Emlékeztek arra a sztorira, amikor benzint tankoltam a dízel autóba? Akkor mondta bölcs ex-padtársam, Sanyi a férjem reakciójával kapcsolatban, hogy van egy zsidó szokás, ha valami baj történik, de ember nem sérül, vagyis komoly baj mégsincs, azt mondják, hogy “Mazel tov”. Aminek a tartalma ugye pont az, hogy ennél nagyobb bajunk sose legyen.
Egyébként ez egy jókívánság, alapból olyasmit jelent, hogy sok szerencsét, de használják a gratulálok helyett is, illetve újévkor, boldog új évet gyanánt.
Ez jutott eszembe, amikor ma a kávézóba leszállítottam a tortákat. Volt ugyanis egy, amelyik nem teljesen úgy sikerült, ahogy szerettem volna: a dulce de leche-vel készített karamellhabos torta. Tejszínhab és a karamell, csokis tészta alapon.
Jó elgondolás volt, csak azt hagytam ki a számításból, hogy a dulce de leche hígítani fog a tejszínhabon, hiába teszek bele egy Zseléfixet, szóval a karamellkrémbe kell még valami legközelebb, ami jobban megszilárdítja.Vaj, jobb híján, bár ettől ódzkodom, mert nem akarom, hogy nagyon tömény legyen. Ha viszont még egy Zseléfixet teszek bele, nem biztos, hogy az állaga tetszeni fog – no mindegy, ezt majd kisakkozom.
A lényeg, hogy elvittem azért a kévézóba ezt a karamellhabosat tartalékba, hogy nem baj, ha nem kell – összedobtam helyette mást -, mert úgyis szülinap van ma nálunk, Bence fiam 12 éves, legalább megvan a szülinapi torta. A főnök nem volt ott, hogy döntsön, a felszolgálóval tanácstalanul álltunk, ő azt mondta, nem néz ez ki rosszul, de aztán én mondtam, hogy mindegy, ez így úgyis eggyel több lenne, mint amit kértek, inkább hazaviszem. Jó lesz ez nekünk.
És akkor megemeltem a tortadobozt, ami, mint utóbb kiderült, nem lett rendesen visszazárva, kinyílt, a torta pedig egy pillanat alatt a földön landolt. Fele lecsúszott a tálcáról is; gyorsan fogtam, vissza akartam tolni legalább a tálcára, de ekkor a tészta félbetört, és így már csak visszahajtani tudtam az egyik felet a tálcán maradt másikra, olyan lett, mint valami óriás karamellhabos csokiszendvics.
Hát, legalább nem pofára esett.
És most már biztosan tudom, hogy az íze, az valami eszméletlen jó.
Mazel tov.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
igenigen 🙂 köszi ezért!
Hegyomlás torta után ideje volt földrengés tortát is összehozni. :)Fő a humorérzék, de te nem vagy ennek híján. 🙂
Így legalább volt mire fogni, hogy meg kell kóstolni, mert lehet nem is olyan jó az íze, ha már a kinezete nem tökéletes…stb. Nekem van egy tejszínes mascarponés karamella tortám, annak a krémje, pontosabban a díszítő krémje, talán segít a probléma megoldásában.
Lesz recept is?…vagy még kisérletezel. Valamit kezdeni kell a karamellkrémmel, ha már elkészül végre (mert holnap végre vennék sűrített tejet:)
Ja, és Mazel tov!…a következő tortákhoz.
🙂 köszi:)
Egészségetekre! :-))
Én, így a fogyókúrázás közben, szívesen megenném (talán még azt is megettem volna, ami leesett a földre). Már megfogadtam, hogy Húsvétig nem látogatok el az oldaladra. De mégis itt vagyok. Úgy kellett nekem…
Erzsi
Első ránézésre azt hittem ez direkt ilyen, hogy ez valami piskótás krém!
S ha még ízre is isteni volt, akkor várjuk az újra kísérletezett receptet! Mazel tov!