Mai Móni

Fűszeres zöldséges-húsos táskák

A tokaji Patricius borház bloggerek számára játékot hirdetett: különböző borok közül lehetett választani, és az a feladat, hogy azokhoz evőeszköz nélkül fogyasztható ételeket (ezeket nevezik fingerfoodnak) kell kreálni.
Két bort kaptam, elsőként a 2010-es száraz Furmintot párosítottam finom omlós tésztából készült fűszeres zöldséges-húsos táskákkal.
Ezzel a recepttel azoknak szeretnék kedvezni, akik a múltkori Pain Paillasse leírás után elbátortalanodtak, netán meginogtak saját sütési tudományukat illetően. Bízzatok!
Gabi barátnőm például mesélte, hogy ő kitartóan végigolvasta az öregtésztát, a kovászt, a tésztagyúrást, de amikor közöltem, hogy a négy hajtogatást lisztes kézzel végezzük, mert a tészta ragacsos, na ott ledobta az ékszíjat, és már biztos volt benne, hogy ő annak a receptnek az életben soha nem áll neki. Na, ha annak nem, hát ennek mindenképpen!

Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt
25 dkg vaj
1 tk só
kb. 1 dl hideg víz

A töltelékhez:
kb. 40 dkg hús (pulykacomb filét vettem)
1 nagyobb krumpli
2 szál sárgarépa
1 póréhagyma
2 marék zöldborsó (mirelit is jó)
2 ek mustár
2 ek ketchup
kedvenc – vagy a húshoz ajánlott – fűszerkeverékünk; az enyémben van: fűszerpaprika, koriander, bazsalikom, fokhagyma, vöröshagyma, oregánó, rozmaring, cayenne-bors.

kevés olaj a hús sütéséhez
1 tojás a tészta lekenéséhez

Elsőként összeállítjuk a tésztát: ezt a műveletet aprítógéppel is végezhetjük. Tegyük bele a lisztet, a sót, a kockákra vágott vajat, és jól kevertessük össze, amíg nagyjából egynemű keveréket nem kapunk. (Ha nem fér bele az aprítógépbe az összes liszt – nekem nem fér bele -, csak a felét tegyük bele, úgy kevertessük össze a vajjal, aztán öntsük hozzá a maradék liszthez.) Öntsük a lisztes vajat egy nagy edénybe, és annyi vizet adjunk hozzá – csak óvatosan, mert hozzáadni lehet, de elvenni belőle nem -, amennyivel a tészta összeáll, és jól gyúrható, nem ragacsos. Gyorsan dolgozzunk, hogy a vaj ne olvadjon el a kezünk melegétől.
Ha nincs aprítógépünk, akkor sem tart sokáig összegyúrni a tésztát: öntsük egy nagy tálba a lisztet, a sót, dobjuk rá a kockára vágott vajat, és dörzsöljük össze a két tenyerünk között a lisztet a vajjal addig, amíg az egész nagyjából egynemű nem lesz. Ekkor öntsünk hozzá annyi vizet, amennyivel összegyúrhatjuk nem ragacsos tésztává.
Tegyük hűtőbe kb. egy órára.

Készítsük el a tölteléket: a húst vágjuk csíkokra, fűszerezzük ízlés szerint, és kevés olajban süssük meg.

A zöldségeket vágjuk apró kockákra. Na jó, a borsót nem kell… (A képen két krumpli látható, azért ilyen nagy halom. Bőven elég egy, mert így elég sok töltelék megmaradt.)

Keverjük össze a zöldségeket a hússal, adjuk hozzá a mustárt és a ketchupot, ha szeretjük, tegyünk bele még egy kis erőset, meg a fűszerkeverékünkből egy evőkanálnyit.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokosra.
Vegyük elő a tésztát a hűtőből, nyújtsuk ki jó vékonyra (2 mm), szaggassunk belőle tetszés szerinti  átmérőjű köröket (nekem van egy 15 cm átmérőjű formám). Tegyünk a közepébe a töltelékből, majd a kör egyik felén kicsit vizezzük meg a szélét, és így “ragasszuk össze” a másik felével.

Alaposan dolgozzuk össze a széleket, mert különben szétnyílnak a táskák a sütőben, de egy kis nyílást hagyjunk a tetején, hogy a gőz távozni tudjon.
Tegyük a batyukat sütőpapírral borított tepsire, majd kenjük le őket felvert tojással. Süssük a töltött tésztákat 200 fokon 20 percig, majd vegyük vissza a hőt 160 fokra, és így süssük további 30-40 percig, szép pirosra.

Nagyon forrón nem jó, na de utána…!
Igyunk hozzá 2010-es Patricius Furmintot, például.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Emili says:

    Tetszik! Szeretem a tésztába csomagolt húsos ételeket 🙂

  2. Maimoni says:

    Szerintem is klassz! Az egész ebédet magaddal viheted tésztában…:)

  3. Móni, ezt elegánsan Empanadának hívják, tudtad?http://makostunder.blogspot.com/2012/04/empanada.htmlMiket nem tanul az ember! 🙂

  4. Maimoni says:

    Empanada már volt nálam is a blogon. http://www.maimoni.hu/2009/09/empanada-az-elet-apro-oromei.htmlMost, hogy nézem, annak a tésztájában van tojás is… Úgyhogy ez nem az! 😀

  5. Na tessék, pedig azt hittem, már én is tudok valami elegáns gasztrósat! :((((

  6. Maimoni says:

    Jól van, lehet az is akár… 😀

  7. Nagyszerű borfalatot készítettél Mónika, köszönet érte! A furmint örül a sok húsnak és a spanyol fúziónak 🙂 Üdv,a Patricius Borház

  8. Maimoni says:

    Köszönöm:)) Mi meg örültünk a furmintnak:)

  9. Anonymous says:

    Szoktam hasonlót készíteni, de nem ilyen kis batyu formájában készül. A tészta egy részét tepsibe simítom, és arra kerül a darált marhahúsból (ezt már előbb serpenyőben hagymával megpirítottam), felkarikázott répából, felkockázott már megpirított gombából álló töltelék, amibe egy kis doboz paradicsompüré konzervet is keverek és fűszerezem (só, bors, bazsalikom, ami teszik). A tetejét megint egy réteg tésztával borítom be. Végül megsütöm.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!