Mi a baj Kovácsnéval?

Adósotok vagyok egy adalékkal a Szabónés sztorihoz. Hogy tulajdonképpen mit is tud ő jobban, mint ez a szegény Kovácsné, akivel Pataki Mária szembeállította. Hát lássuk.

Tegyük fel, hogy az elkészítendő ebéd zöldségleves és szilvásgombóc. Ezt főzi az ügyes és gyorskezű Kovácsné és a kissé lassúmozgású, de jó beosztású Szabóné. Szerezzünk egy stopperórát és álljunk először Kovácsné mögé. Megnyomjuk a rugót, a mutató megindul és méri az időt. Íme feljegyzésünk:

Kihozza a kamrából a zöldséget, megtisztítja, felaprítja és kevergetve puhára párolja – 15 perc
Meghinti liszttel, felengedi, felforralja – 12 perc
kiszalad a kamrába krumpliért, felteszi főni és várja, hogy felforrjon, közben – hogy ne teljék hiába az idő – rakosgat, újságot olvas – 35 perc
a megpuhult krumplit megtisztítja, előkeresi a krumplinyomót és áttöri – 15 perc
lisztet, tojást hoz a kamrából, előveszi a gyúródeszkát – 2 perc
a tésztát összeállítja, kinyújtja, kiszaggatja – 20 perc
30 szem szilvát megmos,megszárít, kimagoz – 4 perc
elkészíti a gombócokat – 10 perc
zsemlyemorzsát pirít – 5 perc
tésztafőzéshez vizet forral – 20 perc 
a gombócokat kifőzi – 40 perc
terít és tálal – 2 perc
———————————————————————-
180 perc
Így tehát az ebéd a főzés kezdetétől számított 180 perc, azaz három óra alatt kerül az asztalra.
Menjünk most át Szabóné konyhájába és kezdjük elölről az ő mérését. Figyeljük, hogyan dolgozik, lassú, kényelmes mozdulatokkal.
Előkészíti a gyúródeszkát és minden edényt, amire szüksége lesz. A kamrából egyszerre hoz ki mindent, amire az ebéd előkészítéséhez szüksége lesz, felteszi a krumplit főni – 5 perc
megtisztítja, felaprítja a zöldséget és felteszi párolni – 15 perc
megmossa, megszárítja, kimagozza a szilvát – 4 perc
előkészíti a zsemlyemorzsát, behinti a megpárolódott zöldséget és felönti a levest. Mikor felforrt, helyébe teszi a zsemlyemorzsát és megpirítja – 15 perc
előkészíti a tányérokat, poharakat, terít – 5 perc
időközben a megpuhult krumplit megtisztítja és áttöri – 10 perc
a tűzhelyről levett krumpli helyére rögtön odateszi a tésztafőzővizet, kinyújtja a tésztát, elkészíti a gombócokat – 30 perc
az időközben felforrt vízben kifőzi a tésztát és tálal – 40 perc
———————————————————————
Az ebéd elkészült és asztalra került – 124 perc

azaz két óra és négy perc alatt.

Szabóné tehát egyetlen ebéd elkészítésénél 56 percet takarított meg, de még ezen belül is volt ideje arra – míg a zöldség és a krumpli puhult, a leves felforrt – hogy rendet rakjon, előkészítse az edényeket és elvégezzen olyan apró munkákat, amelyekre Kovácsnénak bizonyára még 10 percre lett volna szüksége.

Ezen a példán világosan beigazolódik, hogy a “sok kicsi sokra megy” elve a háztartásban is érvényesül.

Miben áll szabóné ügyessége? Gyorsabban dolgozik? Kevesebb ételt készít? Jobb a tűzhelye? Nem! Szabóné egyedül azzal takarított meg 56 percet, hogy gondolkozott – mielőtt cselekedett. Nem kapkodott és nem tett egyetlen hiábavaló lépést sem. Nem igaz, hogy fáradtabb lesz a folyamatosan, megszakítás nélkül végzett munkától, hiszen – ha közbe-közbe ácsorogna, várakozna – ugyanúgy elfáradna, sőt… Így viszont marad ideje a gyorsan elvégzett munka után pihenésre is.

A házimunkánál megtakarított percekből tevődik össze az ügyes, jó beosztással dolgozó háziasszony szabadidejének nagy része.

Nagyon sok olyan asszony van, aki úgy gondolja, hogy a háztartásra fordított, leggazdaságosabban beosztott idő is kárbavész. Ezt igazolják azok a háziasszonyok, akik állandóan panaszkodnak:

“Órákon át főzök, tálalom az ételt és tíz perc múlva már nyoma sincs a munkámnak…”

Vagy:

“Hiába takarítok, egy-kettőre kész a rendetlenség…”

Helytelen az ilyen felfogás! Nem kárbaveszett a háztartásra fordított idő, hiszen a háziasszony munkája nyomán válik “otthon”-ná a lakás,és a háziasszony érdeme, ha a szükséges táplálkozáshoz inycsiklandó, étvágygerjesztő ételek kerülnek asztalra. Aki munkáját szeretettel végzi és szívesen, mindennel könnyebben elkészül.

Nos, ugye most már értitek, mi a baj Kovácsnéval?

Címkék:

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »