A neve George. George Hamilton.

Szeretném bemutatni lelkesedésem legújabb tárgyát, George-ot.

Habcsók, eper, tejszínhab.

Kell ennél több?

Tehát, a neve George Hamilton, receptjét Gabi blogján, a Notburga konyháján találtam. Igazából eperszezonra való süti ez, amikor friss, finom eperszemekkel lehet telerakni a habot, de nem bírtam még hónapokat várni, muszáj volt kipróbálnom a receptet, így fagyasztott eperből főzőtt sűrű, ám nem túl sok cukorral édesített öntettel, vagy tulajdonképpen dzsemmel kevertem össze.

Hozzávalók:

15 dkg vaj

15 dkg porcukor

6 tojás sárgája

18 dkg liszt

1 tk sütőpor

késhegynyi vaníliaőrlemény (vagy egy cs. vaníliás cukor)

A habcsók-tetőhöz:

6 tojásfehérje

18 dkg porcukor

1 ek keményítő

1 tk citromlé

5 dkg szeletelt mandula

Töltelék:

6-7 dl tejszín

1,5 csomag zseléfix, vagy kiszámított mennyiségű habfixáló

eper, esetleg konzerv barack, vagy, ahogy én készítettem, 60 dkg eperből, csökkentett mennyiségű cukorral Dzsemfix-szel főzött eperdzsem

A menet:

1. Elkészítjük a tésztát: két habcsókos piskótaszerű lapot kell sütnünk, az egyik alulra, a másik felülre kerül majd. A tojássárgáját habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk a vaníliát, az olvasztott vajat,a lisztet és a sütőport. Sűrű masszát kapunk, amit pontosan kétfelé osztunk. Ha van két 26 centis tortaformánk, vagy állítható tortagyűrűnk, akkor egyszerre is tudjuk sütni légkeverésen a két lapot; ha nincs, egymás után kell sütnünk őket. A sütőpapírral kibélelt tortaformába simítjuk a tészta felét, elég ragacsos massza, úgyhogy kenni kell. Habbá verjük a tojásfehérjéket a porcukorral, citromlével, a vége felé a keményítőt is hozzáadjuk; az így kapott hab felét is elosztjuk szépen a tésztán, és megszórjuk vágott mandulával. Ha van még egy ugyanakkora tortaformánk, akkor abba a tészta és hab másik felét tesszük. Légkeverésen 160, alsó-felső sütéssel 180 fokon 35 percig sütjük a lapokat.

Amikor elkészültek, kivesszük őket a formákból, az egyiket egyből fel is vágjuk 12 egyforma szeletre – én legalábbis ennyire vágtam. Ez lesz majd a teteje, és azért kell most felvágni, mert a habbal betöltött torta tetején maximum trancsírozni tudnánk.

Amíg a lapok hűlnek, verjük fel a tejszínhabot a Zselatin fixszel, vagy a habfixálókkal,  kevés porcukrot is adhatunk hozzá, de nem kell túl sok, mert a két lap úgyis jó édes lesz.

Ha kihűlt, az alsó lap köré visszatesszük a tortagyűrűt, és betöltjük: én ezt úgy vittem véghez, hogy rákentem a tejszínhab felét, abba a képen látható módon kicsit beleforgattam a friss, de már nem meleg dzsem egyik részét, rákentem a tejszínhab másik felét,és abba is forgattam még dzsemet, gondoltam, így majd talán egyenletesebben eloszlik.

Miután a krémmel is megvagyunk, szépen rárakosgatjuk a tetejét. Éjszakára, de minimum három órára hűtőbe tesszük, hogy szépen összeálljon.

Ígérjétek meg, hogy egyszer, legalább egyszer az életben kipróbáljátok. Örülni fogtok.

Címkék: , , ,

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »