Fűszeres zöldséges-húsos táskák

A tokaji Patricius borház bloggerek számára játékot hirdetett: különböző borok közül lehetett választani, és az a feladat, hogy azokhoz evőeszköz nélkül fogyasztható ételeket (ezeket nevezik fingerfoodnak) kell kreálni.

Két bort kaptam, elsőként a 2010-es száraz Furmintot párosítottam finom omlós tésztából készült fűszeres zöldséges-húsos táskákkal.

Ezzel a recepttel azoknak szeretnék kedvezni, akik a múltkori Pain Paillasse leírás után elbátortalanodtak, netán meginogtak saját sütési tudományukat illetően. Bízzatok!

Gabi barátnőm például mesélte, hogy ő kitartóan végigolvasta az öregtésztát, a kovászt, a tésztagyúrást, de amikor közöltem, hogy a négy hajtogatást lisztes kézzel végezzük, mert a tészta ragacsos, na ott ledobta az ékszíjat, és már biztos volt benne, hogy ő annak a receptnek az életben soha nem áll neki. Na, ha annak nem, hát ennek mindenképpen!

Hozzávalók a tésztához:

50 dkg liszt

25 dkg vaj

1 tk só

kb. 1 dl hideg víz

A töltelékhez:

kb. 40 dkg hús (pulykacomb filét vettem)

1 nagyobb krumpli

2 szál sárgarépa

1 póréhagyma

2 marék zöldborsó (mirelit is jó)

2 ek mustár

2 ek ketchup

kedvenc – vagy a húshoz ajánlott – fűszerkeverékünk; az enyémben van: fűszerpaprika, koriander, bazsalikom, fokhagyma, vöröshagyma, oregánó, rozmaring, cayenne-bors.

kevés olaj a hús sütéséhez

1 tojás a tészta lekenéséhez

Elsőként összeállítjuk a tésztát: ezt a műveletet aprítógéppel is végezhetjük. Tegyük bele a lisztet, a sót, a kockákra vágott vajat, és jól kevertessük össze, amíg nagyjából egynemű keveréket nem kapunk. (Ha nem fér bele az aprítógépbe az összes liszt – nekem nem fér bele -, csak a felét tegyük bele, úgy kevertessük össze a vajjal, aztán öntsük hozzá a maradék liszthez.) Öntsük a lisztes vajat egy nagy edénybe, és annyi vizet adjunk hozzá – csak óvatosan, mert hozzáadni lehet, de elvenni belőle nem -, amennyivel a tészta összeáll, és jól gyúrható, nem ragacsos. Gyorsan dolgozzunk, hogy a vaj ne olvadjon el a kezünk melegétől.

Ha nincs aprítógépünk, akkor sem tart sokáig összegyúrni a tésztát: öntsük egy nagy tálba a lisztet, a sót, dobjuk rá a kockára vágott vajat, és dörzsöljük össze a két tenyerünk között a lisztet a vajjal addig, amíg az egész nagyjából egynemű nem lesz. Ekkor öntsünk hozzá annyi vizet, amennyivel összegyúrhatjuk nem ragacsos tésztává.

Tegyük hűtőbe kb. egy órára.

Készítsük el a tölteléket: a húst vágjuk csíkokra, fűszerezzük ízlés szerint, és kevés olajban süssük meg.

A zöldségeket vágjuk apró kockákra. Na jó, a borsót nem kell… (A képen két krumpli látható, azért ilyen nagy halom. Bőven elég egy, mert így elég sok töltelék megmaradt.)

Keverjük össze a zöldségeket a hússal, adjuk hozzá a mustárt és a ketchupot, ha szeretjük, tegyünk bele még egy kis erőset, meg a fűszerkeverékünkből egy evőkanálnyit.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokosra.

Vegyük elő a tésztát a hűtőből, nyújtsuk ki jó vékonyra (2 mm), szaggassunk belőle tetszés szerinti  átmérőjű köröket (nekem van egy 15 cm átmérőjű formám). Tegyünk a közepébe a töltelékből, majd a kör egyik felén kicsit vizezzük meg a szélét, és így “ragasszuk össze” a másik felével.

Alaposan dolgozzuk össze a széleket, mert különben szétnyílnak a táskák a sütőben, de egy kis nyílást hagyjunk a tetején, hogy a gőz távozni tudjon.

Tegyük a batyukat sütőpapírral borított tepsire, majd kenjük le őket felvert tojással. Süssük a töltött tésztákat 200 fokon 20 percig, majd vegyük vissza a hőt 160 fokra, és így süssük további 30-40 percig, szép pirosra.

Nagyon forrón nem jó, na de utána…!

Igyunk hozzá 2010-es Patricius Furmintot, például.

Címkék:

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »