Mai Móni

Szedres quiche teljes őrlésű tönkölyliszttel, xilittel

Ott folytatom, ahol tegnap abbahagytam: érik a szeder. Hatalmas szederbokor van a hálószoba-ablakunk alatt, eddig napi néhány szem érett be, amit én reggelenként szorgalmasan le is legeltem, de most végre sikerült összegyűjtenem egy süteményre való adagot.
Pár éve tart egyre erősödő vonzalmam e gyümölcs felé, amint azt korábban kifejtettem, tévedés áldozata voltam egész ifjúkoromban, azt hittem ugyanis, hogy a szeder a faeper, az eperfa szederfa, egyáltalán, hogy a szeder fán terem.
Ezt a szedret, az igazit nem is nagyon ismertem.
Így fordulhatott elő két évvel ezelőtt, hogy Szedres, meggyes és francia címmel olyan süteményreceptet tettem közzé, amelyben nem is szeder, hanem faeper van, amit én azért még most is szedernek nevezek. Mert a dunántúliaknak lehet.
Ezt a quiche(ejtesd: kis)-t korszerűsítettem, diétásítottam, és igazi szederrel sütöttem meg ma.

Hozzávalók a tésztához:
25 dkg teljes őrlésű tönkölyliszt
12 dkg vaj
1 ek xilit
fél kk só
1 tojás

A “töltelékhez”:
40 dkg szeder (más gyümölccsel is készülhet, persze)
2 tojás
2,5 dl tejszín
6 dkg xilit
2 púpozott ek étkezési keményítő  
1 vaníliarúd kikapart belseje

A lisztet a cukorral, sóval tálba öntjük, kis kockákra vágva beletesszük a vajat, és a két tenyerünk között addig morzsoljuk, amíg homogén állagú nem lesz. Akkor beleütjük a tojást, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. A tésztát gombóccá formáljuk, és jó fél órára hűtőbe tesszük.
Előmelegítjük a sütőt 190 fokosra (légkeveréses módban. Alsó-felső sütésnél 200 fok).

Fél óra múlva gyúródeszkán kinyújtjuk, és a piteformába tesszük a tésztát (kb 26 cm átmérőjű). Elhelyezzük benne a szedret, majd gépi habverővel habosra keverjük a tojást a xilittel, hozzáadjuk a keményítőt, a tejszínt, a vaníliát, és ráöntjük a szederre. 190 fokos sütőben (légkeveréses módban) kb. 35 perc alatt kész. Hagyjuk a formában kihűlni, utána szeleteljük.

Sok mindent nem lehet hozzáfűzni. Egyszerűen pazar.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. sedith says:

    Na igen, ez szeder!:) És milyen gyönyörű szemek!:)A “torta” meg isteninek néz ki!:)

  2. mamarazzi says:

    Nyamiiii :)Ja és örülök hogy összefutottunk ma. Akárcsak a nyál a számban a kép láttán :)))

  3. Szemi says:

    Ez istenien néz ki tényleg, nagyon finom lehet! Duplán jó, hogy tk. liszttel és xilittel készült, el is mentem magamnak a receptjét. :)Egyébként nálunk is az eperfa gyümölcsét nevezik szedernek. :)Ilyen igazit még én sem ettem. :))

  4. Megsütöttük ma, de sajnos folyós lett 🙁 Lehet, hogy legközelebb pudingosan csinálom majd …

  5. Maimoni says:

    Folyós lett? Hagytátok kihűlni?

  6. Maimoni says:

    Nem értem, mi lehetett a gond… én már kétszer is megsütöttem, és jó volt…

  7. yokkoa says:

    Kedves Maimoni!Holnap vendégeink jönnek és ezt a süteményt szeretném elkészíteni nekik, de xillit helyett cukorral. Te mennyit tennél bele?Előre is köszi a válaszod!

  8. yokkoa says:

    Kedves Maimoni!Holnap vendégeink jönnek és ezt a süteményt szeretném elkészíteni nekik, de xillit helyett cukorral. Te mennyit tennél bele?Előre is köszi a válaszod!

  9. Nem hagytuk kihűlni 🙁 nem bírtuk ki. Mennyi ideig kellett volna hűljön?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!