Vaníliás gombkeksz

Tökmaglisztből készült, mivel a kamrában – szégyen ide vagy oda – molylepke kukacokat találtam lisztekben, rizsben, lencsében, különböző zacskós holmikban, és hogy mentsem a menthetőt, a drága, ám épnek tűnő alapanyagokat elkezdtem gyorsan felhasználni.

Sima lisztből is ugyanezekkel az arányokkal kell dolgozni, akkor drapp gombokat kapunk. Ezek nyersen csodaszép zöldek voltak, azt a színt sajnos elvesztették.

Hozzávalók:

12 dkg hideg vaj

18 dkg liszt

12 dkg cukor

3 dkg vaníliás cukor (üvegbe cukor+darabolt vaníliarúd, lezárni, aztán hadd “érjen”)

fél kk szódabikarbóna

1 tojás

2 csipet só

Szitáljuk tálba a lisztet (én most szitálom, biztos, ami biztos), a szódabikarbónát, a sót, adjuk hozzá a cukrot (a vaníliásat is), és a kockákra vágott hideg vajat. Gyúrjuk össze, majd a tojást is üssük bele, és dolgozzuk el. Tegyük a tésztát hűtőbe, kb. fél órára.

A fél óra elteltével vegyük elő a tésztát, lisztezett gyúrólapon nyújtsuk ki kb. 2-3 mm vastagra. Én először egy 4 cm átmérőjű kis kerek formával szaggattam köröket, majd a körökre egy kicsivel kisebb átmérőjű pohárral nyomtam egy belső kört, hogy gombszerű legyen a tészta.

Szívószállal kilyukasztjuk a “gombokat”. Közben előmelegítjük a sütőt alsó-felső sütésen 200 fokosra.

Sütőpapírral borított tepsire sorakoztatjuk a kekszeket. 10 perc alatt megsütjük őket.

Vegyük ki a tepsit a sütőből, akkor is, ha puha a keksz (mert ekkor még puha, de ha bent hagyjuk, megég). Ahogy hűl, úgy fog megkeményedni.

Ha szeretnénk felfűzni a gombokat, mert mondjuk ajándékba vinnénk, még forrón menjünk végig a lyukakon újra a szívószállal.

Címkék: , , , ,

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »