Mai Móni

Vaníliás gombkeksz

Tökmaglisztből készült, mivel a kamrában – szégyen ide vagy oda – molylepke kukacokat találtam lisztekben, rizsben, lencsében, különböző zacskós holmikban, és hogy mentsem a menthetőt, a drága, ám épnek tűnő alapanyagokat elkezdtem gyorsan felhasználni.
Sima lisztből is ugyanezekkel az arányokkal kell dolgozni, akkor drapp gombokat kapunk. Ezek nyersen csodaszép zöldek voltak, azt a színt sajnos elvesztették.

Hozzávalók:
12 dkg hideg vaj
18 dkg liszt
12 dkg cukor
3 dkg vaníliás cukor (üvegbe cukor+darabolt vaníliarúd, lezárni, aztán hadd “érjen”)
fél kk szódabikarbóna
1 tojás
2 csipet só

Szitáljuk tálba a lisztet (én most szitálom, biztos, ami biztos), a szódabikarbónát, a sót, adjuk hozzá a cukrot (a vaníliásat is), és a kockákra vágott hideg vajat. Gyúrjuk össze, majd a tojást is üssük bele, és dolgozzuk el. Tegyük a tésztát hűtőbe, kb. fél órára.

A fél óra elteltével vegyük elő a tésztát, lisztezett gyúrólapon nyújtsuk ki kb. 2-3 mm vastagra. Én először egy 4 cm átmérőjű kis kerek formával szaggattam köröket, majd a körökre egy kicsivel kisebb átmérőjű pohárral nyomtam egy belső kört, hogy gombszerű legyen a tészta.

Szívószállal kilyukasztjuk a “gombokat”. Közben előmelegítjük a sütőt alsó-felső sütésen 200 fokosra.

Sütőpapírral borított tepsire sorakoztatjuk a kekszeket. 10 perc alatt megsütjük őket.

Vegyük ki a tepsit a sütőből, akkor is, ha puha a keksz (mert ekkor még puha, de ha bent hagyjuk, megég). Ahogy hűl, úgy fog megkeményedni.
Ha szeretnénk felfűzni a gombokat, mert mondjuk ajándékba vinnénk, még forrón menjünk végig a lyukakon újra a szívószállal.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Ez nagyon klassz ötlet, köszi!A moly pedig nem szégyen (csak marha nagy bosszúság), így hozzuk haza a boltokból a dolgokat 🙁 én már sokadszorra bontottam molykukacos lisztet és búzadarát aznap, amikor megvettem (köszönet érte a sparnak….)

  2. Anonymous says:

    Nyáron zacskószámra dobáltam ki a lisztet, lencsét, stb. a kukacok miatt. Mindenkivel előfordul, nem mi tehetünk róla, tényleg így hozzuk haza a boltból… apukámnak sikerült egyszer egy csomag wc papírt hazahoznia döglött egérrel a zacskóban.

  3. Tímea Tóth says:

    annyira jó!!!!!!!!!!!tuti ötlet biztos megsütöm,szerintem a gyerekek is élvezni fogják ha bevonom őket a szaggatásba.

  4. Tímea Tóth says:

    annyira jó!!!!!!!!!!!tuti ötlet biztos megsütöm,szerintem a gyerekek is élvezni fogják ha bevonom őket a szaggatásba.

  5. marisz57 says:

    No, akkor most a gombhoz lesz a kabát! Megsütöm én is feltétlenül, éppen van még tökmaglisztem.Én is mindig átszitálom a lisztet felhasználás előtt, mióta egyszer megjártam.Köszi, hogy megosztottad velünk!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!