Na, ezt gondoltátok volna?
Nem hinném.
Mert szőlőlekvárt, ha van, nem szokás csak úgy sütibe keverni. Bár, bevallom, nekem még sosem volt, borlekvárt már kaptam ajándékba, hát nem pazaroltam volna bele tésztába semmiképpen.
Na de az én szőlőlekvárommal muszáj volt kezdeni valamit. Annyira ronda lett ugyanis a színe, hogy ember nem volt, aki azt a kenyerére kente volna. Nem akarok különböző hasonlatokkal élni, szerintem el tudjátok képzelni: fehér szőlőből készült, cukorral és dzsemfixszel. Ízre, állagra remek, egyébként. De a színe… Már éppen költözködtünk akkoriban, amikor mindenkitől egy szatyor szőlőt kaptunk ajándékba, annyi muslica tanyázott a konyhapulton (ó, az én kedves konyhapultom, hogy hiányzik…), hogy egy heves kézmozdulat hatására egész komoly felhőben röppentek fel a tálcán felhalmozott szőlőről.
Nem ette senki.
Sajnáltam kidobni, hát egy hirtelen ötlettől vezérelve leszemeztem a szőlőt, cukorral felfőztem, leturmixoltam, átpasszíroztam, aztán hozzákevertem a dzsemfixet, felforraltam, üvegekbe tettem. Ott is maradtak. Egyet kibontottam, megkóstoltam, de a látványt nem tudta feledtetni az íze.
A minap aztán sütöttem egy klassz baracklekváros sütit (nem tudom, emlékeztek-e még a szilvalekváros opuszokra), és ma a hűtőben kotorászva kezembe akadt a bontott szőlőlekvár. Szegény.
Egy merész ötlettől vezérelve úgy döntöttem, így is kipróbálom ezt a tésztát: tehát, figyelem, eredetileg baracklekvárt ír a recept, nem kell sürgősen szőlőlekvárt szerezni hozzá! Nagyon gyors, és annyira egyszerű, hogy fázisfotók sem kellenek hozzá.
Hozzávalók:
20 dkg cukor
5 dkg lágy vaj
2 tojás
2 dl kefir (vagy szódavíz)
30 dkg rétesliszt
1 tk szódabikarbóna
12 kanál lekvár
Az első három hozzávalót habverővel habosra keverjük, hozzáadjuk a kefirt, aztán a többi anyagot is. Közepes tepsibe öntjük (amit sütőpapírral borítunk előtte, vagy vajazunk-lisztezünk), majd 180 fokon 40 perc alatt megsütjük. Ennyi!
Nagyon finom. valószínűleg a többi szőlőlekvár is így végzi majd.
Kefires sütik még a blogon:
Kakaós-kefires
Olajos kefires
David almás-mazsolás-fahéjas süteménye
Hamis túrós tészta
Céklás-kefires
Cseresznyés-kakaós süti
Aludttejes prósza (kefirrel is jó)
Ez pedig egy gyűjtemény helye kefires és aludttejes receptekből.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Móni!Ezek után csakis rád szeretnék hasonlítani konyhatündéri mivoltomban és biztos nem Szabónéra…. :)Azért a biztonság kedvéért, és a fényposta gyorsaságáért ablakot nyitottam…
Kedves Móni!Hogy tudtad ilyen gyönyörű szabályos négyzetalakúra vágni ezt a süteményt?Köszönjük a recepteket!
Mariann, hát, erről már lemaradtál…:))agnesenano, magam sem tudom! Nem szokott ilyen szépen sikerülni a vágás, úgy látszik, fejlődöm.:D