Olcsó és étvágygerjesztő vacsora: polenta alapon tojás feltét – és napi Szabóné

Próbálok takarékoskodni a konyhapénzzel, ezért sorra veszem elő a kamrapolcról az ott rejtőző kincseket. És hogy mi képes elbújni egy-egy nagyobb zacskó vagy doboz mögött! Kapribogyó, marcipánmassza, nugát – vagy éppen a kukoricadara.

Szabónénak persze biztosan nem rejtőzik el semmi, el tudom képzelni szigorúan leltározott spájzát, amelyről mindig tudja, mi, hol található benne. Számára nem jelent az sem gondot, hogy mi legyen a vacsora, mivel tervet készít, és előre tudja úgyis, tehát nem délután kezd el tanácstalanul kóvályogni a konyhában azzal, hogy főzni kéne valamit.

Eldöntöttem, nem hagylak benneteket napi Szabóné (vagy napi Pataki Mária) nélkül, a mai gyöngyszem a következő:

“Üzletben ne tolakodjunk. Nem múlik azon az 5 percen semmi, amivel előbb vagy később kerülünk sorra, de ne legyünk tehetetlenek azokkal szemben, akik bennünket akarnak félreállítani. Az eladónak sok a dolga, megesik, hogy azt veszi hamarabb sorra, aki hangosabb. Mi magunk igyekezzünk rendet tartani, hogy a többiek velünk együtt betartsák az érkezés sorrendjét. A becsületes háziasszonyok összefogása, őrködése megszüntetheti az üzletekben a hangos, tolakodó vevők uralmát.”

Ne feledjük, az ’50-es években még nem voltak önkiszolgáló üzletek, mindenki az eladónak mondta, mit kér, így aztán egy-egy bevásárlás bizony nagyon is elhúzódhatott, ha tíz-húsz másik háziasszony listáját kellett végigállni. Persze, a tolakodás akkor sem szép dolog, sőt! Azt sajnos nem tudom, sikerült-e összefogniuk, pláne őrködniük a becsületes háziasszonyoknak, hogy megtörjék az agresszív vásárlók uralmát.

Na, de mint mondtam, én most vásárlás nélkül szerettem volna megoldani a vacsorakérdést, és szerénytelenség nélkül állítom: nagyon jól sikerült! Előételnek is el tudom képzelni.

Hozzávalók a polentához (cirka 14 pogácsát kapunk):

4 dl víz

3 dl tej

1 tk só

25 dkg kukoricadara

7 dkg vaj

A sütéshez kis kacsazsír (de persze más zsiradék is jó)

reszelt sajt

annyi tojás, amennyit kér a nép

uborka

paradicsom

A sütőt melegítsük elő – légkeverésen 210 fokosra.

Egy fazékban feltesszük a tűzhelyre a tejet, a vizet és a sót. Persze, alá is gyújtunk.

Amikor forr, beleöntjük a kukoricadarát, és addig kevergetjük folyamatosan, amíg nagyon be nem sűrűsödik.

Én egy hideg vízzel kiöblített tepsiben terítettem szét a masszát, 1 cm-nél nem vastagabban.

Még melegen kiszaggatjuk, hogy a maradék részeket könnyen össze lehessen újra gyúrni, teríteni, szaggatni. Amíg el nem fogy.

Kevés zsiradékon a pogácsák mindkét oldalát megpirítjuk.

Még mielőtt azonban nekiállnánk a polentapogácsák pirításának, készítsük el a tojásokat: Virágnál láttam ezt a módszert, hogy szilikon muffinformában kiválóan lehet tojást főzni, ha alá a egy lábasban-tepsiben vizet öntünk, és így a tűzhelyen forraljuk. Nekem sajnos csak 6-os formám van, nem fért bele a serpenyőbe, viszont tepsibe igen. Így aztán megpróbáltam sütőben, és az eredmény tökéletes: tepsibe teszem a formát, beleütöm a tojásokat, sózom, aláöntök a vízforralóból forró vizet, hogy majdnem a pereméig érjen, és így teszem bele a közben 210 fokosra felmelegedett sütőbe. 10 perc után, amikor már csak a teteje lágy, rárakom a tojásokra a reszelt sajtot, és tovább sütöm-főzöm, amíg rá nem pirul. Ennek érdekében légkeverésről grillezős funkcióra is átváltottam.

Ha a pogácsákat is átsütöttük, lehet tálalni: alulra polenta, rá uborka, arra egy tojás, a tetejére paradicsom.

Persze, a pogácsákra más is kerülhet, ez csak egy tipp.

Szoktatok tolakodni a boltban? Máshol?

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »