A hentes receptje

Említettem új, kedvenc hentesem, ahova hetente kétszer-háromszor biztosan betérek. Eddig csupa fiatal szolgált ki – egyikükkel már a kutyanevelés és -etetés témakörében is társalogtunk -, mostanában viszont egy idősebb urat találok ott, gyanítom, hogy a családi vállalkozásban ő az apuka.

Napsütéses délelőtt volt, én a pult kínálatát tanulmányoztam, a bácsi egy hölggyel beszélgetett, aki egyszer csak hozzám fordult:

– Ne haragudjon, hogy megszólítom, olvasom ám a blogot…

Ó, ilyenkor mindig zavarba jövök, ugyanakkor nagyon kellemes érzések töltenek el. Kiderült, hogy már régi olvasóm, és akkor is látott, amikor néhány hete fotóztam a húsboltot. Onnan gondolta, hogy én vagyok az. Aztán, amint kiderült, neki is húsboltja van, csak épp Keszthelyen.

A hölggyel még gyorsan bemutatkoztunk egymásnak, majd távozott.

– Szakács tetszik lenni? – kérdezte a hentes.

– Hobbiszakács. Vagy valami ilyesmi – mondtam kissé bizonytalanul.

– Nagyon fontosnak tartom a kulturált, változatos étkezést – szögezte le erre a bácsi.

Közben azon morfondíroztam, mit is főzzek ebédre, mire ő így szólt:

– Tetszik venni ebből a szép pulykamellből nyolcvan dekát, felcsíkozza, kis hagymán lepirítja, megszórja liszttel, kevés vizet önt rá, aztán jó két deci ketchupot bele. Kis bazsalikommal szórja meg, nyomjon bele két-három gerezd fokhagymát, forralja be sűrűre, a végén tejszínnel öntse fel. Kész is. Pulyka portugál módra.

Megihletett. Gondoltam, üsse kő, kipróbálom. Bár nem tudom, a portugálok mit szólnak az elnevezéshez, valószínűleg kikérik maguknak, de kóstoljuk meg. Hozzáteszem, nekem a paradicsomos tejszínnel mindig furcsa, dacára annak, hogy sok helyen olvastam már tejszínes paradicsomlevesről.

Nos, a bácsi receptjét annyival egészítettem ki,  hogy egy kis bacont is pirítottam a hagyma alá, hadd legyen még ízletesebb. Köretnek pedig fűszeres újkrumplit készítettem: vettem vagy két kilót, megtisztítottam, daraboltam, sós vízben majdnem puhára főztem, majd fokhagymás-fűszeres olívaolajban átforgattam.

Mindenkinek ízlett. Jó is volt, tényleg. Ráadásul szupergyors.

Hányan olvastok Keszthelyről és környékéről? Megtennétek, hogy hagytok itt egy kommentet? Csak kíváncsi vagyok…

Címkék:

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »