Különböző karamellás sütikhez kiváló anyag a Dulce de leche (dulsze de lecse), de tehetjük akár palacsintába is; én most egy tortát készítek vele, ami a fejemben már “összeállt”, a megvalósításra holnap kerül sor.
De addig is a karamellkészítést felteszem, mert rém egyszerű, és tényleg sokoldalúan felhasználható az így kapott sűrű, édes krém.
Nem kell hozzá más, mint három tubus sűrített tej (lévén, hogy dobozosat nálunk nem igazán lehet kapni; pedig azzal még egyszerűbb az ügymenet*). Én kuktában készítettem, a következőképpen:
Fogtam a három tubus sűrített tejet, és egy befőttes üvegbe nyomtam a tartalmukat. Az üveget jól lezártam, és beleállítottam a kuktába, pont annyi vízbe, ami addig ért, mint a sűrített tej az üvegben. Lezártam a kuktát, közepes lángra tettem, és miután pöszörögni kezdett, teljesen takarékra állítottam, és bő másfél óráig hagytam.Utána elzártam alatta a lángot, de nem eresztettem le a gőzt türelmetlenkedve, hogy hadnyissammáki, mert valahol azt olvastam, hogy úgy nagyobb az esély arra, hogy az üveg esetleg felrobban.
Megvártam, amíg szépen a kukta magától engedett, és akkor örömmel láttam, hogy igen, a technológia jó, és beváltotta a hozzá fűzött reményeket, mert ugyanezt az állagot és színt máskor három órás lábasban való főzéssel értem el. Csak az üveg lett jó vízköves, mert nálunk nagyon kemény a víz.
Fontos, hogy várjuk meg, amíg az üveg kihűl, különben a tartalma kifut, és komoly égési sérüléseket okozhat. Meg forrón, ha kiemeljük a kuktából, ne tegyük hideg felületre, nehogy elpattanjon az üveg.
Melegen a krém folyékony, aztán ahogy hűl, úgy lesz egyre sűrűbb. Ez itt a köztes állapot, hidegen még krémesebb.
Az a baj vele, hogy komoly függőséget képes kialakítani. Úgyhogy csak óvatosan.
*A konzerv sűrített tejet csak úgy, ahogy van, bele kell tenni annyi vízbe, amennyi ellepi, és forralni 3 órán át. Aztán megvárni, amíg kihűl, utána kinyitni.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Ez nagyon jó! 🙂
üdv Károly
Tehát van olyan, hogy konzerv sürített tej?..nahát!…,és ehhez nem kell kukta? Elképesztő! Mivel nincs kuktám, egy ilyen konzervvel próbáljam, ugye? Sparba, vagy Lidlbe?
Ahogy Móni is írta, megteheted azt is, hogy a befőttes üvegedet lábasba állítod és főzöd néhány óráig, kuktával gyorsabb volt ezek szerint. 🙂
Igen, ennyi a lényeg, hogy kuktával az idő kb. felére csökken. Először lábasban, lefedve készítettem, úgy 3 óra volt.
Nálunk Kauflandban lehet kapni konzerv, gyerekkori emlékeket idéző orosz! cukrozott sűrített tejet. A hagyományos alul tengerkék, fent fehér színű piros feliratos doboz.
Móni! A konzerv szétrobbanna a kuktában? Ezért ajánlod a sima főzést?
Nem, csak mert mondenhol így olvastam…:) sztem ugyanúgy mehet a kuktába, csak lepje el a víz.
A karamellát is szeretjük, de itt semmi a “PÖSZÖRÖGNI”-hez képest.Beépítem a családi szóhasználatba! 😀
Erről a kuktás módszerről még nem hallottam. Kipróbáljuk!
Hozzá kéne már kezdenem egyszer, még konzervem is van hozzá. És végre valahára megtudtam, hogyan kell a nevét helyesen kiejteni.
Jajjj Móni, imádjuk! Én sima tejből főzöm, mert nincs az a mennyiség ami elég lenne. Konzervből nem bírnám anyagilag, ezért a nagy 9 literes lábost csurig öntöm, és 3-4 óra alatt kész a mennyei eledel. Ebből a mennyiségből jut a sütibe is, bár észnél kell lennem.
9 literes tele??? Hű, nem semmi. Mennyi lesz abból?
Nem elég lesz belőle kisfiam szerint.
Attól függ mennyi a cukortartalma, és milyen sűrűre szeretném. Kb. 6-7 liter.
Ja, és ne kérdezd meddig áll el, mert arról tapasztalat nincs.
óóó mmmm nyami, az előző is! hadd kérdezzek: ha nincs aprítógép, akkor van módszer a kex aprítására? jobbulást lányodnak!!
És miért nem csinálhatom a tubusban a sűrített tej főzését? miért kell kinyomni a befőttesüvegbe?
Szepniki, hát, zacskóba bele, aztán sodrófával nekiesni…? Talán.
Tűzkő, ez jó kérdés. Ki kéne próbáni…:)
Én szerencsés vagyok, a szomszédban (Ukrajna) lehet kapni konzerv sűrített tejet, több fajtát is. Egész addig ebből készítettem a karamellt, de aztán megláttam, hogy készen is lehet venni 🙂 Nagyon finom, én már marlenkát is sütöttem (egyszer), ez a karamell volt a krém. De finom sajttortába is, a keksz és a krém közé egy vékony (vagy vastagabb) rétegben 🙂
Ó igen, Ukrajnából én is kaptam már ajándékba, és azok nagyon finomak is:)
Hasonló karamellkrémet szoktam én úgy csinálni, hgoy lassú lángon felteszek egy liter tejet egy kiló cukorral, és ottfelejtem. Ostyalapot szoktam vele tölteni, bár már elég rég csináltam utoljára…
Nem olyan régen akadtam rá a blogodra, de már csak ezért a karamellkrémes ötletért megérte! 🙂 Nem gondoltam volna, hogy ennyire egyszerűen lehet ilyet csinálni, na meg hogy ennyire finom! Nagy önuralom kellett, hogy a sütibe is maradjon… 🙂 Köszönöm!
itthon is lehet venni. én láttam a http://www.markomilk.hu oldalon. ott lehet rendelni sűrített tejet és kész tejkaramellt is! 🙂
Ha a tubusban főzöd, akkor ehetetlen vasas utóíze lesz a cuccnak… Ki van próbálva!!
Sziasztok! Szerintetek ez házilag készített sűrített tejből is elkészíthető? Köszönöm