Hát ez nem a tízperces sütik kategória, most szólok.
Viszont jól néz ki, és nagyon finom is.
Az ötletadó recept alapján készült sütik még ennél is sokkal jobban néznek ki, de bevallom, nem volt lelkierőm plusz egy fehér cukormázzal körbevonalkázni ezeket a pofás kúpokat, épp elég kalóriát tartalmaznak így is.
Az elkészítés három fázisból áll: első a piskóta alap sütése, kiszaggatása. Második a töltelék összekeverése és a megformázás, harmadik a bevonás. Gyerekekkel közösen érdemes készíteni, jó kis program.
Hozzávalók az alaphoz:
5 tojás
5 ek cukor
4 ek liszt
az alap lekenéséhez baracklekvár
A töltelékhez:
6 ek cukor
2 ek kakaópor
10 dkg vaj
1 dl tej
10 dkg darált mandula
10 dkg aszalt gyümölcs (mazsola, aszalt sárgabarack…)
2-3 ek rum
A bevonathoz:
20 dkg porcukor
3 ek kakaópor
2 ek olaj
néhány ek forró víz
Piskótalapot sütünk a piskótatekercsnél leírt módon, de nem tekerjük fel. Amikor kihűlt, kiszaggatjuk egy 3-4 cm átmérőjű pohárral vagy pogácsaszaggatóval. 40-nél ne akarjunk többet. Elég lesz az. A maradék piskótadarabokat egy tálba szedjük, az megy a töltelékbe.
Karamellizáljuk a 6 ek cukrot, majd adjuk hozzá a vajat, és apránként a tejet.
Keverjük bele a kakaóport is, kicsit forraljuk, majd tegyük félre.
Tegyük egy tálba a maradék piskótát, az aprított aszalt gyümölcsöket, a darált mandulát és ezt a karamelles-kakaós keveréket. Keverjük jól össze.
Kenjük meg a piskótaköröket baracklekvárral.
A tölteléket mérjük le, és osszuk el a kapott számot annyival, ahány piskótakörünk van. Mérjünk ki egy adagnyit, vegyünk róla szemmértéket, és jegyezzük meg, hogy ennyit tegyünk minden darabra. Ha keveselljük a masszát, darált háztartási keksszel “hizlalhatjuk”.
Formázzunk kúpokat a körökre.
A bevonathoz keverjük el a cukrot a kakaóporral és az olajjal,és óvatosan adagoljunk hozzá forró vizet kanalanként addig, amíg a mázunk homogén, sűrűn folyó nem lesz. Akkor villával, hurkapálcával, kézzel, kinek melyik módszer válik be, mártsuk a sütiket a kakaós masszába.
Ha extrázni szeretnénk, verjünk fel egy tojásfehérjét 3 ek cukorral, és habzsákból kis nyílású csövön át spirálisan nyomjunk vonalat körben a sütikre.
Na, hát én ezt már nem.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Istenien néz ki:-)) Nagyon finoman hangzik:-)
Huuu… de megkostolnam…
Szerintem nagyon helyesek és gondolom nagyon finomak is voltak cukormáz nélkül is! 🙂
Ezt ki kell próbálnom!