Volt már a blogon csicseriborsó leves, de úgy érzem, most sikerült eltalálni a tökéletes ízt és állagot.
Plusz remekül illik az életmódváltós témába, és még a nem életmódváltósok számára is abszolút vállalható.
A zöldséges lány megkérdezte, amikor vásároltam, hogy mit készítek a csicseriborsóból – mert ő még soha nem főzött vele semmit. És tudom, hogy sokan vannak ugyanígy, valamiért ez a számomra nagyon kedves alapanyag nem igazán honosodott meg a hazai táplálkozási kultúrában. A Lidl-ben időnként kapható konzerv formában, a spanyol akció keretében, szerintem néhányan hordjuk el az egész készletet.
Az ázsiai népek bezzeg – nos, ők sokat esznek belőle: curryt, hummuszt, falafelt készítenek például, hogy csak néhány, szélesebb körben ismert ételt említsek.
Bár nálunk csak a halványsárga változat ismert, létezik, barna, vöröses és fekete árnyalatú is. Fehérjében és rostban nagyon gazdag, ezért a vegán konyhában kiemelt jelentőséggel bír. Nagyon magas a foszfor-, magnézium- és kalciumtartalma. Ezzel szemben alacsony zsírtartalma miatt fogyni vágyók is bátran élhetnek vele.
Élettani hatásai közül néhány, csak úgy kedvcsináló-képpen:
– csökkenti a magas koleszterinszintet;
– segít leküzdeni a székrekedést;
– pektintartalma miatt lassítja az étkezés utáni vércukorszint-emelkedést, ingadozást, ezért cukorbetegeknek is ajánlják;
– folsavtartalma a vérképzést segíti.
A kozmetikában is előszeretettel használják: a csicseriborsólisztet vízzel keverik, pakolásként viszik fel az arcra, majd néhány perc után lemossák – tisztítja a pórusokat, eltávolítja a felesleges zsírt az arcról.
Ezek után jöjjön a leves!
Hozzávalók:
50 dkg csicseriborsó
1 nagy póréhagyma
3 gerezd fokhagyma
1 kk madras curry (indiai fűszerkeverék)
fél citrom leve
3 db aszalt paradicsom (ha nincs, nem tragédia)
só
1 ek olaj
Először is a csicseriborsót 24 órára beáztatjuk. Ha konzerv borsónk van, azt persze nem kell, az már puha, azonnal készíthetjük a levest.
A nem konzervet viszont a 24 óra elteltével kuktában, 30 perc alatt megfőzzük. Ne féljünk a kuktától.
A póréhagymát alaposan megtisztitjuk, előbb hosszában négybe vágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. Az olajon serpenyőben vagy wokban megdinszteljük, hozzáadjuk a fokhagymát, az apróra vágott aszalt paradicsomot, és a megfőtt borsóhoz öntjük. Pár percig főzzük együtt, közben ízesítjük: előbb a curryt, majd a sót teszük bele, és a citromlét is hozzáadjuk.
Egy edénybe kivesszük a borsó cirka felét némi lével, és botmixerrel, vagy turmixgéppel teljesen pürésítjük – majd visszaöntjük a levesbe.
Kész.
Ahogy áll, úgy sűrűsödik, és egyre finomabb lesz.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)