Leveses vagyok. Nagyon. Ha ebédre nincs más, csak leves, nekem az már elég. Ehhez képest a blogon alig van néhány, itt az ideje tehát, hogy elkezdjek szépíteni ezen a helyzeten.
A krumpligombóc leves nem más, mint egyszerű rántott leves, ami ugye a tojásleves, illetve a köménymagos leves alapja, amelybe a menzán mindig pirított kenyérkockákat szórtak, és az égetteken kívül az összes puhára szívta magát, mire az ember helyet talált magának az ebédlőben, és végre enni kezdett.
Ebben a gombóclevesben értelemszerűen nem kenyérkocka, nem tojás és nem tészta van, hanem krumpligombóc.
Hozzávalók:
2-3 ek olaj (vagy zsír)
1 kisebb fej vöröshagyma
2 ek liszt
2 tk pirospaprika
só
bors
őrölt kömény
babérlevél
1 gerezd fokhagyma
A gombóchoz:
50 dkg krumpli
15 dkg liszt
1 tojás
só
Először hámozzuk meg a krumpli, vágjuk kisebb kockákra, és annyi vízben, amennyi ellepi, fedő alatt főzzük puhára kb. 10 perc alatt. Tegyünk a vízbe egy tk sót is.
Közben aprítsuk fel a hagymát, és kevés olajon vagy zsíron kezdjük el párolni, kis lángon. Amikor már üveges a hagyma, szórjuk meg liszttel, és egy kicsit nagyobb, de nem nagy lángon egyhén pirítsuk meg. Ha kezd zsemleszínűre változni a liszt, húzzuk le az edényt a tűzről, és szórjuk meg a lisztes hagymát pirospaprikával, keverjük jól el, és azonnal öntsük fel kb. 1,5 l vízzel – később adjuk majd még hozzá a krumpli főzővizét is.
Sózzuk, fűszerezzük, és forraljuk a levet lassú tűzön 15-20 percig, hogy a hagyma jól szétfőjön. Akit (vagy akinek a családját) zavarja, ha hagymadarabok úszkálnak a lében, vegye ki a babérleveleket, és járassa meg a botmixert a lábasban.
Nos, közben puha lett a krumpli, öntsük le róla a vizet a levesbe, krumplinyomóval törjük át, és hagyjuk kicsit hűlni. Amikor már nem forró, keverjük bele a lisztet, a tojást és a sót. Formáljunk a masszából gombócokat, és dobáljuk a levesbe. Amikor a gombócok feljöttek a víz tetejére,még egy percig forrjon a leves, aztá zárjuk el alatta a lángot.
Aztán tálalhatunk.
A gombócot ízesíthetjük egyébként sokféleképpen: tehetünk bele juhtúrót, apróra vágott sonkát, füstölt húst, füstölt sajtot, főtt sárgarépát, és a többi. Sőt, egyszer volt egy receptem, önmagában a gombóccal, szalonnás burgonyagombóc néven.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)