Amikor vendégünk, Valerij gyanakodva megkérdezte, hogy milyen sütit sütök, tekintettel a massza furcsa színére, és én mondtam, hogy tökmagliszteset, láttam átsuhanni arcán a gúnyos mosolyt.
Hiába, nem mindenki olyan edzett, mint az én közvetlen környezetem – mármint a családom. Nekik már szemük sem rebben.
Tökmagliszt? Mi az nekünk. Xukor zéró? Hahaha! Gesztenyeliszt? Jöhet! Nyírfacukor? Miért is ne…?
Későn jutott eszembe, hogy miért pont akkor kell kísérleteznem a szokatlan alapanyagokkal, amikor vendég van, de már nem volt visszaút.
És a tökmaglisztes süti nagy sikert aratott. Úgy kapkodták el a kölkök, hogy épp csak ki tudtam menteni egy szeletet családunk munkából hazatérő fejének. Egyébként a recept a múltkori körtés-mákos variációja, de túró nélkül, mert az most nem volt itthon. A tökmagliszt a kisajtolt tökmagokból készül, azt őrölik porrá, és nagyon kellemes, finom ízt adott a sütinek. Tény, hogy a színe meglehetősen egzotikus – de ez nem riasztotta el a fiatal korosztályt.
Itt láthatjátok, hogy könyörgött egy szeletért a kész sütiből vendéggyerekünk, Levi, és Bence fiam. Mert én még várni akartam, amíg kihűl. Ők nem.
Azok kedvéért, akiknek bonyolult a bögrézés, lemértem a hozzávalókat.
Ha nincs tökmaglisztünk, semmi probléma, váltsuk ki 1 bögre (15 dkg) sima liszttel.
Hozzávalók:
4 tojás
3 bögre (kb. 50 dkg) megpucolt, kockára vágott alma
3/4 bögre (18 dkg) cukor
1 bögre (15 dkg) sima liszt
1 bögre (13 dkg) Nature Cookta tökmagliszt
1/2 bögre (12 dkg) olaj
1 kk fahéj
3 dkg szemes (nem darált) mák
1 kk szódabikarbóna
Belátom, nem szokványos a színe… |
A tojásokat a cukorral habosra keverjük, beleöntjük az olajat, a liszteket, a többi hozzávalót, és a végén beleforgatjuk az almát. 26 centis kerek tortaformába (például) öntjük. 180 fokon kb. 50 percig sütjük, majd hagyjuk hűlni.
Ha szeretnétek Xukor (nyírfacukor) vagy Nature Cookta termékeket venni, 10% kedvezményt biztosítanak ebben a webshopban, ha fizetéskor az ajándékutalvány mezőbe beírjátok a praktikak12 kuponkódot.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)