Mai Móni

A hentes receptje

Említettem új, kedvenc hentesem, ahova hetente kétszer-háromszor biztosan betérek. Eddig csupa fiatal szolgált ki – egyikükkel már a kutyanevelés és -etetés témakörében is társalogtunk -, mostanában viszont egy idősebb urat találok ott, gyanítom, hogy a családi vállalkozásban ő az apuka.
Napsütéses délelőtt volt, én a pult kínálatát tanulmányoztam, a bácsi egy hölggyel beszélgetett, aki egyszer csak hozzám fordult:
– Ne haragudjon, hogy megszólítom, olvasom ám a blogot…
Ó, ilyenkor mindig zavarba jövök, ugyanakkor nagyon kellemes érzések töltenek el. Kiderült, hogy már régi olvasóm, és akkor is látott, amikor néhány hete fotóztam a húsboltot. Onnan gondolta, hogy én vagyok az. Aztán, amint kiderült, neki is húsboltja van, csak épp Keszthelyen.
A hölggyel még gyorsan bemutatkoztunk egymásnak, majd távozott.
– Szakács tetszik lenni? – kérdezte a hentes.
– Hobbiszakács. Vagy valami ilyesmi – mondtam kissé bizonytalanul.
– Nagyon fontosnak tartom a kulturált, változatos étkezést – szögezte le erre a bácsi.
Közben azon morfondíroztam, mit is főzzek ebédre, mire ő így szólt:
– Tetszik venni ebből a szép pulykamellből nyolcvan dekát, felcsíkozza, kis hagymán lepirítja, megszórja liszttel, kevés vizet önt rá, aztán jó két deci ketchupot bele. Kis bazsalikommal szórja meg, nyomjon bele két-három gerezd fokhagymát, forralja be sűrűre, a végén tejszínnel öntse fel. Kész is. Pulyka portugál módra.

Megihletett. Gondoltam, üsse kő, kipróbálom. Bár nem tudom, a portugálok mit szólnak az elnevezéshez, valószínűleg kikérik maguknak, de kóstoljuk meg. Hozzáteszem, nekem a paradicsomos tejszínnel mindig furcsa, dacára annak, hogy sok helyen olvastam már tejszínes paradicsomlevesről.
Nos, a bácsi receptjét annyival egészítettem ki,  hogy egy kis bacont is pirítottam a hagyma alá, hadd legyen még ízletesebb. Köretnek pedig fűszeres újkrumplit készítettem: vettem vagy két kilót, megtisztítottam, daraboltam, sós vízben majdnem puhára főztem, majd fokhagymás-fűszeres olívaolajban átforgattam.
Mindenkinek ízlett. Jó is volt, tényleg. Ráadásul szupergyors.

Hányan olvastok Keszthelyről és környékéről? Megtennétek, hogy hagytok itt egy kommentet? Csak kíváncsi vagyok…

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. szi says:

    Nem rossz recept, de mivel lehetne benne a ketchupot helyettesíteni? Azt ui. szívesen kihagynám a receptböl.

  2. Maimoni says:

    Háát, valami paradicsomos mártással…

  3. Verocs says:

    Hmm, én félig Keszthely környékinek érzem magam 🙂 ha ez számít…

  4. Maimoni says:

    Valaki a múltkor kérdezte, hányan olvasnak engem a környékről – hát, mondtam, fogalmam sincs. Ezért kérdeztem…:) De kehet, hogy hasznosabb, ha megnézem az analyticsben:))

  5. repafül says:

    Én rendszeresen olvaslak a kezdetektől. Ugyan zalai vagyok, nagykanizsai, de szinte rendszeresen Keszthelyen is megfordulunk, mert ott élnek a Sógornőmék, na meg a Férj ott végzett a vendéglátóipariban-)Mondhatnám a szívünk közepe.

  6. crysteena says:

    En Marosvasarhely kornyekerol olvaslak:P

  7. Ranja says:

    Szia Moni! Én Zalaegerszegről olvaslak

  8. Anonymous says:

    Szia Móni! regisztrálatlanul napi szinten olvaslak Nagykanizsán, bár ott éltem 10 évig Hévíz – Keszthelyen. Nagyon tetszik a blogod, s örülök Nektek! Puszi! P.Ildi

  9. Lil says:

    Szia!Én Balatonakaliból rendszeresen.:-)

  10. Lara says:

    @szi Én paradicsom pasztával helyetesiteném.

  11. Anonymous says:

    Mi tavaly töltöttünk két hetet Portugáliában. Fantasztikus volt. Pulykával nem találkoztam, inkább marhával meg nagyon finom sertésshússal. Sok ilyen kajájuk van, de inkább úgy, hogy megszórják a húst őrölt pirospaprikával és rápirítják. Ketchuppal sehol nem találkoztam a hagyományos éttermekben. A recept többi része stimmel.Marcsi

  12. Anonymous says:

    Szia Moni, napi szinten olvaslak en is csak nem vagyok az a kommentelgetos..az egesz csalad es Bogyo is nagy kedvencem:)Dori Londonbol

  13. Agi says:

    Szia Moni, en az USA-bol olvaslak, az szamit? : )Agi

  14. Anonymous says:

    Szia ,en Csikszereda kornyekerol olvaslak ,eleg reg es napi szinten.:)

  15. Anonymous says:

    Szia:)Én Sz-Sz-B megyéből, de elárulom, barátnőméknek nyaralója volt Vonyarcon, sokat jártam Keszthelyen is…

  16. Anonymous says:

    Kedves Móni, Cserszegtomajról napi rendszerességgel olvaslak, Bejus

  17. Anonymous says:

    Egy időben sokat jártam Vonyarcra, de Bp-ről olvaslak, szintén naponta :)Z.

  18. Anonymous says:

    En is rendszeresen olvaslak, Uj-Zelandrol es nagyon szeretem a blogod. Gyorgyi

  19. Anonymous says:

    Én is rendszeresen olvaslak Budapestről. Köszönöm az írásaidat!Honvéd Ildikó

  20. Marianna says:

    Rendszeres olvasód vagyok Kárpátaljáról:)

  21. Anonymous says:

    Szia ! Pécsről olvaslak naponta. Nyaranta megfordulok Gyenesdiáson- a piac megnyitásáról is Nálad olvastam. Szép napot Mindenkinek. Ilus

  22. Anonymous says:

    Rendszeresen olvaslak “Kolozsvarrol”.

  23. Ditke says:

    Én is rendszeresen olvaslak, Spanyolországból.De nyáron megyünk Keszthelyre is, így ér?

  24. FKriszti says:

    Kisebb-nagyobb rendszerességgel olvaslak. Igaz ,most nem Keszthelyről ,hanem Szombathelyről.Gyerekkoromban rengeteget voltam ott a nagyszüleimnél és azóta is “hazajárok” Keszthelyre. Nagyon szép emlékek kötnek oda ! :O)

  25. FKriszti says:

    Kisebb-nagyobb rendszerességgel olvaslak. Igaz ,most nem Keszthelyről ,hanem Szombathelyről.Gyerekkoromban rengeteget voltam ott a nagyszüleimnél és azóta is “hazajárok” Keszthelyre. Nagyon szép emlékek kötnek oda ! :O)

  26. Anka says:

    Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  27. Anka says:

    én biza Keszthelyről 😀

  28. christaylor says:

    Én meg Debrecenből.De az mekkora királyság már,hogy Új-Zélandról is van olvasód!

  29. Judit says:

    Én Kunszigetről, de a nagymamám Hévízen élt:)

  30. Rose says:

    Én Keszthelyről de ezt úgy is tudtad!!

  31. Cristinka says:

    Szia! Én Csurgóról olvaslak, az nincs olyan messze Keszthelytől. A recept nagyon tetszik, ha előbb olvasom nem brassóit csináltam volna tegnap, majd jövő héten.

  32. Sasa says:

    Én is Vas megyéből olvaslak, de nyáron Vonyarcról foglak! 🙂

  33. PErzsi says:

    Drága Móni, én Pest megye nyugati csücskéből (Herceghalom) olvaslak. De számít, ha az anyai nagypapám vincellér volt a Szent György-hegyen, anyukám ott is született? Keresztanyám és családja Gógánfán és Zalaegerszegen lakik? Apukám Békés megyében nőtt fel, sz nincs is tőletek messze Londonhoz képest! 🙂 P. Erzsi

  34. ESZBÉ says:

    Én gerendásról olvaslak, bár a kutya se tudja hol van ez, most lesz benne a Hír Tv-ben, hogy hogyan pusztított itt a jég.

  35. Ran says:

    A mai ebédre ez készült el, szerintünk nagyon finom volt! Köszönjük a receptet :)Ui.: én Debrecenből olvaslak már egy jó ideje 🙂

  36. Gyöngyi says:

    Nagyon örültem,hogy személyesen is megismerhettelek.

  37. dreschma says:

    Én Tihanyból olvasgatok… mennyire számít környéknek? 🙂

  38. Kisvakond says:

    Eddig Keszthelyről, mostantól Graz-ból.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!