Játssz velem! – gasztrokvíz

Egyszer játékos kedvemben – meg mert ezt a feladatot kaptam – összeállítottam néhány gasztrokvízt. Nem kerültek felhasználásra, de úgy gondoltam, feldobom a labdát nektek: fejtsétek meg, ha van hozzá kedvetek! Kommentben írjátok le a megfejtéseteket, a helyesen válaszolók között kisorsolok egy kis ajándékcsomagot.

Eredményhirdetés és megfejtések péntek este 6-kor.

1. Mi a baraboly?

a) gyomnövény

b) gumós zöldség

c) burgonyás étel

d) az egres egyik neve

2. Mit neveztek régen confectumnak?

a) likőrféleséget

b) az édességeket

c) összegyűjtött recepteket

d) a pirított diót

3. Mi a cigánypetrezselyem?

a) koriander

b) lestyán

c) kerti ruta

d) kapor

4. Mi a csokoládé fő hatóanyaga?

a) fenil-anilin

b) kakaóvaj

c) teobromin

d) flavonoid

5. Hogy nevezték régen a héjában sült forró burgonyát?

a) gánica

b) geberce

c) snóbli

d) suszterfánk

6. Milyen eredetű étel a töltött káposzta?

a) szerb

b) szlovák

c) magyar

d) török

7. Mi a ghee?

a) szójababól készült mártás

b) tisztított vaj

c) szűrt tejszín

d) húsétel neve

8. Mit jelent az, ha egy hússzeletet Holstein-módon készítünk?

a) sörrel locsolgatjuk

b) gombapéppel tálaljuk

c) tükörtojást teszünk a tetejére

d) csirkemájas-hagymás.zöldborsós raguval körítjük

9. Melyik hal ikrája a híres Beluga kaviár?

a) beluga

b) viza

c) tonhal

d) lepényhal

10. Mit nevezünk konfitálásnak?

a) zsírban abálást

b) a zöldségek forró vízbe mártását, és hirtelen lehűtését

c) sűrítési eljárást

d) a szárnyasok darabolásának speciális módját

11. Mi a hojszin-szósz alapja?

a) gyömbér

b) sáfrány

c) szójabab

d) rizsnyák

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »