Mai Móni

Zabpelyhes keksz

Nyerteseimnek valami egészségeset szerettem volna prezentálni a repertoárból, ne érje szó a ház elejét, hogy elárasztom őket csupa cukros holmival.
Ezért kerestem valami a zabpelyheset, a legszimpatikusabb receptet Cserkénél találtam. (Amúgy Cserke blogja a kedvenceim közé tartozott, aztán leszoktam róla, mert sokáig téli álmot aludt, ám most, nagy örömömre, mintha újraéledne, nagyjából a természettel párhuzamosan… Úgyhogy vissza is veszem szépen ide az oldalsávba.)
Mert köszi, hogy ha egyik oldalról nem teszünk bele lisztet, de ha ugyanakkor mondjuk kell hozzá 20 deka vaj, meg ugyanennyi cukor, akkor most az miért is olyan hej, de egészséges?
Ez a keksz egészen visszafogott, és a lisztet valószínűleg lehet helyettesíteni pl. teljes őrlésű tönkölyliszttel, akkor már aztán olyan de olyan frankó, hogy nem csak nem hizlal, de már szinte fogyaszt.
Na jó, azt azért nem.

Hozzávalók:
15 dkg liszt
15 dkg zabpehely
3 nagy evőkanál méz
8 dkg vaj
1 tojás
1 tk sütőpor
10 dkg mazsola
(eredetileg 5 dkg csoki is, de az nem volt éppen itthon; tettem viszont bele kandírozott narancshéjat)

A vajat, a mézet és a tojást jó habosra összekeverjük. Egy másik tálban elegyítjük a többi hozzávalót, és a végén egyesítjük a két tál tartalmát.
Nedves kézzel diónyi golyókat formálunk a masszából, majd ellapítjuk a két tenyerünk között. Sütőpapírral borított tepsire rakosgatjuk a korongokat, majd 180 fokos tepsiben 12 perc alatt megsütjük.

Bírjátok a zabpelyhes cuccokat?

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Lizi says:

    Én nagyon.Sőt reggelente rizstejben főtt zabpelyhet eszem aszalt gyümölccsel,mandulával vagy dióval és egy kevés barna cukorral.Így délelőtt elfelejtek nassolni!!

  2. Béres Andi says:

    Én nagyon!Imádom és sok mindenbe használom.Még kenyérbe is.Kukkantsatok be hozzám:-)Lizi!Összefutott a nyál a számban:-)

  3. Anonymous says:

    Helló Móni, mondjuk ha a vajat kókuszzsírral helyettesíted.. 🙂 Üdv, Judit

  4. Borcsa says:

    Na, ezt a receptet biztosan ki fogom próbálni! Köszi neked és Cserkének is! Nálunk a lányom (három éves lesz nyáron) és a férjem is borzasztóan édesszájú (na jó, én is), és állandóan küzdök, hogy olyasmit tegyek eléjük, ami édes is, meg egészséges is. Van egy zabpelyhes banánkenyér-receptem, abba néha cukrot sem teszek, főleg, ha már kissé túlérett a banán. Nagyon várom a további hasonló recepteket!

  5. Száva says:

    Mostanában kezdek rákapni. 🙂

  6. Magdaléha says:

    Én nagyon szeretem, és ha úgy hozza kedvem, akkor egyszerűen a liszt egy részét zabpehellyel helyettesítem, nagyon finomak úgy a sütik!

  7. helymimi says:

    Szia! Kipróbáltam, gyerekeknek nagyon ízlett, de megkeményedett. Mi a titka, hogy puha maradjon? Én csak hagytam kihűlni, majd dobozba tettem. Válaszodat köszönöm! Dóra

  8. Gondolkodom, gondolkodom, de nem jut eszembe semmi okosság. Az a helyzet, nem emlékszem, nekem ez milyen kemény volt. Illetve, hogy kemény volt-e.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!