Igen, igen, tojásleves!
Ne gondoljátok ám, hogy magától értetődik. Senki sem születik úgy, hogy kívülről vágja a tojásleves receptjét. Meg aztán lehet azt rosszul, jól és még jobban készíteni.
Megmutatom, én hogyan főzöm. Az enyéim szeretik. Erik, a kis unokaöcsi például (a képen), aki nővérével együtt nálunk vendégeskedett a héten, közölte, hogy nála a tojásleves “az első helyre ugrott”, ami azzal is együtt járt, hogy – idézem – “a palacsinta pedig visszaesett a negyedikre”.
Hozzávalók:
3 ek olaj
1 kis fej vöröshagyma
2 ek liszt
2 tk pirospaprika
2 l víz
1 kk őrölt kömény
2 babérlevél
1 áttört fokhagymagerezd
só
bors
2 tojás
1-2 tk ecet
A hagymát apróra vágjuk. Kevés olajon dinsztelni kezdjük, majd megszórjuk a két ek liszttel, és világos zsemleszínűre pirítjuk.
Amikor halvány zsemleszínű a liszt (semmiképp se égessük meg, amellett, hogy rossz íze van, az az egészségre is ártalmas), az edényt lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a pirospaprikával a hagymát, azonnal elkeverjük, és felöntjük a vízzel. Mindezt azért kell gyorsan véghez vinnünk, mert ha a paprika megég, az egész levesünk keserű lesz. A levest jól elkeverjük habverővel, hogy ne maradjon csomós, sózzuk, fűszerezzük a babérlevéllel, köménnyel, borssal és a fokhagymával, majd lefedjük, és lassan forraljuk kb.15 percig, hogy az ízek jól összefőjenek.
Ezt követően kihalásszuk a babérlevelet, és botmixerrel egyneműsítjük a levet, különösen akkor, ha olyan finnyás gyermek van a társaságban, akit zavar a levesben úszkáló hagymadarab.
Csipet sóval felverjük a két tojást, és folyamatos kevergetés közben a forró levesbe borítjuk. Forrni hagyjuk még 1-2 percig, az ecettel kicsit pikánsra savanyítjuk, majd elzárjuk alatta a lángot.
Tálalás előtt várjunk vele legalább 15 percet, úgy lesz az igazi.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)