Hétvégi kirándulás és répatorta

Írtam nem olyan régen, hogy mostanában, ha azt mondom, “elmentünk kirándulni”, az általában csak négyünket takar: a férjemet, a két kisebb gyereket és engem.

Nem tudom, mit csináltunk rosszul, vagy talán mondhatjuk azt is, ez az élet természetes velejárója, hogy a kamasz(odó) gyerekek már inkább külön utakon szeretnek járni, vagy ha mást nem, hát otthon maradni.

Persze, van olyan, hogy kötelező program, ami alól senkinek nem lehet kibújni, de ez most nem volt az. A két nagyobb fogadkozott, hogy tanul, meg takarít, meg sütit süt, bármit, csak hadd maradjon itthon.

Na jó.

Mivel nem tudtuk, mennyire sárosak az utak, hogy fel tudunk-e menni az erdő szélétől 2,2 km-re található Berzsenyi-kilátóhoz, vagy esetleg párszáz méterrel az indulás után vissza is kell fordulnunk, ezért most nem ragaszkodtunk hozzá, hogy mindenki jöjjön, de legközelebb már muszáj lesz.

Gyönyörű helyen jártunk. Rátok is gondoltunk, az alábbi rövid videón mutatunk valamit a kilátásból.

És akkor a másik oldalt el is felejtettem… Arról is van felvételünk, de kommentár nélkül.
Sajnos, kicsit későn indultunk, de köszönhetően a tavasz közeledtének (hogy egyre később sötétedik), még a sötétség beállta előtt kiértünk az erdőből. 1 óra volt az út felfelé, 30 perc volt vissza. 4 órakor indultunk, 5 óra 50 perckor már haza is értünk (az erdő széle csupán párszáz méterre van a házunktól).
Otthon csodálatos rend fogadott, illetve fantasztikus illat: a nagyok beváltották ígéreteiket. Nóra lányom répatortát sütött, de olyat…!
A receptet egy osztálytársától kapta, és most én is elkértem.
Hozzávalók:

4 tojás

30 dkg cukor

2 dl olaj (napraforgó vagy kukoricacsíra)

28 dkg liszt

10 dkg szeletelt mandula

40 dkg sárgarépa

5 dkg mazsola

1 cs vaníliás cukor (nem vanilin!)

1 cs sütőpor

1 tk őrölt fahéj

fél kk só

1. A sárgarépát megpucoljuk, és vagy lereszeljük, vagy aprítógéppel összeaprítjuk (nálunk az utóbbi történt).

2. Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokosra (alsó-felső sütés).

3. Alaposan összekeverjük a cukrot és az olajat, majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat.

4. Egy másik edényben összekeverjük a lisztet, a sütőport, a vaníliás cukrot, a fahéjat és a sót, majd apránként az olajos-cukros tojásba keverjük.

5. A végén beleforgatjuk a mazsolát, a répát és a mandulát is.

6. Vajazott-lisztezett 26 cm átmérőjű formába öntjük a masszát,  és kb. 50 perc alatt megsütjük.

7. Amikor nagyjából kihűlt, bevonjuk olvasztott csokival. (Az eredeti receptben citromos-porcukros máz szerepelt, biztosan azzal is nagyon finom.)

Igazából a csokinak nem is volt ideje teljesen megdermedni, amint a képen látható, épp maradt 3-4 szeletnyi a fényképezéshez, ám a csoki még nem kemény a tetején.

Nagyon finom, és jól variálható süti: a mandula helyett mehet bele dió, aszalt gyümölcs, répa helyett pedig cékla, úgy is nagyon finom lesz!

Címkék:

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »