Ígértem, hát most közzéteszem Bence tortájának receptjét. Ahogy azt meséltem, Zsófi osztályában keringett a leírás a szülők között, a gyerekek közvetítésével, méghozzá fénymásolt újságlap formájában. Az nem derül ki a lapról, hogy melyik újság a forrás, de az igen, hogy a receptet bizonyos Molnár Béláné küldte be Érdről, aki Keresztes Ildikó anyukájától kapta, ezért az a süti neve, hogy erdélyi Raffaello szelet (mert az énekesnő édesanyja Erdélyből származik).
Ha rákerestek a neten, meg is lehet találni a receptet sokaknál, például földimnél, Maxnál is.
Én kicsit változtattam rajta, mivel nem volt itthon darált dió, azt viszont nem vettem számításba, hogy a leírás nagy tepsire való mennyiséget tartalmaz, én meg tortát sütöttem belőle, így a tészta vastag lett. Ha tehát most készíteném, összesen 6 tojásfehérjéből sütném meg a két lapot, majd mindjárt le is írom, hogyan.
A krém eredetileg margarinos, én nem használok margarint, nem szeretem az ízét, meg sokallottam is a 25 dekát, mindössze 10 deka vajat adtam hozzá. Több pudingport, illetve tejet használtam fel inkább. Egyébként nem szoktam pudingport venni, helyette étkezési keményítőt és vanília kivonatot, vagy vaníliarúd kikapart magját főzők fel tejjel, de ebben az esetben kivételt tettem.
A fentiek fényében a hozzávalók a fehér tésztához:
3 tojásfehérje
9 dkg cukor
9 dkg kókuszreszelék
1 púpozott ek rétesliszt
1 tk sütőpor
fél citrom leve
A barna tésztához:
3 tojásfehérje
9 dkg cukor
9 dkg kókuszreszelék
1 púpozott ek rétesliszt
1 tk sütőpor
2 ek keserű kakaópor
A krémhez:
6 tojássárgája
15 dkg cukor
3 csomag főzős vanília puding
8 dl tej
10 dkg vaj
A díszítéshez csokireszelék, szeletelt mandula, kókuszreszelék
Először a fehér tésztát készítettem el. Előmelegítettem a sütőt 180 fokosra (alsó-felső sütés).
Habbá vertem a fehérjét, közben folyamatosan adagoltam hozzá a cukrot. A kókuszreszeléket összekevertem a liszttel és a sütőporral, majd a fehérjébe forgattam. A citromlevet sem felejtettem ki.
A masszát 26 centi átmérőjű, kivajazott-lisztezett formába simítottam, és megsütöttem; ha tehetitek, kapcsos formában süssétek inkább, a barnát már én is abba tettem… Kb. 12 perc kell a tésztának, hogy ilyen legyen.
Amíg sül a fehér tészta, összeállítjuk a barnát. Ugyanúgy készül, mint az előző, csak épp nincs citromlé, van viszont kakaópor. 12 perc.
Jöhet a krém; a tejből 6 dl-t felforrósítottam egy tejforraló lábasban. A tojássárgákat habosra kevertem a cukorral, majd belekevertem a pudingporokat és 2 dl tejet is.
Ezt a masszát folyamatos keverés közben a forró tejhez öntöttem, és addig melegítettem tovább, amíg nagyon sűrű nem lett. A krémet hűlni hagytam, és amikor már csak langyos volt,beledolgoztam a vajat.
Következett az összeállítás: fehér lap alulra, rá a krém nagyobb része, barna lap, maradék krém – és mehet hűlni.
Körbevettem tortagyűrűvel, hogy minden rendben legyen. Fontos, hogy az összeállításnál már mindkét tésztalap hideg legyen, illetve a puding is hűljön ki.
Kb. 2 órát hagytam állni a tortát így, aztán díszítettem.
Amint látható a képen, a tészta kicsit vastag, ami ugye annak köszönhető, hogy 5-5 tojásfehérjéből készült, az eredeti recept szerint. Aki inkább ezt követné, járjon el Max útmutatása szerint.
Amúgy ez a torta tényleg nagyon finom volt.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)