Ha valaki fél éve azt mondja nekem, hogy valaha az életben kekszet sütök kutyának, hát, finoman szólva mosolyra húztam volna a számat.
Hogy én? Süssek egy kutyának?
Na ne.
De mindannyian ismerjük a közhelyes mondást, soha ne mondd, hogy soha, mert ki tudja, és tessék: a héten megvolt az első próbálkozás. Nemrég ugyanis vettem az egyik drogériában 50%-kal leárazott kutyakekszet, fél kiló volt így 350 forint. Cuki dobozban apró falatok, jutalomfalatnak kiváló volt, Bogyót ezzel a fél kilóval meg is tanítottuk arra, hogy ül, fekszik, és már majdnem tökéletesen tudja, hogy marad.
Aztán a keksz elfogyott.
Hát, gondoltam, én nem veszek hétszázért teljes áron, inkább megsütöm magam, nem kell bele más, mint liszt, víz, tojás, se só, se cukor, majd keresek tuti receptet, biztos van fent a neten, legalább jól elszórakozunk a gyerekekkel.
Kerestem is egy jót, amire azt írták, hogy hosszas próbálkozás után ím itt a tökéletes eredmény; valószínűleg nekik sok nagytestű kutyájuk lehet, mert több mint egy kilónyi alapanyagból sütötték a kutyakekszet, tapasztalataim alapján az hatalmas mennyiség. Lefeleztem tehát, és adaptáltam a receptet az itthoni készlethez, így lett a vége a következő:
15 dkg rizs (nyersen mérve) – ezt meg kell főzni és ki kell hűteni
összesen 60 dkg liszt, ebbe tettem zabpehelylisztet és simát is
5 dkg zabpehely
2 ek sertészsír (vagy olaj)
2 tojás
fél bögre húsleves
Kellettek volna bele fűszernövények, friss nem volt itthon, gondoltam, kipróbáljuk így, hogy nem teszünk bele semmit, abban sem volt, amit úgy vettem, a kutya mégis imádta.
Ezt összegyúrtam, és addig adtam hozzá lisztet, amíg már nem ragadt a kezemhez. Kinyújtottam, a gyerekek kiszaggatták. tepsire raktuk, és 180 fokon 30 perc alatt megsütöttük.
Aztán kipróbáltuk.
Hát, az elsőt relatíve boldogan elfogadta Bogyó, majd elvonult vele, és egyre tanácstalanabbul forgatta a szájában. Aztán kiköpte.
Újra próbáltuk. Elfogadta, leült a párnájára, nézett ránk szomorúan, bűntudatosan, és elfordult.
Megint kiköpte.
Ha eltördeljük, még úgy-ahogy, ímmel-ámmal megeszi, de egészben… Újabban elássa. Az alábbi videón azt akartam bemutatni, hogy mit tesz a keksszel onnantól kezdve, hogy megkapja, de lehet, hogy a felvétel miatt lámpalázas volt, mert először fel-lerohangált vele az udvaron. Aztán megállt a rozmaringbokornál, azt hittem, oda teszi, de végül visszafutott hozzánk. Látszólag tanácstalanul jött-ment, míg végül megtalálta az ideális helyet.
Sütöttetek már kutyakekszet? Bevált?
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Szerintem tegyel bele egy kicsit a sajat, szaraz kutyakajajabol. Azzal szivesebben megenne. Mivel az uzletit is valami hasonlobol keszitik….
A száraz kutyatápot sem eszi meg a kis büdös. Inkább nem eszik. Mindig valamibe bele kell kevernem… Mondjuk, lehet, hogy a keksszel éppen jó párosítás lenne…
Kutyakekszet még nem sütöttem, de talán a máj hiányzik belőle, azért minden eb bolondul. :-)Nálunk új feladatok tanulásához májas süti készül.Fél kiló máj, két tojás turmixgépben “trutymósítva” (tényleg ez rá a jó kifejezés), utána annyi lisztet keverek hozzá, hogy nokedli sűrűségű legyen, majd sütőpapírral bélelt tepsiben fél órát sütöm. Úgy szoktam elteríteni, hogy kb centi vastag legyen.A kutyakeksz nálunk egyáltalán nem vált be, bezzeg a sima háztartási keksz, vagy a földimogyoró! 😉
Nekem is van egy torpe uszkarom, ha jol ertettem Bogyo is felig az. Azt tapasztaltam az en kutyamnal, hogy o sem eszi meg azokat a kutyakajakat amiket nem tud elragni. Lehet azert nem eszi a szaraztapot, mert nem tudja megragni….
A száraz tápot forró húslevesbe vagy vízbe áztasd be. Ha kihűlt adhatod neki. Szép napot Ilus
én még “emberkekszet” sem nagyon sütök hát még a kuttynak:) viszont ha valami jóféle kalbász aromát tennél a jutifalatba, lehet, hogy jobb keletje lenne:)
http://allrecipes.com/recipe/dog-biscuits-ii/http://www.best-dog-treat-recipes.com/dog-cookies.htmlhttp://dogs.thefuntimesguide.com/2008/07/homemade_dog_treats-2.phphttp://foodgawker.com/?s=dog++treats
Nálunk tanításra a virsli vált be. Kis falatkákra vágjuk és így nagyon sok jön ki 2-3 szálból!Ma voltunk először a 4 hónapos labradorunkkal kutyaoviban. 8 virslit vittünk felkarikázva, fele elég volt egy 2 órás foglalkozásra.
Szia, rengetegszer sütöttem kekszet a kutyának:fél kg liszt, 1 csésze kukorica dara,1 tojás, 1 csésze tej vagy víz, 3/4 csésze olaj, mehet bele darált szalonna, sajt, bármi. Én volt hogy egy konzerv löncshúst (olcsót) tettem bele. Én nem szórakoztam formákkal, csak kinyújtottam, bele a tepsibe és nyersen pizzavágóval felkockáztam. Ha megsült akkor még frissen amíg nem keményedik meg teljesen szétszedtem darabokra a vágások mentén. Remélem világos. Nekem is egy pumi volt az egyik kutya (Bogyónak hívták) és szerette. Valószínű a titok a löncshús, szalonna lehetett, amiért szerette.
Csak halkan jegyzem meg, nem megkövezni érte: a liszt, gabona nem jó a kutyának, hosszú távon egészségügyi problémái lesznek tőle, pl. reuma.Még akkor is, ha a bolti kutyakajában bőven van ezekből.Az igyekezet mindenképpen tetszik.
Tisztellek a türelmedért! Erre soha nem lennék képes. :)))) Mivel mielőtt macskám lett volna, kutyás gazda voltam – sőt bizonyos mértékig még ma is gondoskodom kb. 200 menhelyi kutyáról -összeolvastam rakás könyvet az ebek élelmezéséről. Sőt, konzultáltam is szakemberekkel. Nos, írom, amit nem ehet a kutya egyáltalán: só, cukor, tej! Viszont ehet rizset, száraz tésztát, puliszkát, zöldséget és mindenféle húst. Hogy olcsóbb legyen az élelmezés, anno én is főztem a kutyámnak és a 60 kilós rotti komoly mennyiségeket evett. Rendszerint megvettem 5 kiló csirkenyakat – ez nálunk nagyon olcsó – hozzá 5 kilós kiszerelésben száraztésztát, kukoricalisztet és rizst, illetve a zöldségestől kétnaponta elhoztam egy-egy adag leárazott zöldséget. Aztán ezeket variáltam: csirkenyak + zöldség + száraztészta vagy kukoricaliszt vagy rizs. Minden só nélkül! Lett belőle jó adag “kutyaleves”, amit aztán boldogan lefetyelt a rotti. A menhelyi kuttyoknak is ilyet főzetünk a gondozóval, mert 200 kutyát nem lehet tápon tartani, annyi pénze soha nem lesz az egyesületünknek. Nekik még néha van vágóhídi hulladék és hal is.
Hihi,gondolom az életben ki nem ássa onnan:)Enyém eszi a száraz tápot…
En is a Lucus fele majas sutit sutom, felkilos adag majbol egyszerre, aztan megy a fagyasztoba es amikor az utolsokat veszem ki, sutok megint. Vagy siman 120 fokos sutoben 3-4 oran at szaritom a centi vastag majszeleteket (legolcsobb marhamaj), amikor kesz, jo cipotalpszeru, akkor pici falatkakra vagom, barmire hajlando erte :)A szaraz kekszet az oktatonk nem javasolta, lassan tudja csak enni a kutya es hamar megtelik vele, a maj praktikusabb. A virsli is jo meg es az olcso kemenyebb sajt (trappistafeleseg) kockazva.
Tiszta kutya-gasztro-blog 🙂 Vau-vau!
Még egy szavazat a virslikarikára! :)A száraztápot meg kell szoknia, eleinte áztasd be, ahogy Ilus írta. Megtanulja majd megenni, és akkor nem kell áztatni. A száraztáp jó a fogainak, ha jól tudom.Kutyakekszet nem adunk neki, a gyerekek néha “véletlenül” háztartási kekszet adtak neki. Most is szalad, ha meghallja a doboznyitást. :)))De felesleges, nem egészséges. 🙂
Majd csodálkozni fogsz ha egy szép tavaszi reggelen kilépsz az udvarra ami tele lesz kexbokrokkal… :o))Eliana
:))