Életmódváltás indul

Bea jött, hozott egy csomó könyvet, beszéltünk, és együtt készítettünk egy finom édességet. Majd azt is megmutatom.

Először is leszögezem: az életmódváltás nemcsak a fogyásról szól, illetve nem feltétlenül arról. Szemléletváltás ez, hogy kizárjuk a szervezetünk számára értéktelen, vagy éppen káros anyagokat a táplálkozásunkból, illetve elszánjuk magunkat a rendszeres testmozgásra – mindezt azért, hogy fittebbek, életerősebbek, egészségesebbek legyünk.

Normális dolog az, hogy negyvenéves embereknek fáj a hátuk, különböző allergiás megbetegedéssel küszködnek, rotyognak az ízületeik, emésztési zavaraik vannak és folyton fáradtak?

Nem.

Lehet ellene tenni. Csak nem szabad átadni magunkat a lustaságnak, és megvenni a készételeket ahelyett, hogy összedobjunk egy könnyű, gyors vacsorát mi magunk; le kell mondani a fehér lisztről, az ezekből készült péksüteményekről, a cukorról, ami sok-sok rosszért felelős. És igen, ki kell mozdulni a fotelból/kanapéról, el kell indulni sportolni.

Nem tudom, emlékeztek-e rá – újabb olvasóim nyilván nem – hogy leírtam már fogyókúra-kalandjaimat egyszer, sőt, a nekem bevált diétáról is írtam akkor “Hogyan fogyózom?” címmel, amelynek második része itt olvasható.

Éppen ezért úgy érzem, van már akkora tapasztalatom, hogy Bea intelmeivel egybecsengően én is azt mondjam: ne fogyózzatok. A fogyókúra tart addig, ameddig, amint visszaáll az emberi a korábbi étkezésre, előbb még nem annyira, de aztán váratlanul úgy megindulnak a kilók visszafelé, hogy az ember csak néz nagyokat. Az a nadrágom, amelyikben Sevillában eltörtem a kezem, ma nem ér össze a hasamon. Ejnye, no.

Tehát akkor nézzük az első lépéseket: mit mire cseréljünk?

Cukor: nyírfacukor, eritritol, sztívia, illetve a természetes egyéb édesítőszerek, amelyek ugyan nem fogyókúrásak, de legalább nem ártalmasak (sőt): méz, agávészirup, juharszirup.

Liszt: a teljes őrlésű lisztek az elterjedt tévhit ellenére nem kalóriaszegényebbek, csak az emészthetőségük jobb, és több tápanyagot tartalmaznak, mint a fehér búzaliszt. Persze, ez az állítás is csak abban az esetben igaz, ha a teljes őrlésű liszt megbízható malomból származik, ugyanis nem megfelelő kezelés esetén ez a liszt a héjrészek miatt könnyen megpenészedhet, és így már élettani hatása rosszabb, mint a sima fehér liszté. Ma már elég nagy választékban elérhetőek különböző mag- és terménylisztek, én magam kipróbáltam a gesztenye- és a tökmaglisztet, ezen kívül kapható pl. mandulaliszt, kender- és lenmagliszt, szezámliszt, stb. Rendkívül értékesek – és igen, nem olcsók. Erre nem is tudok mit mondani, mert tisztában vagyok vele, hogy az egészséges alapanyagok sajnos általában jóval többe kerülnek, mint a megszokott alapélelmiszerek – szerintem nem véletlenül. Ha mindenki egészségesen táplálkozna, sokkal kevesebben vennének gyógyszereket…

Annyit tudok segíteni – amennyiben ez segítségnek minősül -, hogy ebben a bioboltban 10% kedvezményt kapnak azok, akik a praktikak12 kuponkódot vásárláskor beírják a megadott mezőbe – de ezt majd még kiírom oldalra egy ablakba, amint megkapom a visszaigazolást a cégtől, hogy valóban működik a kuponkód. Itt egyébként elég jó áron lehet beszerezni nyírfacukrot és egyebeket is.

A krumplit és a fényezett rizst sem javasolja Bea – a krumpli a magas keményítőtartalma miatt nem ajánlatos, ha pedig rizst szeretnénk, vegyünk barnát.

Tejtermékek: válasszuk az alacsonyabb zsírtartalmú készítményeket. Sokan allergiásak a tej különböző összetevőire, illetve a Candida-diétások nem ehetnek semmilyen erjesztett tejterméket (sem). Ma már elég sok növényi eredetű “tejtermék” létezik, érdemes ezekkel is próbálkozni, ilyen a mandula-, zab-, kókusztej, illetve tejszín.

Fontos az is, hogy nem mindenkinek válik be az, hogy egyik napról a másikra lecserél mindent – komoly elvonási tünetek alakulhatnak ki, például amikor valaki “lejön” a cukorról, vagy az ételízesítőről, vagy bármi másról, ami függőséget alakított ki benne. Ésszel váltsunk, figyeljünk a testünk jelzéseire.

A sűrítési eljárásokra vonatkozóan az egyik megoldás az étel saját anyagával történő sűrítés – egy részt ki kell venni belőle, összeturmixolni, visszaönteni -, másik a legírozás: tojássárgája+tejszín összekever, levesbe önt – forralni nem szabad, mert “ikrásodik”.

Nagyon jók a nyersételek, ezek fogyasztásához meglehetősen nagy mozgalom kapcsolódik ma már, bár én teljes mértékben nem tudom elképzelni, hogy nyersételt egyek, Beával készítettünk egy nyers édességet, méghozzá Lénárt Gitta Élő édességek könyve című munkájából. Gittára emlékszem, amikor blogolni kezdett, meghökkenve néztem, miket alkot sütés-főzés nélkül, és a könyve is nagyon meggyőző.

Mivel ezek a bizonyos élő édességek többnyire olajos magokból készülnek, nagyon tömények, keveset lehet csak enni belőlük, de arra pont jók, hogy az édesség utáni vágyunkat kielégítsék.

Hozzávalók (ahogy mi készítettük) – az alaphoz:

30 dkg dió

15 dkg datolya

1 ek kókuszolaj

1 ek kókuszreszelék

1 ek kakaópor

A töltelékhez:

20 dkg kesudió

1 avokádó

1 citrom leve és lereszelt héja

2 ek agávészirup

1 tk útifűmaghéj

A csokimázhoz:

10 dkg kókuszzsír

5 dkg karobpor (vagy kakaópor)

2-3 ek agávészirup

Elsőként a diót kellett nem túl finomra darálni – ez az aprítógépnek kb. fél percet jelentett. Utána a kimagozott datolya következett, kevés vízzel összeturmixolva olyan pépesnek kellett lennie, mint mondjuka  villával összenyomkodott banánpürének. Össze kell gyúrni egy tálban ezeket a többi hozzávalóval.

Egy kb 20×20-as tálat kibélelünk folpackkal, és belenyomkodjuk a massza felét.

Elkészítjük a tölteléket: krémessé turmixolunk minden hozzávalót, a végén hozzákeverjük az útifűmaghéjat is. Az alapra simítjuk, egyenletesen, majd betesszük a fagyasztóba.

Amikor egy kicsit megkeményedett, rányomkodjuk az alap másik felét. Vissza a fagyasztóba.

Készítsük el a csokis bevonatot, hogy mire a süti kellőképpen megdermed, bevonhassuk vele.

Nekem egy kicsit több agávé szirup kellett bele Gitta receptjéhez képest ahhoz, hogy az alapanyagok szépen keveredjenek egymással.

Amikor a “tészta” már szépen darabolható, cirka 2×2 centis kockákra vágjuk, és bevonjuk a csokimázzal.

Nehogy valakí ötösével akarja bekapkodni, mert hányingere lesz… Tényleg csak egy-két darab kell, nekem nagyon ízlik.

A következő bejegyzésben a mozgásról lesz szó, ám ha bárkinek bármilyen kérdése lenne Beához (aki, mint mondtam, életmódtanácsadó, személyi edző többek között) írjon nekem a praktikaksokgyerekhez(kukac)gmail(pont)com-ra, a tárgy mezőben az szerepeljen, hogy “Kérdezz Beától“, Bea pedig ígérete szerint válaszolni fog.

Címkék: , , , , ,

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »