Belehúzok most már a karácsonyi készülődésbe, lett asztaldíszünk is, adventi vagy sem, és próbálgatok különböző sütiket, bár az az igazság, családom ilyen téren nem nevezhető válogatósnak.
Sütiből jöhet bármi.
Ez a marcipános is ízlett mindenkinek, könnyen elkészíthető, maradék tojásfehérje felhasználásához remek, és sokáig eláll. Különösen zárható dobozban. Kulcsra zárhatóban.
Hozzávalók:
30 dkg liszt
20 dkg vaj
5 dkg cukor
20 dkg marcipán
1 késhegynyi sütőpor
3 tojásfehérje
csipet só
kristálycukor
a tetejére dió
A lisztet tálba öntjük, belekeverjük a sót, a porcukrot, az egészen kevés sütőport, majd a kockákra vágott hideg vajat, és a két tenyerünk között addig dörzsölgetjük a tál tartalmát, amíg nagyjából egynemű nem lesz a lisztes vaj. Ekkor hozzáadjuk a darabokra tépdesett marcipánt, és a tojásfehérjéből annyit, hogy a tészta szépen összeálljon (nekem pontosan 10 dkg ment bele).
Gyúrólapon hengert formázunk belőle (lehet kisebb átmérőjű, mint az enyém, akkor több, apróbb keksz lesz belőle), folpackba vagy alufóliába tesszük, és 1 órára fagyasztóba rakjuk.
Egy óra múlva elővesszük a tésztát, előmelegítjük a sütőt 200 fokosra, lekenjük a hengerünket a maradék kis tojásfehérjével, és kristálycukorba forgatjuk. Ezt követően félcentis szeletekre vágjuk, ha nagyon elveszítené kör formáját a szeletelés során egy-egy keksz, kiigazítjuk.
Tepsire rakjuk, lehet kicsivel szellősebben, mint a képen, mert így éppen összesülnek. Mindegyik tallér közepébe nyomunk egy fél diót. Mehet a sütőbe kb. 12 percre.
Ne zavarjon senkit, hogy ha úgy látja, forrón még nyers a keksz: ha a színe rendben van, akkor tuti, hogy jó lesz, meg kell várni, amíg kihűl, meg fog keményedni.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)