünk elfertőződött gyógyszermaradványokkal, amikor sokan minden szem banánt-répát-káposztát külön nejlonzacskóba csomagolnak (amiből szintén kerülhet vegyszer az ételbe és 500 évig nem bomlik le), amikor az általunk megevett állatok húsa tele van antibiotikumokkal, akkor -is- talán – a legjobb, ha kiegyensúlyozottan eszünk, mindenből egy kicsit. Aki szereti a tejet és a gabonat, abból is.
Ahinterior, nem tömény, nkem nagyon ízlik.
Hát igen, egyetértek… Ugyanakkor vannak a szervezetünknek is jelzései, hogy bizonyos élelmiszereket tolerál, másokat nem annyira – ezért tartom érdemesnek egy kísérletre ezt a vonalat.
No, ha már így rákaptál, akkor próbáld ki még ezt is: http://alexandragasztroblogja.blogspot.com.au/2012/04/narancsos-mandulas-sutemeny.html
🙂
nekem a nyírfacukor sose akar elkeveredni a kókuszolajjal. Kristályosan kiválik és úszik az olajban:( Vajon mit csinálok rosszul?
Leírnád a csokimáz elkészítését részletesebben? Csak hogy a gyengébbek (pl.én) is el tudjuk készíteni?
jutkaditka: Én porrá őrlöm az eritritet, úgy könnyen oldódik, gondolom ez a xilitnél is működik.
🙂
Jutkaditka, onnan, hogy kiválik, még pár perc keverés, és újra összeáll!! De le fogom írni, mert nekem is nagy felfedezés volt – emulziót kell létrehoznunk a víz, a kókuszzsír és a cukor részvételével (illetve a kakaóporéval, természetesen), ehhez keverni kell sokáig. Legjobb géppel, csak mondjuk pici mennyiségben nem biztos, hogy megy.
A párom anyukája kezdett paleozni, főként a cukorbetegsége miatt. Kb. két hónapja kezdte, ma már ott tart, hogy fogyott 7 kilót és az inzulin adagját már lecsökkentette felére, a koleszterinje pedig teljesen rendbe jött. Jó ránézni az egész nőre, újra életvidám, majd kicsattan! nagyon örülök neki…
Kóstoltam az általa készített csokitortát – ami mandulalisztből és étcsokiból állt leginkább – és nagyon finom!! Finom édes, pedig nincs benne cukor, és nagyon kiadós! Ne féljetek ettől a diétától, hihetetlen eredményeket lehet vele elérni!
Kismama ismerős nem paleózott, hanem az anyatejes babája tejfehérje-allergiája miatt kellett kerülnie a tejtermékeket. Pár hónap diéta után vérképet csináltatott, eredmény: egy darab csillagozott értéke nem volt, sőt, minden érték a referenciatartomány kellős közepén. Azért ez elgondolkodtató… mondjuk, nem tudott teljesen lemondani a tejről – a reggeli kávéját lefejt anyatejjel itta 😀
Elkészítettem a mákos almás tortát.Hatalmas sikere volt.Azonban mivel féltettem a palacsintasütőmet a sütőbe rakni úgy készítettem a lapokat, hogy beállítottam a torta karíkát 26 cm-re, a tepsíbe sütőpapírt tettem erre felkentem a karikán belül a massza ötödét és 4 percig sütöttem 180 fokon. Majd a papírral együtt ráhúztam egy rácsra.Gyorsan hűlt, amíg a következő lapot felkentem olyan állagú lett, hogy simán le lehetett fejteni.Szuper lett.
Köszönöm a receptet.