Decemberben eljön a sólet-partik és a mákos-diós sütemények, köztük az első számú nagy kedvenc, a flódni ideje.
Szeretem, de én is csak azt mondhatom, mint mindenki, aki valaha az életben készítette már: nagy macera. Azonban Eszternél a napokban megláttam a sütit rétes formájában, és próbaképpen ma el is készítettem, gondoltam, ha beválik, jó lesz ez karácsonyra akár. Egyéb aktualitása is van, amit inkább amolyan véletlen-szerűnek mondhatok: éppen holnap kezdődik a Hanuka, az egyik legismertebb, nyolc napon át tartó zsidó ünnep, amely során minden nap egy újabb gyertyát gyújtanak meg a kilencágú gyertyatartóban, a hanukiában. Hogy miért kilenc a gyertya, amikor a napok száma csak nyolc? Nos, azért, mert az egyik gyertya (a középső) a sámás, a szolga, amelyet a többi gyertya meggyújtására használnak.
Maga az ünnep egyébként a jeruzsálemi Templom megtisztításáról emlékezik meg. I.e. 165-ben, kiszlév hónap 25-én (amely idén december 8-ra esik) foglalták vissza a a zsidó csapatok, a makkabeusok a görögöktől a Templomot. A görögök Zeusz-szobrot helyeztek el a szentélyben, és kötelezték a zsidókat, hogy boruljanak le a bálványszobor előtt, mert pontosan tudták, hogy a ő Istenük ezt, azaz a bálványimádást megtiltotta. A Templomot a visszafoglalását követően megtisztították, újra fel szerették volna szentelni – ehhez olajra volt szükség, amelyet a mécsesben égettek. Egy napra való olajuk volt, ami mégis nyolc napon át égett – erre emlékeznek a zsidók a gyertyatartóban levő gyertyák meggyújtásával.
Klasszikus hanukai étel például a latkesz, ami leginkább a tócsihoz (tócsni, cicege, kinek mi) hasonlít, illetve a fánk. És persze a flódni, mint tradicionális zsidó sütemény.
Az utóbbi években nálunk is elterjedőben van az amerikából indult szokás, a hanukarácsony, amelyet “vegyes”, zsidó-keresztény családokban kezdtek, de mára az egymás elfogadásának, a vallási toleranciának a szimbóluma is lett: zsidók és keresztények együtt ünnepelnek, összeadva a két ünnep szokásainak főbb jegyeit. Van hanukia, van karácsonyfa, bejgli, latkesz, és a többi.
Kedvelem a zsidó konyhát, szívesen kalandozom a területén, és úgy érzem, ezzel a flódni rétessel eddigi barátságunkra újabb pecsétet sikerült tenni.
Hozzávalók 3 rúdhoz:
1 csomag réteslap (az aldisban pont 9 lap van, ennyi kell)
8 dkg olvasztott vaj a lapok kenéséhez
20 dkg darált mák
20 dkg darált dió
20 dkg cukor
sűrű szilvalekvár
kb. 15-20 dkg aszalt szilva
3 nagy alma
2 citrom reszelt héja
néhány ek darált keksz (vagy zsemlemorzsa)
fehérbor
Az előkészületek kissé időigényesek ugyan, de így is, a mákos zacskó kibontásától a sütő lekapcsolásáig nekem pontosan 1 óra telt el, ami harmada-negyede a klasszik flódni elkészítési idejének.
1. A mákot felfőzzük 10 dkg cukorral és annyi fehérborral, amennyi ahhoz kell, hogy jó sűrű maradjon. Hozzáadjuk az egyik citrom levét is.
2. A dióval ugyanígy járunk el.
3. Az almákat meghámozzuk, félbe vágjuk, magházukat kivájjuk, és legyaluljuk (vagy reszeljük). Én ezt is megpároltam fele bor-fele vízben, kis cukorral, fahéjjal. De csak éppen hogy.
4. Előmelegítjük a sütőt 200 fokosra.
5. Kitekerjük a réteslapot, egy enyhén nedves konyharuhára fektetjük az elsőt, vajjal megkenjük, arra helyezzük a második lapot, megint megkenjük, majd a harmadik lap jön. Ennek a hozzánk közel eső szélére kenjük a diótöltelék harmadát szépen, egyenletesen, kb. 3 centi szélesen, majd a rétes két szélét kicsit behajtva elkezdjük feltekerni, de épp csak annyira, hogy ne látszódjon a diótöltelék. Most jön a mák, ezt ugyanígy, 3 centi szélesen terítjük a feltekert rész tövébe, majd a sávba nyomkodunk aszalt szilva szemeket, végig, egyenletesen. Újabb tekerés, szilvalekvárt kenünk 2-3 centi szélességben, azon pedig a leszűrt almaszeletek harmadát osztjuk el. A rétest teljesen feltekerjük, és egy sütőpapírral borított tepsire helyezzük. Ugyanígy készítjük el a másik két tekercset.
A tepsire rakott réteseket 15-20 perc alatt megsütjük (sütés előtt megkenhetjük a tetejüket tojással, akkor szép fényesek, ám puhák lesznek).
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Azt a betyár mindenit, de jól néz ki! Ki kell próbálnom!
Ez nem menora, hanem hanukia.
A.
én is imádom, de nagyon bonyinak tűnik. szamosban szoktam venni de ez jobban néz ki
Köszi A., elnézést, javítom.
szepniki, ez nem bonyolult! De tényleg.
hű meg ha…ez isteni lehet!!
MOst olvastam el kb. tizedszerre a receptet! Mindenképpen megsütöm!
köszi, Móni!
M