10 perces kuglóf

Nem, nincs készen tíz perc alatt. De tényleg ennyi ideig tart összeállítani a tésztáját.

Nemrég, amikor a Szakácsok könyvéből sütöttem meg azt a meglehetősen bonyolult márványkalácsot, egy kedves olvasóm, Saci írta, hogy náluk azzal a recepttel vetekszik ez a tízperces, ráadásul ez sokkal-sokkal egyszerűbb, és pont olyan jó.

Tényleg nagyon finom, és az is biztos, hogy a fent említett receptnek nem tudom mikor veselkedem neki újra – ezt meg bármikor össze lehet dobni.

Hozzávalók:

5 tojás

25 dkg cukor (eredetileg porcukor)

20 dkg liszt

1 cs. sütőpor

1 dl olaj

1 dl tej

1 púpozott ek kakaópor (cukrozatlan)

A mázhoz:

5 ek porcukor

fél citrom leve

Eredetileg a recept úgy szól, hogy a fehérjét külön fel kell verni, de én nem szoktam. Pontosan ugyanolyan jó eredmény érhető el, ha az egész tojásokat a cukorral, gépi habverővel, magas fokozaton legalább öt percig verjük, és egy tállal kevesebbet is koszolunk. Tehát én a következőképpen készítettem:

Előmelegítettem a sütőt 180 fokosra, és kivettem belőle a rácsot (szilikonos formánál így kell).

A tojásokat a cukorral nagyon habosra kevertem, 6 percig legalább. Utána belekevertem a lisztet, a sütőport, az olajat és a tejet. Ezt már azért nem a legmagasabb fokozaton kevertem, hogy a hab ne menjen tönkre.

A szilikonos kuglófformát a sütő konyhapultra helyezett rácsára tettem, ugyanis a megtöltött formát már nem ajánlatos emlegetni, könnyen pórul járhatunk.

A massza felét beleöntöttem, majd a másik felébe belekevertem a kakaóport.

Ráöntöttem a kakaós masszát a fehérre, és egy villával kicsit összeforgattam.

Megfogtam a rácsot, és a sütőbe toltam (persze a formával együtt).

180 fokon nekem 50 perc alatt sült meg.

Kiborítjuk a formából, rácson hagyjuk kihűlni. Aztán bevonhatjuk a mázzal: egyszerűen csak keverjük össze a porcukrot a citromlével úgy, hogy sűrűn folyós massza legyen. Tetszés szerinti mértékben vonjuk be vele a kuglófot.

Lehet enni reggelire, uzsonnára, csomagolhatjuk tízóraira. Aztán próbáljunk meg igazságot tenni, hogy kié legyen az utolsó szelet…

Címkék: , , ,

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »