Szülinapok, expressz torták

Az események sodrásában nem is írtam  családunk “tortamérgezéses” időszakának elejéről; nem, nem arról van szó, hogy megmérgezem közeli hozzátartózóimat az általam készített édességekkel, hanem arról, hogy 4-én, 9-én és 14-én szülinap van, mindegyikre készül legalább egy torta (azért legalább egy, mert ha zsúr is van, akkor még egy), így aztán november közepére mindenkinek elege lesz.

Úgy tűnik, az idei év a gyors tortáké,nálam legalábbis, mert nem bajlódtam a tészta sütésével: kekszalapra kerültek a krémek.

Az első szülinap elsőszülöttünké, Nórié, aki idén betöltötte 16. életévét. Neki ez készült:

Amit felhasználtam hozzá:

az alaphoz:

25 dkg darált háztartási kekszet

2 dkg cukrozatlan kakaóport

kb. 5 dkg vajat

annyi tejet, amennyitől éppen összeált a tészta

26 cm átmérőjű kapcsos tortaforma aljába nyomkodtam, majd a hűtőbe tettem.

Aztán, még előző este egy szűrőbe öntöttem egy vödrös tejfölt (cirka 80 deka), a szűrőt pedig egy edény fölé tettem. Ezt azért csináltam, hogy a tejfölből kicsepegjen a savó, ezáltal sűrű, állagában a sajtkrémekhez hasonló krémet kapjak.

Tehát, a krémhez kellett:

1 vödrös tejföl lecsepegtetve

25 dkg túró

2,5 dl tejszín

1 cs Zselatin fix

porcukor ízlés szerint

reszelt citromhéj

ha van vaníliánk, igazi vaníliás cukrunk, mehet bele az is

A tejszínt habbá vertem a Zselatin fixszel, a végén hozzáadtam a porcukrot. Összekevertem a túrót és a lecsepegtetett tejfölt, sőt, még a botmixert is megjárattam benne, hogy krémesebb legyen. Beletettem a citromhéjat, a vaníliát, és a végén a tejszínhabot. Ráöntöttem a kekszalapra, visszatettem a hűtőbe.

De csak azért, mert más dolgom volt. Így a befejezést kicsit később ejtettem meg.

Mert egyébként már csak

1 gránátalma

1 csomag expressz tortazselé

kellett, a magokkal megszórtam a torta tetejét, a zselével meg bevontam.

És most már tényleg csak pihennie kellett a hűtőben.

Úgy elfogyott, hogy csak na. Aztán, rohantak a napok tovább, és elérkezett az én drágámnak, életem szerelmének nagy napja is, így ma reggel megint ott álltam a kérdéssel: milyen torta legyen?

Eszembe jutott, hogy Sevillában (amelynek útibeszámolóját folytatom, csak nem szeretném, hogy a könyökötökön jöjjön ki) ettünk egy olyan csokis sütit, amelynek az alsó krémje sötét csokis volt, eggyel feljebb világosabb csokis, legfelül pedig fehér. Arra gondoltam, elkészítem sajttortaként ezt a háromszínű verziót, bár egyből gyerekkorom megrázó élménye, a Mese sajt ugrott be, nem tudom emlékeztek-e: a magyar tejipar döbbenetes csokis sajtja volt, megosztott ifjakat és időseket, személy szerint borzalmasnak ítéltem, noha azt hittem korábban, hogy mindenféle sajtot szeretek. Akkor jöttem rá, hogy nem.

No de, gondoltam, hátha jobbat tudok, mint az egykori tejipari remek.

Úgyhogy bevásároltam.

Kellett hozzá:

20 dkg keksz (Az Aldiban kapható olyan vajas keksz, amelyik teljes őrlésű lisztből készült; ezt választottam, jó döntés volt! 40 dkg-s a csomag, a felére volt szükség.)

5 dkg vaj

kevés tej

3 doboz 20 dekás natúr Soft cheese (Szintén aldis, olyasmi, mint a Philadelphia, csak feleannyiba kerül, ami három doboznál már nem elhanyagolható tétel…)

15 dkg étcsoki

15 dkg tejcsoki

2 dl tejszín

porcukor

Zselatin fix

Első lépésben a kekszet aprítógépben morzsásra apríttattam. Összekevertem a vajjal, és annyi tejjel, hogy ne essen szét. Kibéleltem a tortaforma alját és oldalát sütőpapírral (ollóval vágtam a belső oldalához csíkokat, és lágy vajjal “ragasztottam” a papírt a formához), és belenyomkodtam a kekszet. Hűtő.

Jött az első réteg: megolvasztottam az étcsokit, összekevertem a sajttal, porcukorral édesítettem kicsit, és elsimítottam a kekszen.

Második réteg: itt kellett volna a tejcsoki, és ugyanígy eljárni, mint az étcsokival, de elfelejtettem tejcsokit venni, azt gondoltam, hogy az étcsokit sűrített tejjel kivilágosíthatom annyira, hogy a réteg más színűnek látszódjon. Úgy tűnt, sikerül, de végül a kész tortában nem különült el a két csokikrém.

Harmadik réteg:  lehetett volna fehér csoki, de nem az lett; Zselatin fixszel felvertem a tejszínt, a végén belekevertem a porcukrot, és ezt kevertem össze a sajttal.

Már csak a díszítés volt hátra, ami ilyen apró csokilencse lett.

A hűtőben hagytam 3 órán át dermedni, utána gyönyörűen ki lehetett venni a tortaformából, az aljáról is le tudtam húzni a sütőpapírt, szépen egyben maradt.

Nagyon tömény, de nagyon finom. Tervbe vettem, hogy elkészítem tejcsokival és fehér csokival háromcsokis változatban.

Talán majd öt nap múlva, Zsófi szülinapjára.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »