Marhapörkölt galuskával

A környezetemben élő férfiemberek rosszul tűrik a vásárlást. A ruhanemű beszerzésére gondolok elsősorban. A kriminális vásárlók listáján apámé az örök első hely, gyerekkoromból emlékszem, ő már akkor rosszul volt mindig, ha csak szóba került, hogy be kell menni az áruházba, például.

A férjem és a fiaim is ezt a klasszikus férfitípust testesítik meg, fárasztja őket a ruhák próbálgatása, egyet-kettőt még csak-csak felvesznek, de aztán egy idő után hallani sem akarnak többről.

Mindig változik, éppen mekkora a tűrőképességük, de vannak bizonyos intő jelek, amiből leveszem, hogy már nincs sok idő, hamarosan bedobják a törülközőt. A férjemnél ilyen meghatározó pont, amikor égni kezd a szeme, onnantól maximum negyed óra, amit még elvisel; utána vagy menekülőre fogja, vagy beáll nála egyfajta rezignált állapot, amiből elég nehéz helyrebillenteni.A helyrebillentés jó módja, ha olyasmit főzök, ami a kedvencek között szerepel; a marhapörkölt galuskával egyezményesen ilyen. Mindenki szereti, ráadásul kuktában viszonylag hamar el is készül.

Egy kiló marhalábszárat vettem hozzá, ez hat személyre éppen elég. Gyakorlatilag a gulyásnál leírt módon készül, de azért ide is bevésem.

Hozzávalók (6 személyre):

1 kg marhalábszár (vagy comb)

2-3 fej vöröshagyma

1 ek őrölt pirospaprika

2-3 szem paradicsom (vagy hámozott paradicsom konzerv)

1-2 paprika

2 dl száraz, testes vörösbor



bors

A húst kockákra vágjuk, a hagymát felaprítjuk, utóbbit kevés olajon megdinszteljük a kuktában. Rádobjuk a húst, fehéredésig kevergetjük, majd megszórjuk a pirospaprikával, átkeverjük, felöntjük a borral, és annyi vízzel, amennyi ellepi. A paradicsomok héját lehúzzuk, húsukat kockákra vágjuk, és a húshoz adjuk (ha konzervünk van, annak a felét tesszük bele). A paprikákat kicsumázzuk, és egészben adjuk a készülő pörkölthöz. Sózzuk, borsozzuk, lefedjük a kuktát, és a sípolástól számítva negyven percig főzzük. Amikor már ki tudjuk nyitni a kuktát, megkóstoljuk a húst, hogy megpuhult-e, ha szükséges, még főzzük; ha puha, akkor fedő nélkül főzzük kb. 10-15 percig, hogy a leve besűrűsödjön. Addig feltesszük a galuska főzővizét a tűzhelyre, összekeverjük a tésztát, és kiszaggatjuk.

Tálalhatunk.

Adjunk mellé valamilyen savanyúságot, úgy az igazi.

Nálatok mi a helyzet vásárlás terén?

Címkék: ,

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »