Mai Móni

Mogyoróvaj

Kanadai barátnőm, Eszter már vagy tíz éve mondta nekem – akkor még itthon éltek -, hogy ők bizony a mogyoróvajat saját maguk készítik, húsdarálóval, mert érthetetlenül drága a boltban.
Ráadásul hihetetlenül egyszerű a gyártása.

Mogyoró kell hozzá, meg valami olyan zsiradék, amely hidegen megkeményedik – például kókuszzsír.
A kókuszzsírt a reformtáplálkozás fedezte fel magának, sok-sok jót olvashat róla az, aki kicsit utánakutat. Szobahőmérsékleten még éppen szilárd, 25 fok körül azonban (tehát mondjuk nyári szobahőmérsékleten) folyékony, mint az olaj. Azt mondják, candidásoknak, pajzsmirigy problémákkal küzdőknek kifejezetten ajánlott, javítja a tápanyagok felszívódásának arányát, jó a hatása az anyagcserére, ezért fogyókúrázóknak is javasolt. Immunerősítő, laurinsav-tartalma miatt pedig antibakteriális hatású.
Persze, van egy rossz hír is: drága.
De.
Nagyon sokáig elég, mivel ugyanahhoz a művelethez sokkal kevesebb kell belőle, mint pl. naprafogóolajból.
További előnye, hogy stabil szerkezete miatt többször is felhasználható, többszöri felforrósítás után sem keletkeznek benne méreg- és rákkeltő anyagok, nem oxidálódik. Ez máris kicsit árnyalja a képet az ár/érték arányt illetően.
Érdekes tény, hogy 92 %-ban telített zsírt tartalmaz, ami máris antagonisztikus ellentétnek látszik a “telítetlen zsírsav jó, telített zsírsav rossz” mantrát tekintve.
Csakhogy.
Ezt nem brittudósok fedezték fel, hogy állítólag nemcsak az számít, hogy telített, vagy telítetlen az a zsírsav, hanem az is, hogy milyen a zsírsav szénlánc-hosszúsága. A zsiradékok jórésze hosszú szénláncú zsírsavakból  állnak, a kókuszzsír viszont közepes lánchosszúságúból – és míg az előző emésztéséhez különböző, a máj és az epe által termelt enzimek szükségesek, utóbbihoz mindezek nem kellenek – másképp viselkedik a szervezetben. A tápanyagok gyors és egyszerű felszívódását a szervezet enzimrendszerének igénybevétele nélkül biztosítja.

Hát ezért is használtam bátran a mogyoróvajhoz. Ez nem fogyókúrás élelmiszer, de a gyerekeim nagyon szeretik, reggelire, mogyoróvajas-baracklekváros kenyér formájában.

Hozzávalók kb. 20 dkg mogyoróvajhoz:
1 csomag mogyoró – 175 g (mi sósból szeretjük, de érdemes kipróbálni így is, úgy is))
1 ek kókuszzsír felolvasztva

Aprítógépbe vele. Először csak a mogyorót aprítjuk, amennyire tudjuk, majd hozzáadjuk a zsiradékot, és nyomjuk a gombot, amíg krémes nem lesz a mogyoró. Zárható üvegtálkában tárolom a hűtőben, gusztosos – csak ez a mennyiség nagyon hamar elfogy. De nem készítek dupla mennyiséget, mert az is hamar elfogyna – és azért lássuk be, hízlal…

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Dr. Nő says:

    Szia,

    én szimplán sósmogyoró+mézzel készítem, ugyanígy aprítógépben.

  2. Dr. Nő says:

    Viszont a kókuszzsrt is nagyon szeretjük: pl. kekszeket már egy ideje vaj helyett kókuszzsírral készítem, sokkal roppanósabb lesz a végeredmény.

  3. Móni, próbáld ki csupán csak mogyoróval, zsiradék nélkül. Tökéletes. Nekem is egy olvasóm hívta fel a figyelmemet erre. 🙂

  4. Kinga says:

    Én pedig csokis mogyorókrémet szoktam készíteni. Van mogyoróbokrunk, úgyogy adott. A mogyorót ledarálom, majd kávédarálóban még finomabbra őrlöm. Étcsokit olvasztok hozzá, meg egy pici olajat teszek hozzá és kész is. Nagyon finom!

  5. mamarazzi says:

    Kinga amit írtál, azt kipróbálom. 🙂
    Jól hangzik a Móni-féle is, de (és nálam nagyon is de) nem tudok kókuszzsírt venni.
    Viszont igyekszem egészségesen élni. Na jó, azért ma megsütöttem életem első fánkját. (néha bűnözök) 😀

  6. Altair says:

    Disznózsírral vagy libazsírral nem működne? Úgyis kevés kell bele, azért kérdem, és az könnyebben kapható.

    Nálunk a gyerekek szeretik, én már öreg voltam hozzá, amikor először kóstoltam (igaz, a sós mogyorót se szeretem).

  7. @Mónika Kövérné Kalmár
    Csak nyomd a gombot, össze fog állni! 🙂 Először olyan, mintha nem akarna, de egyszer csak folyékony lesz. Persze a kitartás pótolható kókuszzsírral, ez nem vitás. :)))

  8. @Altair
    Altair, ha nem teszel bele semmilyen zsírt, akkor is tökéletes lesz, csak a gombot kell tovább nyomni. 🙂

  9. Hortenzia says:

    Én nagyon szeretem a kókuszolajat, kb. 1 éve fedeztem fel, de nekünk nagyon bejött. Süteményekbe, főzelékekbe, itthon pattogatott kukoricához ezt használjuk. Bár egyvalamit még nem mertem kipróbálni, hogy kókuszzsírban süssem pl. a rántott húst vagy a hasábburgonyát. Valaki sütött már így?

  10. Dóri says:

    Lehet kapni a Sparban is kókuszzsírt. Fehér kis vödörben van, kb, mint egy kis savanyúságösvödör. Spar azért elég sok helyen van.

    Még nem ettem mogyoróvajat. Nekem erről édesség (mogyorókrém) jut eszembe, itt pedig sósat vagy simán olvasok. Most akkor ez kenyérre kenhető sós kence lesz ezek szerint?

  11. Virág, ez jó… kitartás helyett kókuszzsír…:)
    Altair, ezek szerint nem is kell bele semi. Ki fogom próbálni, megyek, veszek még mogyorót.

  12. Dóri, igen, sós. Vagy édes, ugye, fentebb írta valaki, hogy mézzel készíti.
    A mogyorókrém teljesen más.

  13. szepniki says:

    Kinga, nem semmi vagy! nekünk mogyorófánk van, de nincs energiánk megtörni, pedig aki elmegy a kert előtt, felvesz egy szemet és örül neki 🙂 az olyan nutella féle lehet, amit írsz, jó lehet.

  14. aheninterior says:

    Bocs, Dóri, a sparos kókuszzsír mennyire jófajta? A bio drágább, mint a nem bio, ennyit már előkutattam. Ha már kókuszzsír, akkor csak jó lehet?
    Én átállnék rá, és rántotthús sütéshez is szeretném használni. Online honnan rendeljek? Hová szól a bónuszod, Móni?

  15. Kinga says:

    A kókuszzsírnál (és minden zsírnál/olajnál, így a napraforgónál is!) az a jó, ha nem finomított! A szűz kókuszzsírnál megmarad a kókuszos illat. A szűrt kinyeréséhez szintén nem használnak vegyi anyagokat, illatmentes. Mindkettő alkalmas étkezésre és bőr/hajápolásra is.

  16. Kinga says:

    Szepniki, igen, ez olyan, mint a nutella, csak finomabb! A mogyorótörés nálunk is nehezen megy, csak akkor törünk, ha egy-egy szemet meg akarunk enni. Aztán néha nekiállunk, és törünk többet, lehet motiválni a gyerekeket, hogy no most ebből mogyorókrém lesz! Jó családi program! 🙂

    A földimogyoróból sós mogyoróvajat szoktak készíteni általában (bár abban is szokott lenni pici cukor, mármint a boltiakban), a bokron termő (török?) mogyoróból pedig csokis változatot.

  17. aheninterior says:

    Kakaósan próbáltam, xilittel, kókuszzsírral, natúr földimogyoróval(a csonthéjassal)…olyan lett, mint a halva. Megpróbálom botmixerrel utándolgozni, mézzel. Hátha nekem is hasonlítani fog a nutellához. Eddig köze sincs hozzá.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!