Egyszer játékos kedvemben – meg mert ezt a feladatot kaptam – összeállítottam néhány gasztrokvízt. Nem kerültek felhasználásra, de úgy gondoltam, feldobom a labdát nektek: fejtsétek meg, ha van hozzá kedvetek! Kommentben írjátok le a megfejtéseteket, a helyesen válaszolók között kisorsolok egy kis ajándékcsomagot.
Eredményhirdetés és megfejtések péntek este 6-kor.
1. Mi a baraboly?
a) gyomnövény
b) gumós zöldség
c) burgonyás étel
d) az egres egyik neve
2. Mit neveztek régen confectumnak?
a) likőrféleséget
b) az édességeket
c) összegyűjtött recepteket
d) a pirított diót
3. Mi a cigánypetrezselyem?
a) koriander
b) lestyán
c) kerti ruta
d) kapor
4. Mi a csokoládé fő hatóanyaga?
a) fenil-anilin
b) kakaóvaj
c) teobromin
d) flavonoid
5. Hogy nevezték régen a héjában sült forró burgonyát?
a) gánica
b) geberce
c) snóbli
d) suszterfánk
6. Milyen eredetű étel a töltött káposzta?
a) szerb
b) szlovák
c) magyar
d) török
7. Mi a ghee?
a) szójababól készült mártás
b) tisztított vaj
c) szűrt tejszín
d) húsétel neve
8. Mit jelent az, ha egy hússzeletet Holstein-módon készítünk?
a) sörrel locsolgatjuk
b) gombapéppel tálaljuk
c) tükörtojást teszünk a tetejére
d) csirkemájas-hagymás.zöldborsós raguval körítjük
9. Melyik hal ikrája a híres Beluga kaviár?
a) beluga
b) viza
c) tonhal
d) lepényhal
10. Mit nevezünk konfitálásnak?
a) zsírban abálást
b) a zöldségek forró vízbe mártását, és hirtelen lehűtését
c) sűrítési eljárást
d) a szárnyasok darabolásának speciális módját
11. Mi a hojszin-szósz alapja?
a) gyömbér
b) sáfrány
c) szójabab
d) rizsnyák
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)