Kanadai barátnőm, Eszter már vagy tíz éve mondta nekem – akkor még itthon éltek -, hogy ők bizony a mogyoróvajat saját maguk készítik, húsdarálóval, mert érthetetlenül drága a boltban.
Ráadásul hihetetlenül egyszerű a gyártása.
Mogyoró kell hozzá, meg valami olyan zsiradék, amely hidegen megkeményedik – például kókuszzsír.
A kókuszzsírt a reformtáplálkozás fedezte fel magának, sok-sok jót olvashat róla az, aki kicsit utánakutat. Szobahőmérsékleten még éppen szilárd, 25 fok körül azonban (tehát mondjuk nyári szobahőmérsékleten) folyékony, mint az olaj. Azt mondják, candidásoknak, pajzsmirigy problémákkal küzdőknek kifejezetten ajánlott, javítja a tápanyagok felszívódásának arányát, jó a hatása az anyagcserére, ezért fogyókúrázóknak is javasolt. Immunerősítő, laurinsav-tartalma miatt pedig antibakteriális hatású.
Persze, van egy rossz hír is: drága.
De.
Nagyon sokáig elég, mivel ugyanahhoz a művelethez sokkal kevesebb kell belőle, mint pl. naprafogóolajból.
További előnye, hogy stabil szerkezete miatt többször is felhasználható, többszöri felforrósítás után sem keletkeznek benne méreg- és rákkeltő anyagok, nem oxidálódik. Ez máris kicsit árnyalja a képet az ár/érték arányt illetően.
Érdekes tény, hogy 92 %-ban telített zsírt tartalmaz, ami máris antagonisztikus ellentétnek látszik a “telítetlen zsírsav jó, telített zsírsav rossz” mantrát tekintve.
Csakhogy.
Ezt nem brittudósok fedezték fel, hogy állítólag nemcsak az számít, hogy telített, vagy telítetlen az a zsírsav, hanem az is, hogy milyen a zsírsav szénlánc-hosszúsága. A zsiradékok jórésze hosszú szénláncú zsírsavakból állnak, a kókuszzsír viszont közepes lánchosszúságúból – és míg az előző emésztéséhez különböző, a máj és az epe által termelt enzimek szükségesek, utóbbihoz mindezek nem kellenek – másképp viselkedik a szervezetben. A tápanyagok gyors és egyszerű felszívódását a szervezet enzimrendszerének igénybevétele nélkül biztosítja.
Hát ezért is használtam bátran a mogyoróvajhoz. Ez nem fogyókúrás élelmiszer, de a gyerekeim nagyon szeretik, reggelire, mogyoróvajas-baracklekváros kenyér formájában.
Hozzávalók kb. 20 dkg mogyoróvajhoz:
1 csomag mogyoró – 175 g (mi sósból szeretjük, de érdemes kipróbálni így is, úgy is))
1 ek kókuszzsír felolvasztva
Aprítógépbe vele. Először csak a mogyorót aprítjuk, amennyire tudjuk, majd hozzáadjuk a zsiradékot, és nyomjuk a gombot, amíg krémes nem lesz a mogyoró. Zárható üvegtálkában tárolom a hűtőben, gusztosos – csak ez a mennyiség nagyon hamar elfogy. De nem készítek dupla mennyiséget, mert az is hamar elfogyna – és azért lássuk be, hízlal…
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)