Barackpálinkás csirkemájhab karamellizált körtével, mogyorós-hagymás keksz alapon

Ez is a Patricius Borház által kiírt pályázatra készült, ezúttal a 2009-es Sárga Muskotályhoz.

Bár sokan a muskotályról édes nedűre asszociálnak, ez, kérem, száraz bor. És micsoda bor!

Érdemes kipróbálni, mondjuk ezekkel a szolid kis falatokkal.

Nem kell megijedni a barackpálinkától, nagyjából el is párolog belőle az alkohol, és amit maga után hagy, az valami egészen finom sárgabarack íz. Mondjuk, pont ezért fontos, hogy igazi barackpálinka legyen az a három cent, amit a májra öntünk.

Hozzávalók:

30 dkg csirkemáj

5 dkg vaj



bors

3 cl barackpálinka

2,5 dl habtejszín

1 cs. habfixáló

A kekszhez:

16 dkg darált mogyoró

15 dkg liszt

10 dkg vaj

1 tk só

1 tojás

1 tojás sárgája

fél vöröshagyma nagyon apróra vágva

1 körte

2 ek méz

Díszítésnek:

rozmaring ág

Nem bonyolult elkészíteni egyébként: gyúrjuk össze a keksz hozzávalóit (először a vajat a liszttel morzsoljuk el, aztán mehet a többi alkatrész), és tegyük be a hűtőbe, hogy később majd nyújtani tudjuk.

Vágjuk apróra a csirkemájat, kóserítsük lelkiismeretileg, ha szükségét érezzük, majd egy kis serpenyőben olvasszuk meg a vajat, dobjuk rá a májat, és kicsit kevergessük. Sózzuk, borsozzuk, és amikor a májdarabok láthatóan megsültek, öntsük rá a pálinkát. Keverjük át, hagyjuk, hogy az alkohol kissé elpárologjon, majd zárjuk el alatta a lángot.

Amíg a máj kihűl, nyújtsuk és szaggassuk kis a keksz tésztáját, majd süssük meg 200 fokon 12 perc alatt.

Verjük fel a tejszínt a habfixálóval, a májat pürésítsük, és keverjük össze a tejszínhabbal.

A körtét hámozzuk meg, szeleteljük fel, vágjuk a szeleteket a kekszekhez arányos darabokra (ne lógjon le a körte a kekszről). Egy kis serpenyőben karamellizáljuk a mézet, és forgassuk át benne a körteszeletkéket.

Minden készen van, már csak össze kell állítanunk:

1 keksz, 1 körtedarab, habzsákból egy kis adag csirkemájhab, a tetejére rozmaring.

That’s all!

Ui.: Ez a recept egyben válasz Létezőnek, aki lassan egy éve kérdezte tőlem, hogy hogyan lehet a csirkemájból hab állagú pástétom-szerűséget készíteni, és én galád módon erre a kérdésére nem feleltem, egészen egyszerűen elfelejtettem.

De most itt van: így kell. Tejszínhabbal. És tényleg nagyon jó!

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »