Mai Móni

Vacsorára: túrós-zöldséges pite

Annyira beleszerettem ebbe az amarántos tésztába, hogy elkészítettem a sós verzióját is.Ideális vacsorára, de érdemes uzsonnaidőben elkészíteni, hogy legyen ideje kihűlni. Nem muszáj amaránttal, sőt, sima lisztből is lehet a tészta…

Hozzávalók a tésztához (25 centi átmérőjű piteformához):
15 dkg teljes őrlésű tönkölyliszt
3 dkg pattogatott amaránt – aki nem akarja cifrázni: egyszerűen csak 18 dkg liszt
8 dkg vaj
1 kk só
1 tojás

A töltelékhez:
1 nagy pohár görög joghurt (nagyon szeretem a Bakoma márkájút, Spar, I.spar áruházakban lehet kapni)
25 dkg túró
3 tojás
só, bors, zöld fűszerek, őrölt kömény
sonka
póréhagyma
lila hagyma
paradicsom
reszelt sajt

A tésztát a már százszor ismertetett módon elkészítjük: tálba tesszük a lisztet a sóval, rádobjuk a kockákra vágott vajat, ujjheggyel gyorsan összedolgozzuk. Hozzáadjuk a tojást, összegyúrjuk, fél órára hűtőbe tesszük.
Előkészítjük a tölteléket, a zöldségeket megpucoljuk, daraboljuk.
Elővesszük a tésztát a hűtőből, a sütőt bekapcsoljuk légkeverésen 180 fokosra (alsó-felső sütésen 190 fok).
Kinyújtjuk a tésztát (nekem most nagyon törött, úgyhogy kis vizet, aztán kis lisztet adtam még hozzá, úgy tökéletesen nyújtható lett), és elhelyezzük a formában. Aztán szépen pakolgatjuk rá, amit szeretnénk: lila hagymát, sonkát…

…póréhagymát, én persze aszalt paradicsomot is, mert annyira szeretem, és megfeledkezem arról, hogy CSAK én szeretem.

Összekeverjük a joghurtot a túróval és a tojásokkal, fűszerezzük, sózzuk, és az eddigiekre öntjük. A tetejét megpakoljuk paradicsomkarikákkal, megszórjuk reszelt sajttal, és kb. fél óra alatt készre sütjük.
Forrón nem lehet szeletelni, szétesik, ezért mindenképp érdemes időben nekiállni, hogy legyen ideje hűlni. De ezt már mondtam.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Anonymous says:

    Ahogy látom, mostanában mindent teljes kiőrlésű lisztből készítesz, ami nagyon szuper. Viszont kérdezném, hogy a Gyerekek is szívesen eszik ezt?

  2. Maimoni says:

    Ezt a tönkölylisztet igen, mert nem lesz olyan tömör tőle a tészta, mint a sima tk búzaliszttől. Gyakorlatilag észre sem veszik, hogy teljes őrlésű lisztet esznek…


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!