Almás-túrós süti

Kinéztem egy almás túrótortát a Szakácsok könyvéből, de amint azt már korábban is említettem, sajnos elromlott a habverőgépem, vagyis a habverőfejből kiszakadtak a drótok, vagy mik, így a habverő funkció nem használható az én jó kis gépemen.

Kéne már az a Kitchen Aid, na.

Egy ideje lustaságból kerülöm azokat a sütirecepteket, amelyekhez a tojásfehérjét habbá kell verni, a múltkor egyszer nekiálltam, mire hab lett hat tojásfehérjéből, családom bizonyos tagjai azt mondták, inkább ne süssek, de ettől a húszperces folyamatos kopogástól máskor kíméljem meg őket. Pláne film közben.

Bence tortájánál már rutinosabb voltam, elkértem a szomszéd kis robotgépét, de hát mégsem rohangálhatok oda állandóan… Ezért most azt a bizonyos almás túrótortát elnapoltam, és másik tésztát választottam.

Ó, és hogy miért lett almás? Ez megint ingyenreklám lesz az Aldinak: ott vettem ugyanis egy üveg almapürét. Nincs benne tartósítószer, csupán kevés cukor, meg aszkorbinsav, és úgy voltam vele, hogy mire én saját kezűleg ilyen minőségűre elkészítek 70 dekát, az is benne lesz 300 forintban. Mert ez annyi volt, akciós ugyanis.

Az én közepes tepsim 28×30-as, vagyis az átlagosnál nagyobb, ezért használtam 75 deka túrót. Akinek az a klasszikus közepes tepsije van, ami azért jóval keskenyebb, mint amilyen hosszú, annak elég lesz bele 50 dkg túró, szerintem. És neki kicsit vastagabb lesz a tésztája.

Hozzávalók a tésztához:

50 dkg liszt

fél kk só

1 tk sütőpor

18 dkg zsír (vagy 20 dkg vaj)

10 dkg cukor

2 tojás sárgája

3-4 ek tejföl

A túrós töltelékhez:

75 dkg túró (három kis doboz)

néhány evőkanál tejföl

1 tojás

2 ek búzadara

10 dkg cukor

1 citrom reszelt héja

1 marék mazsola

Az almás töltelékhez:

1 üveg (70 dkg) almapüré

3 púpozott ek búzadara

a tetejére:

1 tojás

A lisztet összekevertem a sóval és a sütőporral, belemértem a zsírt, és a két kezem között összemorzsoltam. Hozzáadtam a tészta többi hozzávalóját, és összegyúrtam. (Annyi tejföl kell hozzá, hogy jól gyúrható tészta legyen az eredmény.)

A sütőt előmelegítettem 180 fokosra.

A tésztát kétfelé vettem, és az egyik darabot kinyújtottam, és a tepsibe fektettem.

Először a túrós tölteléket kevertem össze, majd simítottam a tésztára, utána a búzadarával kevert almapüré következett.

Kinyújtottam a maradék tésztát, befedtem vele a az eddigieket, a széleket próbáltam összedolgozni.

Megszurkáltam villával, tojással lekentem a tetejét, és kb. 35 perc alatt megsütöttem a sütit.

Muszáj hűlni hagyni, hogy szépen lehessen szeletelni.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »