Nem tudom, emlékeztek-e Davidra, svájci barátunkra, akiről elmeséltem, hogy diagnosztizált szklerózisos volt, de meggyógyult. Nos, továbbra is jön Magyarországra amikor ideje engedi, és szeptember végétől 3 hétig ideiglenesen itt állomásozott kis cserszegtomaji nyaralójában leendő menyasszonyával, és egy házaspárral, akikkel régóta jó barátságban vannak.
Aztán, csütörtök este, amikor találkoztunk, mondja nekem David, hogy pénteken összejöhetnénk valami jó kis vacsorára, ha ráérünk. Oké, mondtam, benne vagyunk. Na de, folytatta, nála a nyaralóban nagyon kis hely van, ugye, ők vannak négyen, mi ketten, meg Pistiék ketten, az nyolc felnőtt, szóval, nála nem megy. Hát igen, helyeseltem, hiszen emlékeztem. Pistiéknél sincs hely ennyi embernek, tette hozzá erre, majd kisvártatva kibökte:
– Akkor lehetne nálatok?
Hát persze. Végül is, miért ne?
David kérdezte, mit hozzon, esetleg valami desszertet, hát, mondtam, anyukád Apfel Kuchenjét, például, vagy valami mást az ő receptgyűjteményéből, egy újabb gyöngyszemet, amit feltehetek a blogra.
Oké, mondta David, majd keresek valamit.
Nos, tegnap délelőtt annyit kitaláltam, hogy elkészítem az én győztes spanyol halsalátámat, aztán a majonézes kölessalátát csirkemellel, sütök hozzá tortilla lapokat, azokat meg lehet tölteni a salátákkal, és kész. Délután még sütöttem húsgolyókat, egynek jó lesz az is, gondoltam, majonézzel. Nóra lányom vállalta, hogy készít banános-csokis muffint, előző nap sütött mákos-túrós-gránátalmás tortát, abból is maradt valamennyi, mehet ki az asztalra, és onnantól kezdve önkiszolgáló a buli. Ja persze, meg amit David hoz. Végszóra készültem el az utolsó tortilla lappal is, közben Nóri kipakolt az asztalra, le is fotózta.
![]() |
Még hiányzik a képről a tortilla, meg a gránátalmás máktorta. |
Megérkeztek a vendégek, túlestünk a bemutatkozáson, aztán Dávid odaad nekem egy nagy doboz vaníliafagyit, meg egy üveg tökmagolajat azzal, hogy ne haragudjak, nem volt ideje sütni, de ez a kettő együtt nagyon finom, pont jó lesz desszertnek.
Hát mit mondjak, kicsit csalódott voltam. Azt hittem, lesz majd egy újabb klassz svájci specialitás a gyűjteményemben, erre vaníliafagyi…tökmagolajjal? Jó, olívával ettem már, meg sóval, nem volt rossz, de azért egy eredeti svájci recept…
V kance kancóv, ahogy az orosz mondja (bár ezt a nyelvet pont nem használtuk, ellenben volt erős angol, német, és egy kis francia, na meg a magyar, ami svájci barátaink számára gyönyörű, ám reménytelen eset, egyedül David küzd a megtanulásával), szóval végül mindennek óriási sikere volt. Agyon dicsértek mindent, meg hogy saját kezűleg készítettem a majonézt, húúú, meg a tortilla lapokat, háááá, és a süti, hűűű… Aztán azért csak előhoztam azt a vaníliafagyit – prémium minőségről van szó, azt azért leszögezem -, meg az én kiváló minőségű tökmagolajamat, tessék, akkor próbáljuk ki. A svájci vendégek örömmel kértek, mondták, ők nagyon szeretik, így végül adagoltam magamnak is. Meglocsoltam, először kicsit óvatosan.
![]() |
A fagyi ne legyen se fagyos, se folyós. |
Aztán megkóstoltam, és ez a reveláció erejével hatott rám.
Emberek!
Aki még nem kóstolta meg a vaníliafagyit tökmagolajjal, nagyot mulasztott az életben.
Ez valami…valami egészen fantasztikus, mogyoró ízre hasonlító, krémes csoda, KI KELL PRÓBÁLNI.
Akármennyire büszke voltam a vacsora általam készített fogásaira, a végén ez az egyszerű összeállítás mindent lesöpört az asztalról. Az én szememben.
A többieken nem láttam ugyanezt a döbbenetet, de biztos csak azért, mert nem mutatták. Jólnevelt svájciak…
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Nem szeretném magam blogját reklámozni, de ha ez ennyire bejött neked, akkor javaslom, hogy próbáld ki a tökmagból és tökmagolajból készült fagyit!! Isteni finom! http://culinariaungaria.blogspot.de/2012/02/kurbiskern-eis-mit-kurbiskern-kardamom.htmlEgyetlen mankó, hogy nyugodtan mehet kicsivel több cukor az alapkrémbe, mert megfagyva veszít az édességéböl. Kíváncsi lennék ám a véleményedre…További szép hétvégét Nektek! Üdv,Krisz! 🙂
Ó, köszönöm, Krisz:)
Szívesen! 🙂
túrókrémmel még jobb 😉
A fagyi vagy a tökmagolaj? 🙂
Szia Móni!Igen csak felcsigáztad az ízlelőbimbóimat a tökmagolajos vanília fagyival. Délután kénytelen leszek bevásárolni hozzá. Most nincs itthon házi préselésű tökmagolajam (az Őrségből szoktam rendelni egy ismerőstől), melyik minőség a legjobb a multi polcain?A spanyol halsalátád már a nyáron elkészítettem a családnak. Nagyon ízlett mindenkinek, nekem biztos, hogy egy darabig a kedvencem lesz, köszönöm a receptet!Ica
Húha, 2 és fél éve Svájcban, és még sosem hallottam erről a kombinációról…De most felcsigáztál! Ki fogjuk próbálni!
Bolti tökmagolajbol a Steiermarkiakat ajanlom, osztrak es magyar tökmagbol keszitik, Ausztriaban is imadnak mindent, ami tökmagolajos, a fagyit is:-)Aldiban is jofajtak vannak
Köszönöm Kata!
Ica, bocsánat, most értem csak ide…:)De látom, már kaptál választ!Goba, érdemes egy próbát tenni vele, engem lenyűgözött…
@IcaIgazan nincs mit:-)
Tökmagolaj lenne az utolsó olaj, amit itt keresnék/vennék az üzletekben. Aki ma elém került mindenkitől végig kérdeztem, senki nem is hallott erről. Természetesen ezzel nem azt mondom hogy nincs is, de azt igen, hogy nagyon nem jellemző a svájciakra a konyhában a kísérletezés.
Én nem mondtam, hogy ez svájci specialitás, csak azt, hogy speciel egy svájcitól tanultam…
Sajnálom, ha félreértetted. Engem meglepett, mert tényleg nem jellemző itt se a tökmagolaj, se az olaj fagyival, aztán meg a kísérletezés végképp nem. Igazából az érdekelne, Dávid honnan kapta az ötletet, mert ott tuti van még más is, nem is akármi…
:)) Megkérdezem majd, lehet, hogy innen, Zalából való a recept…:)